Strony

piątek, 16 listopada 2012

Sos pomidorowy Jamiego Olivera

Talerz pełen warzyw, czyli propozycja Jamiego Olivera jak przemycić dzieciom cały bukiet witamin :)
Lekko słodki, bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. Z podanych składników wychodzi go bardzo dużo, więc można go zamrozić, lub zakręcić na gorąco w słoikach. Zawsze warto mieć w domu zapas tego pysznego sosu, by w razie potrzeby, podgrzać i zajadać się gotowym daniem :)

Składniki na 6-8 porcji:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 małe cebule, obrane i posiekane
  • 1 mały por, posiekany i umyty
  • 2 łodygi selera naciowego, przycięte i posiekane
  • 2 strąki czerwonej papryki, posiekane
  • 2 cukinie, starte na tarce,
  • 2 marchewki, starte na tarce, 
  • 1 duża szczypta suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 4 puszki (po 400g) podłużnych pomidorów
  • 1 mała dynia, obrana, oczyszczona z nasion i starta na tarce
  • sól, świeżo zmielony pieprz

W dużym rondlu - takim który pomieści wszystkie warzywa - rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Wrzuć cebulę, por, seler , paprykę, cukinię, marchew i zioła. Duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie przyrumienione. Dodaj dynię, pomidory, 500 ml wody, oraz po szczypcie soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na malutkim ogniu do czasu, aż dynia będzie miękka (ok. 30 minut). Wyrzuć liście laurowe, lekko przestudź sos, zmiksuj go blenderem na gładki sos. (u mnie tylko odrobinę zmiksowany). Spróbuj i w razie potrzeby przypraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Źródło: Magazyn Kuchnia,

4 komentarze:

  1. Czy mogę zaprosić Cie do zabawy Liebster Blog.

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę, jak dynia, cukinia, papryka i pomidory to ja muszę koniecznie wypróbować!!!!
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie moje smaki :) chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)