expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 29 listopada 2012

Chleb dyniowy


Bardzo smaczny chlebek, wprost nie mogłam się oderwać :) mięciutki, wilgotny, z dodatkiem dyni. Chleb szybko i ładnie wyrósł, troszkę się kruszył, może dlatego że mąkę pszenną zastąpiłam pszenną pełnoziarnistą. W każdym razie polecam!!

Składniki:
  • 50 dkg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 25 dkg miąższu z dyni (startego na tarce o małych oczkach)


W letnim mleku rozpuścić cukier, dodać drożdże, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, miąższ z dyni, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, wstawić wyrośnięty chleb i piec 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, chleb jest upieczony.
Smacznego :-)

Źródło: Agatka gotuje...

 

środa, 28 listopada 2012

Ciasto orzechowo-wiśniowe

Bardzo smaczne ciasto. Idealne na święta, choć nie tylko :) Mocno orzechowe, wilgotne, z wiśniami, które delikatnie przełamują jego słodycz. Polecam :)
Dziękuję cudawiance za zaproszenie do zabawy :) Pod przepisem zamieszczam odpowiedzi na pytania :)

Składniki:
  • 1 kg mrożonych wiśni (użyłam wiśni ze słoika)
  • 10 dag migdałów
  • 25 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 6 jajek
  • 20 dag mąki
  • 20 dag mielonych orzechów laskowych lub migdałów (dałam po 10 dag migdałów i laskowych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 łyżki kremówki
Wiśnie rozmrozić, jeśli dajemy ze słoika to osączyć z kompotu. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na pół. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mieszając, stopniowo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami laskowymi, połączyć z masą. Dodać skórkę z cytryny, kremówkę, wymieszać. 
Formę o wymiarach 21x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, na wierzchu położyć wiśnie i migdały. piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Smacznego :) 


Źródło: Fakt radzi, Boże Narodzenie

Moje odpowiedzi na pytania cudawianki:
1. na śniadanie kawa czy herbata? - herbata
2. herbata: czarna, zielona, czy może inna? - zielona
3. ulubiony smak dzieciństwa? - chyba guma Donald
4. czekolada czy czipsy? - ostatnio zdecydowanie czekolada
5. na co masz ochotę (do jedzenia) właśnie w tej chwili? - pizza
6. moja ulubiona zupa to... - tyle zup uwielbiam że nie potrafię odpowiedzieć :)
7. moje ulubione drugie danie to... - pierogi ruskie
8. kolacja czy bez? - zdecydowanie kolacja
9. książka kucharska czy inspiracje kulinarne z internetu? - inspiracje z internetu
10. lubisz gotować dla innych? - tak
11. popisowe danie, gdy goście w drodze? - za każdym razem inne

 Przepis bierze udział w akcji: 

 
 

wtorek, 27 listopada 2012

Chałka

Pyszna chałka drożdżowa, pulchna i mięciutka w środku, z chrupiącą makową skórką!! Zrobiłam z 1 kg mąki, wg przepisu, jednak następnym razem upiekę z połowy porcji, ponieważ wychodzą 2 naprawdę duże chałki :) a najsmaczniejsza jest pierwszego dnia. Nie jest słodka, więc można ją jeść z różnymi dodatkami.

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 4 dag drożdży
  • 2 dag cukru
  • 3-4 szklanki wody (dałam ok. 3)
  • 5 dag masła
  • 2 dag soli
  • 1-2 jajka do smarowania 
  • mak - do posypania
Drożdże rozrobić z cukrem i 1/2 szklanki wody. Mąkę przesiać, połączyć z drożdżami i wodą. Wodę dodawać stopniowo, u mnie wystarczyły niecałe 3 szklanki wody. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i sól. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, ok 1 godziny - do podwojenia objętości. Następnie na blasze posmarowanej tłuszczem formować chałki w ten sposób, aby najpierw pleść warkocz większy, a na niego położyć mniejszy. Pozostawić do wyrośnięcia - ok 30 minut. Po tym czasie chałkę posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić patyczkiem , czy jest sucha w środku.
Smacznego :)

Źródło: Kuchnia Polska

poniedziałek, 26 listopada 2012

Orzechowiec

Na blogach pachnie już pierniczkami, makowcami i innymi specjałami świątecznymi. Gdy tak przeglądam przepisy, uświadamiam sobie jak mi już tęskno za tą całą świąteczną krzątaniną. Za przygotowywaniem świątecznych potraw, ozdób na choinkę, za cudownym nastrojem jaki wprowadza Boże Narodzenie. Postanowiłam małymi kroczkami przywoływać go sobie i Wam :) wypiekami i potrawami, które przygotowujemy co roku na święta, choć na pewno pojawią się również przepisy dla mnie nowe :) 
To moja pierwsza propozycja - Orzechowiec. Ciasto, które kojarzy mi się ze świętami spędzanymi w domu rodzinnym. Pyszne, przełożone kremem budyniowym, z zapieczonymi orzechami, dzięki którym pokochacie to ciasto po pierwszym kawałku :)

Składniki na ciasto:
  • 2 jaja
  • 1/2 kg mąki
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka
Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć pierwszą część placka i piec go 35 minut w temperaturze 180 stopni. 

Składniki na masę orzechową:
  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 kostki roztopionej margaryny
Wszystkie składniki wyłożyć na patelnię i smażyć ok 5 minut, stale mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na drugi placek (surowy) i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę budyniową:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 10 dkg cukru
  • 1/2 kostki margaryny
Budyń i mąki rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Gdy masa zacznie gęstnieć wrzucać po kawałku margaryny, stale mieszając, aż do rozpuszczenia. 
Gorącą masę wylać na 1 blat ciasta, przykryć blatem z orzechami. Ciasto wystudzić.
Smacznego:)

Przepis bierze udział w akcji:

niedziela, 25 listopada 2012

Herbatniki z dżemem

Smaczne ciasteczka do herbatki :) Kruche, maślane, z ulubionym dżemem. Nie przekładałam wszystkich, ponieważ córcia nie lubi dżemu, więc dla niej zostały suche, dla nas przełożone powidłami śliwkowymi i oprószone cukrem pudrem. 

Składniki:
  • 230 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dżem morelowy
Masło, cukier puder i olejek waniliowy utrzeć na puszystą masę. Zmiksować z solą i mąką. Zawinąć ciasto w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkować na grubość 4 mm na stolnicy oprószonej mąką. Foremką o ulubionym kształcie wyciąć ciasteczka, w połowie z nich zrobić po 1-2 niewielkie okrągłe dziurki. Ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem i wstawić do lodówki na pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do 165 stopni. Piec ciasteczka ok 12-14 minut, aż się lekko zrumienią. Ostudzić. Herbatniki bez dziurek posmarować lekko dżemem i przykryć ciastkami z dziurką.
Smacznego :) 

Źródło: Magazyn Kuchnia

Krem kokosowo-marchewkowy

I co ja mam o tej zupie napisać??!! Wiem, że będzie miała swoich zwolenników, ale też przeciwników!! Mi i córci zupa nie koniecznie przypadła do gustu, dla córy była za ostra, dla mnie za słodka. Za to mój mąż tak się nią zajadał, że był wprost zachwycony tym, że my nie możemy jej jeść. 
Zupa lekko ostra, ale dałam tylko kawałek papryczki chili, a w przepisie jest cała, słodka i aromatyczna, dzięki całej gamie przypraw.
A zatem proponuję zupę wszystkim tym, którzy takie zupy lubią i tym odważnym którzy nie boją się nowych smaków :)


Składniki:
  • 5 marchewek
  • 250 ml mleka kokosowego
  • chili
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1-2 gałązki mięty
  • olej sezamowy
  • 1 łyżeczka garam masala (dałam po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej)
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Chili przekroić na pół, usunąc pestki, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego. zeszklić cebulę i czosnek. Dołożyć chili, curry, garam masala, smażyć 2 minuty. Marchewki włożyć do garnka, zalać mlekiem kokosowym, wrzucić zawartość patelni. Gotować ok. 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku kminkiem i kolendrą, solą i pieprzem, zagotować. Mięte umyć, osuszyć.Zupę nalać do miseczek i ozdobić listkami mięty. 
Smacznego :)

Źródło: Fakt radzi-Zupy smaczne zdrowe pożywne

sobota, 24 listopada 2012

Chleb z błonnikiem

Kolejna propozycja chleba pieczonego w maszynie. Smaczny, pachnący i zdrowy chleb, wzbogacony otrębami. 

Składniki:
  • 460 ml wody
  • pół łyżki oleju słonecznikowego
  • półtorej łyżeczki soli
  • półtorej łyżki mleka w proszku
  • 420 g mąki pszennej chlebowej
  • 210 g miałkich otrąb ( u mnie orkiszowych)
  • 2,5 łyżeczki drożdży piekarskich
Do maszyny wlać wodę, olej słonecznikowy. Dodać sól, mleko w proszku, mąkę, otręby
i drożdże. Wybrać program podstawowy (3 godziny) i stopień zrumienia skórki.
Smacznego :)

Źródło: Domowy chleb, 300 przepisów na pyszne pieczywo z automatu

piątek, 23 listopada 2012

Marmolada grejpfrutowo-bananowa

Gdy zobaczyłam ten przepis, wiedziałam że muszę takiej marmolady spróbować :) Troszkę się obawiałam efektu, więc pierwszy raz zrobiłam z połowy porcji. Wyszła całkiem smaczna, mąż był zachwycony :) 
Ciekawa w smaku marmolada, która łączy w sobie słodycz banana z lekko wyczuwalną goryczką grejpfruta. Polecam!!

Składniki:
  • 70 dag grejpfrutów
  • 30 dag bananów
  • 1 cytryna
  • 40 dag cukru
  • 1 opakowanie żelfiksu
Grejpfruty i cytrynę sparzyć, obrać, usunąć błonki i pestki, rozdrobnić. Z bananów zdjąć skókę, podzielić na kawałki. Owoce zmiksować, gotować 20 minut, mieszając. Dodać cukier i żelifiks* wymieszać, trzymać jeszcze kilka minut na ogniu. Gorącą marmoladę przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

Smacznego :)

*nieco zmodyfikowałam sposób przygotowania marmolady, ponieważ na opakowaniu żelfiksu jest napisane by rozmieszać go z zimnymi owocami, najpierw owoce gotowałam 20 minut, ostudziłam i dopiero wymieszałam z żelfiksem - dalej postępowałam według przepisu.

Źródło: "Domowa śpiżarnia" Wyd. Olimp Media

czwartek, 22 listopada 2012

Bułeczki z makiem

Pachnące, mięciutkie i delikatne w środku, a na zewnątrz chrupiąca makowa skórka!! Bułeczki są przepyszne!! Polecam!!

Składniki:
  • 35 g świeżych drożdży
  • 40 g margaryny
  • 1,6 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 5,4 szklanki mąki
  • jajko do posmarowania
  • mak do posypania
Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami letniego mleka, dodać sól, wymieszać.
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać pozostałe mleko i podgrzać do temperatury 37 stopni (mieszanka ma być tylko letnia). Do dużej miski wsypać połowę mąki, dodać rozpuszczone drożdże, jajko - wymieszać, dodać resztę mąki, rozpuszczoną margarynę z mlekiem. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na stolnicy, odważać po 80 g ciasta i formować kulki. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę naciąć na krzyż i zostawić do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie makiem. Piec 10-15 minut w temperaturze 225-250 stopni.
Smacznego :)

Racuszki z jabłkami


Pulchne, mięciutkie i aromatyczne racuszki :)


Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 8-10 dag cukru pudru
  • 3 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła lub margaryny
  • sól
  • 40 dag jabłek
  • tłuszcz do smażenia
Mleko (1/2 szklanki) wymieszać z roztartymi z cukrem (2 łyżki), drożdżami i 1 łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, połączyć z rozczynem, pozostałym mlekiem, jajkami i solą, dokładnie wyrobić na pulchną masę. Pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone masło. Następnie przykryć, pozostawić do wyrośnięcia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w plastry. Wymieszać z ciastem. 
Gotowe ciasto wylewać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

Źródło: Kuchnia Polska

środa, 21 listopada 2012

Szarlotka sypana


Bardzo smaczna szarlotka. Szybka i prosta, bez zagniatania, miksowania. Wystarczy wymieszać suche składniki w misce, zetrzeć jabłka i gotowe :) nic prostszego!! Idealnie smakuje polana gorącą czekoladą. Można również podać z bitą śmietaną. Zapraszam :)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek (waga już po obraniu)
  •  sok z 1 cytryny
  • 150 g masła
  • bita śmietana, lub rozpuszczona w kąpieli wodnej gorzka czekolada
W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki - mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową i wysmarować tłuszczem. (wyłożenie folią jest wskazane, ponieważ jabłka puszczają sok, który może wyciekać z tortownicy). Wsypać 1/3 suchych składników, wyrównać, wyłożyć połowę jabłek, znowu wysypać 1/3 suchych składników, na to wyłożyć jabłka. Na wierzch idzie pozostała część sypkich składników.
Zimne masło zetrzeć na tarce i wyłożyć na wierz ciasta. Piec w temperaturze 200 stopni, około 1 godziny.
Po ostudzeniu udekorować bitą śmietaną, lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Wyśmienicie smakuje na ciepło, jednak gorzej się wtedy kroi. Wybór pozostawiam Wam :)
Smacznego :)

Źródło: przepis odrobinę zmodyfikowany pochodzi z pychotka.pl

wtorek, 20 listopada 2012

Makaron z krewetkami

Bardzo smaczne, lekkie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, a także na kolację.
Krewetki są tak pyszne same w sobie, że naprawdę nie wiele im trzeba żeby potrawa była doskonała. Tu w delikatnym sosie śmietanowym i dużą ilością pietruszki smakowały idealnie.
Taką właśnie kolację przyrządziłam z przyjacielem, który nas ostatnio odwiedził :)
Pozdrowienia dla Łukasza, który tego wieczoru odegrał rolę szefa kuchni :))))

Składniki na 3 porcje:

  • 800 g krewetek tygrysich (u mnie mrożone)
  • makaron spaghetti
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
Mrożone krewetki sparzyć wrzątkiem, oderwać ogonki. Makaron ugotować al dente.
Cebulę obrać, pokroić w paseczki, podsmażyć na oliwie, dodać posiekany drobno czosnek. Na patelni ułożyć krewetki, oprószyć pieprzem i podsmażyć z obu stron. Dodać śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wsypać pokrojoną natkę pietruszki. Na koniec dodać ugotowany al dente makaron. Wymieszać dokładnie z sosem i nakładać na talerze.
Smacznego :)

Źródło: Kotlet.tv






poniedziałek, 19 listopada 2012

Wyróżnienie Liebster Blog

Jest mi niezwykle miło :) ponieważ mój blog dostał wyróżnienie Liebster blog :) i to podwójne, pierwsze przyznała mi Ela drugie ka.wo. Bardzo Wam dziewczyny dziękuję. 

Są 3 zasady gry:
  1. Nominowany do wyróżnienia bloger odpowiada na 11 pytań zadanych przez osobę, która go wytypowała.
  2. Teraz bloger nominowany wybiera 11 blogów, które wg niego zasługują na wyróżnienie (nie można typować bloga od którego otrzymuje się nominację)
  3. Wyróżniony bloger tworzy 11 pytań dla nominowanych

Moje odpowiedzi na pytania Eli:
  • Kawa czarna czy z mlekiem? - czarna
  • Na wycieczkę góry czy nad morze? - góry
  • Ulubione smaki? - jest ich tyle, że nie jestem w stanie wymienić
  • Śniadanko w domu czy w pracy? - w domu
  • Kuchnia azjatycka czy europejska? - europejska
  • Ulubiona pora roku? - lato
  • Film komedia czy horror? - kiedyś horror, teraz zdecydowanie komedia
  • Wolny czas aktywnie… - jeśli wolny czas to tylko z książką
  • Sałatka z majonezem czy jogurtem? - lubię i majonez i jogurt
  • Książka papierowa czy ebuk? - zdecydowanie PAPIEROWA
  • Największą przyjemność sprawia mi?- dobra książka, smaczna potrawa, czas spędzony z rodziną
 
Moje odpowiedzi na pytania ka.wo:
  • Słodki czy słony? - słodki
  • Białe czy czerwone? - czerwone
  • Skrzydełko czy nóżka? - nóżka
  • Pieprz czy wanilia? - wanilia
  • Kawa czy herbata? - herbata
  • Gorzka czy mleczna? - gorzka
  • Kuchnia północy czy południa? - południa
  • O wschodzie czy o zachodzie słońca?- o zachodzie
  • Mięsna czy wegetariańska? - mięsna
  • Lody czy sorbet? - lody
  • Zima czy lato? - lato
Moje nominację oddaję w ręce blogerów, którzy są ze mną w tych trudnych początkach prowadzenia bloga, na których pomoc mogłam zawsze liczyć :) dziękuję za podpowiedzi, komentarze i miłe słowa!! 

Wyróżnienia Liebster Blog otrzymują blogi: 
  1. moje twory przetwory
  2. burczy mi w brzuchu 
  3. gotuję bo lubię 
  4. magia w kuchni 
  5. kulinarne fochy Gochy 
  6. Majanowe pieczenie 
  7. domowe wypieki
  8. ciastko z marzeń 
  9. eksperymenty kuchenne
  10. inspirowane smakiem
  11. raz a dobrze

Moje pytania:
  • książka czy film?
  • herbata czarna czy zielona?
  • pies czy kot?
  • lalka czy miś?
  • autem czy piechotą?
  • pizza czy schabowy?
  • piosenki śpiewać czy słuchać?
  • Boże Narodzenie czy Wielkanoc?
  • choinka żywa czy sztuczna?
  • wczesny ranek czy późny wieczór?
  • słońce czy deszcz?        
 Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam :)

Jajko sadzone na grzance

Bardzo szybkie i smaczne danie, które parę dni temu przyrządzała w swoim programie kulinarnym Donna Hay. Nie wiem, czy przyrządziłam dokładnie tak jak ona, ponieważ przepisu nie zapisałam, a oglądałam z córką która zadaje bardzo dużo pytań :)) nie zawsze w odpowiednim momencie :)  Zrobiłam tak jak zapamiętałam i wyszło bardzo dobre! Chrupiąca grzanka z rozpływającym się na niej jajkiem, do tego szpinak z czosnkiem, duszony na maśle :) Pyszności :) Musicie spróbować!!

Składniki na 3 porcje:
  • 3 kromki chleba 
  • 3 jajka
  • 20 g masła
  • 300 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
Na środku kromek chleba wydrążyć nieduże dziury, lekko posmarować z obu stron masłem.
Na pozostałym maśle podsmażyć drobno pokrojony czosnek, wrzucić szpinak, dusić parę minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy szpinak będzie gotowy, zdjąć go z ognia i odstawić.
Na suchej patelni teflonowej położyć chleb, podsmażyć ok 2-3 minuty, odwrócić na drugą stronę i w wydrążony środek wlać delikatnie jajko, posolić, popieprzyć i przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do momentu aż jajko będzie tak ścięte jak lubimy. Podawać od razu.
Smacznego :) 

niedziela, 18 listopada 2012

Sałatka z ananasem

Do tej pory jadłam tę sałatkę w troszkę innej wersji, nie powiem w jakiej, ponieważ pewnie niedługo pojawi się na blogu :) a tymczasem podaję przepis na nową dla mnie odsłonę ananasa. Gdy zobaczyłam jak Tomek odważnie łączy słodkiego ananasa z czosnkiem, postanowiłam spróbować :) i Wam również polecam!!

Składniki na 2 porcje:
  • 4 plasterki ananasa z puszki (u mnie świeży)
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 słoika selera w zalewie
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Seler odsączyć. Ananas pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę, majonez, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Smacznego :)

Bułeczki pszenno razowe

Bardzo smaczne i proste bułeczki pszenne z dodatkiem mąki razowej. 

Składniki:
  • 150g mąki pszennej razowej (u mnie żytnia razowa)
  • 350g białej mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 150g mleka
  • 200g wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
W misce wymieszać drożdże z mąkami, dodać resztę składników. Dobrze wymieszać i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto chwilę zagnieść (by odgazowało), podzielić na 8 części o wadze ok 110 -120 g. Uformować kulki i lekko spłaszczając układać je na naoliwionej  blasze. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 
Bułeczki powinny być lekkie i dobrze napuszone.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230°C z parą, ok 20 minut (na niższym poziomie wstawić naczynie z gorącą wodą). 
Smacznego :)

Źródło: Tatter o Chlebie




Cake pops

Ciastka na patyku!! Do tej pory, taka forma ciasta znana była u nas jako bajaderki. Moja mama często je robiła, ale teraz ja postanowiłam się troszkę pobawić :) i zrobić przyjemność sobie i dzieciom :)
Bardzo łatwe w przygotowaniu, nieco pracochłonne, ale co tam :) Bardzo fajne jest to, że za każdym razem można je dekorować inaczej, w zależności od tego dla kogo je robimy. Raz mogą być kolorowe, innym razem wystarczy gorzka czekolada i kokos, lub cukrowa posypka. Pomysłów i sposobów jest wiele!! Okazji również!!  Polecam :)
Składniki:
  • 400 g ulubionego suchego ciasta (np. jogurtowe, czekoladowe, ciasta babkowe)
  • 200 g kremu (np. mascarpone, nutella, konfitura)
  • 200 g czekolady do obtoczenia (u mnie 200 g białej, 100 g gorzkiej)
  • łyżka oleju
  • kolorowa posypka, barwniki do czekolady
  • patyczki do lizaków, lub lodów
Wystudzone ciasto drobno skruszyć. Dodać krem i dokładnie wymieszać, Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjąć, uformować kuliki podobnej wielkości i ponownie włożyć na 15 minut do zamrażalnika. 
Czekolady z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja każdą czekoladę rozpuściłam w osobnym garnczku, gorzka zastała taką, jaką była, jedną białą zabarwiłam na niebiesko, drugą na różowo.
Kulki wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka do lizaka moczymy w czekoladzie i wbijamy go w środek kulki. Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odczekać by nadmiar czekolady spłynął. Gdy czekolada przestanie kapać, obsypać je kolorową posypką i wbić w styropian, lub położyć do góry nogami na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać do wyczerpania kulek. 
Cake pops schodzić w lodówce przez 30 minut. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)

Źródło: burczy mi w brzuchu

piątek, 16 listopada 2012

Sos pomidorowy Jamiego Olivera

Talerz pełen warzyw, czyli propozycja Jamiego Olivera jak przemycić dzieciom cały bukiet witamin :)
Lekko słodki, bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. Z podanych składników wychodzi go bardzo dużo, więc można go zamrozić, lub zakręcić na gorąco w słoikach. Zawsze warto mieć w domu zapas tego pysznego sosu, by w razie potrzeby, podgrzać i zajadać się gotowym daniem :)

Składniki na 6-8 porcji:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 małe cebule, obrane i posiekane
  • 1 mały por, posiekany i umyty
  • 2 łodygi selera naciowego, przycięte i posiekane
  • 2 strąki czerwonej papryki, posiekane
  • 2 cukinie, starte na tarce,
  • 2 marchewki, starte na tarce, 
  • 1 duża szczypta suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 4 puszki (po 400g) podłużnych pomidorów
  • 1 mała dynia, obrana, oczyszczona z nasion i starta na tarce
  • sól, świeżo zmielony pieprz

W dużym rondlu - takim który pomieści wszystkie warzywa - rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Wrzuć cebulę, por, seler , paprykę, cukinię, marchew i zioła. Duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie przyrumienione. Dodaj dynię, pomidory, 500 ml wody, oraz po szczypcie soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na malutkim ogniu do czasu, aż dynia będzie miękka (ok. 30 minut). Wyrzuć liście laurowe, lekko przestudź sos, zmiksuj go blenderem na gładki sos. (u mnie tylko odrobinę zmiksowany). Spróbuj i w razie potrzeby przypraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Źródło: Magazyn Kuchnia,

czwartek, 15 listopada 2012

Serniczki z malinową i czekoladową dekoracją


Mini serniczki są bardzo atrakcyjną formą sernika. Będą doskonałą ozdobą każdego spotkania rodzinnego, święta czy przyjęcia :) Ja robię je według przepisu na sernik nowojorski. Po pierwsze jest to ulubiony sernik w naszej rodzinie, a po drugie jest bardzo wdzięczny, ponieważ nie rośnie i nie opada podczas pieczenia, więc dekoracja wygląda równie pięknie przed jak i po upieczeniu. Robiłam je już kilka razy i za każdym razem z dekoracją malinową, teraz część udekorowałam gorzką czekoladą i okazało się ze jest równie dobra, a może i lepsza :)) 

Składniki na 24 mini serniczki:
  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%) 
Składniki na spód:
  • 1/2 paczki ciastek digestive (u mnie zbożowe)

 Składniki na dekorację:
  • 100 g malin + 1 łyżka cukru  
 lub 
  • 100 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki śmietanki 30%


Wszystkie składniki  na serniczki umieścić w misie i zmiksować na gładką masę. Tylko do połączenia składników. 

Maliny zmiksować, przetrzeć przez sitko i wymieszać z cukrem.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. 

Formę na muffiny wyścielić papilotkami. Ciastka drobno pokruszyć i do każdej papilotki wsypać ok. 1 łyżeczki.  Na pokruszone ciastka wylać połowę masy serowej (drugą część zostawiłam na 2 turę pieczenia).
Na masie serowej zrobić dekorację malinową, lub czekoladową nakładając łyżeczką maleńkie kleksy i wykałaczką robiąc ozdobne esy-floresy.
Serniczki upiec w kąpieli wodnej (foremkę włożyłam w naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą). Jeśli nie macie takiego naczynia, umieśćcie w piekarniku jeden poziom niżej naczynie z gorącą wodą.

Piekarnik nagrzać do  180°C. Wstawić formę i piec 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 110°C i piec jeszcze ok 15 minut (powierzchnia serniczków powinna być ścięta, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Wyłączyć piekarnik i uchylając drzwiczki zostawić w nim serniczki do przestudzenia, ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej 12).
To samo powtórzyć z pozostałą częścią masy.

Smacznego :)




środa, 14 listopada 2012

Rafaello kuleczki


Moja propozycja na kuleczki Rafaelo. Zrobione z tego, co miałam akurat w domu :) ponieważ moja córcia zjadając ostatni oryginalny egzemplarz oznajmiła, że chce jeszcze "rafafello" :)) Wykorzystując resztki po ostatnich wypiekach wyszły mi całkiem niezłe kuleczki.

Składniki:
  • 150 g serka mascarpone
  • 40 g ciasteczek zbożowych
  • 1 łyżka kokosu
  • 150 ml mleka w proszku
  • orzechy laskowe lub migdały
Do obtoczenia:
  • 100 g białej czekolady + łyżka oleju roślinnego
  • kokos
Serek mascarpone zmiksowałam z mlekiem w proszku. Następnie, już łyżką wymieszałam masę z pokruszonymi drobno ciastkami i kokosem. Schłodziłam w lodówce ok 30 minut. Po tym czasie uformowałam kuleczki, wkładając w każdą orzech. Ponownie schłodziłam w lodówce. Czekoladę i olej rozpuściłam w kąpieli wodnej. W lekko przestudzonej czekoladzie obtaczałam kuleczki i obsypywałam kokosem. Można zjadać od razu :) 
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)

wtorek, 13 listopada 2012

Ciasteczka kokosowe z karmelową polewą


Ciasteczka kokosowe i moje pierwsze wspólne pieczenie :) Do gotowania w wirtualnej kuchni zaprosiłam dziś Jagodę :) 
Od samego rana wzięłam się do pracy! Niby nic, bo przecież nie piekłam po raz pierwszy, a jednak miałam tremę, która wcale nie ułatwiała pieczenia. Przepis prosty, ale nie idzie jak po maśle!! Synuś już marudzi, że chce spać a ja mieszam i mieszam masę karmelową, która miała zgęstnieć a nie gęstnieje. W końcu wylałam ją na ciasto taką jaka była. Z niecierpliwością zaglądałam do piekarnika i załamywałam ręce widząc jak polewa bulgocze na spodzie ;/ Kiedy się zrumieniła wyciągnęłam i pozostało mi już tylko odczekać zaznaczone w przepisie 2-3 godzinki.
Wreszcie przyszedł czas na próbę smaku :)i powiem Wam że się nie zawiodłam :))) Są pyszne !! delikatnie kokosowe, lekko ciągnące i bardzo słodkie :))) polecam!
Dziękuję Jagodo za wspólne pieczenie :)

Składniki na cisto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 125 g stopionego masła
Składniki na polewę:
  • 1/3 szklanki miodu
  • 125 g stopionego masła
  • 400 ml skondensowanego mleka słodzonego
Rozgrzewamy piekarnik do 180 ºC. Wyścielamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia, tak by jego brzegi wystawały poza formę. Mieszamy mąkę, wiórki kokosowe, cukier i masło w misce i rozsmarowujemy ciasto na blasze. pieczemy 15 minut na złoty kolor. 
Skondensowane mleko mieszamy z miodem oraz masłem  i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć (5 - 7 minut). Rozsmarowujemy na podpieczonym kokosowym spodzie i pieczemy jeszcze 20 -25 minut, aż karmelowa polewa zrobi się złocistobrązowa. Wyjmujemy z piekarnika, po 15 min. nacinamy nożem, zaznaczając porcje. Czekamy aż ciasto wystygnie (najlepiej pozostawić je w spokoju nawet na 2-3 godziny) i kroimy wg zaznaczonych linii.

Smacznego :) 

Źródło: Kuchnia, nr 11,2012

EUROPA NA WIDELCU