Strony

środa, 16 stycznia 2013

Pancakes z jabłkami

Lekkie placuszki z jabłkami. Smażone bez tłuszczu. Lekko słodkie, bardzo delikatne. Smaczne na ciepło i na zimno :) Można je podawać z dowolnymi słodkimi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, miód, dżem, cukier puder, bita śmietana, albo wcinać na samo :) Moja córka zjada je tylko z cukrem pudrem, ja z mężem uwielbiamy z miodem :) Polecam!

Składniki na ok 16 placuszków:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 niepełne szklanki mleka (dałam 400 ml)
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka, mąkę, mleko, masło, cukier i proszek do pieczenia umieścić w misie i dokładnie zmiksować. Dodać jabłka, wymieszać.
Placuszki smażyć na suchej patelni. Na wolnym ogniu. Obracać dopiero, gdy góra się zetnie i pokryje dziurkami.
Smacznego :)

Źródło: Kotlet tv

4 komentarze:

  1. Bardzo lubie takie placuszki:) ps. Gratuluje chlebka:) a skad mialas zakwas, bo zastanowilo mnie, ze napisalas o motywacji do wlasnej produkcji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam... są doskonałe, dziś wypróbowałam przepis.
    Puszyste, delikatne idealnie słodkie, po prostu wspaniałe.
    Jedyny problem jaki miałam to... moja patelnia. Teflon na niej nie jest już taki idealny więc placuszki troszkę się przyklejały, ale poradziłam sobie tak że wzięłam odrobinę oliwy na papierowy ręcznik i posmarowałam delikatnie patelnię.
    Gorąco polecam i pozdrawiam.
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluje przepisu. Palce lizac:) pozdrawiam i serdecznie polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)