expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 6 listopada 2012

Dżem z cukinii

Dżem z cukini z dodatkiem galaretek cytrynowych zrobiłam już we wrześniu, ale ciągle nie mogłam się do niego przekonać. Stał sobie spokojnie z wszystkimi słoikami zrobionymi w tym roku i czekał ... 
No i się doczekał :) pierwszy słoiczek otworzył mój brat i stwierdził że dżem jest bardzo dobry, spróbowałam wiec i ja , wczoraj, dzisiaj :) Teraz z pełnym przekonaniem mogę go polecić :) 
Myślę ze warto spróbować dżemu z cukini!


Składniki:
  • 2,5 kg cukini, obranej i wydrążonej
  • 0,5 kg cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • skórka i sok z 1 cytryny
W 5 litrowym garnku umieścić pokrojoną cukinię, wlać pół szklanki wody i gotować do miękkości (ok. 40-50 minut), co jakiś czas zamieszać.  Gdy cukinia zmięknie, całość zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i galaretki, wymieszać. Dodać skórkę i sok z cytryny. Gotować wszystko razem jeszcze około 1 godziny. Gorący dzem wlać w słoiki i mocno zakręcić. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Z podanej ilości składników powinno wyjść ok 2 litrów dżemu.

Smacznego :)


Źródło: Moje Twory Przetwory

5 komentarzy:

  1. Bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu;) ten dżem jest bardzo rześki, delikatny, inny i warty zrobienia. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja, moze kiedyś spróbuję :), np w następnym sezonie
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  3. wooow.. jaki koooolor! <3 wpadam na tosta z tym dżemem:D

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja robiłam taki dżem w tamtym roku, ale z pomarańczą :-) też fajnie wychodzi :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU