expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 16 lutego 2013

Cannelloni z pomidorami i cukinią pod beszamelem

Cannelloni nadziewane pomidorami, cukinią i serem gorgonzola, zapieczone pod beszamelem. Smaczne i lekkie danie, które niezwykle nam smakuje. Polecam :)

Składniki:
  • opakowanie makaronu cannelloni - 250 g
  • 1 puszka pomidorów krojonych - 400 g
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg cukini
  • 250 g gorgonzoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść zielonych oliwek (ewentualnie)
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • sól, pieprz
Dodatkowo na sos beszamelowy:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 0,5 litra mleka (letniego)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Zeszklić na oliwie. Dodać drobno pokrojoną cukinię i dusić kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Dusić chwilę aż odparuje większość płynu. Zagęścić koncentratem pomidorowym, Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Zestawić z ognia i przestudzić.
Do wystudzonego sosu dodać pokrojony w kosteczkę ser i oliwki pokrojone w plasterki. wymieszać wszystkie składniki. 
Gotowym sosem napełnić makaron i układać go w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. 
Beszamel:
W garnczku, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać letnie mleko, nie doprowadzając do wrzenia, cały czas energicznie mieszając, aż beszamel zacznie gęstnieć, a w wyniku gotowania zaczną się tworzyć pierwsze bąbelki. Gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos wylać na makaron ułożony w naczyniu.
Zapiekać 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Tak dawno nie jadłam Cannelloni. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robilam nigdy,a bardzo fajnie sie prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealna propozycja na obiadek ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. super żarełko, ...!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jest prosty i bardzo apetycznie sie prezentuje :)
    Wypróbuje w najbliższym czasie na największych smakoszach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU