Strony

piątek, 12 lipca 2013

Czereśnie karmelizowane w cukrze

Czereśnie karmelizowane w cukrze. Kolejne owoce, które zamknęłam w słoiku, by zimą cieszyć się ich smakiem i kolorem. Czereśnie przygotowałam bazując na przepisie, który przedstawiłam przy okazji bułeczek z czereśniami. Będą idealne do drożdżówek, babeczek czy gofrów.

Składniki:
  • 800 g czereśni umytych i wydrylowanych
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cytryna
Cytrynę wyszorować, sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Czereśnie wrzucić na patelnię, wlać sok z cytryny, dodać cukier i skórkę cytrynową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu aż czereśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści. Chwilę tak gotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia - wystudzić. Ponownie podgrzewać, po zagotowaniu, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Następnie włożyć do słoiczka, zakręcić i ustawić do góry dnem.
Smacznego :)

Z podanych składników wyszedł mi 1 słoiczek 400 gramowy.








18 komentarzy:

  1. Muszą smakować obłędnie, szczególnie z goframi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow.. brzmi tak słodko i rozkosznie... <3
    Wpadnę na nie, mogę?;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś czereśnie do tej pory traktowałam po macoszemu jeśli chodzi o prztwory czy desery. Zazwyczaj kończyły jedzone same. Twoje bardzo zachęcają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam w podobny sposób przygotowane truskawki-pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię dla siebie taki słoiczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach jak to wspaniale będzie smakować w zimie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, ekstra pomysł! idealnie by się nadały do ciasta.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę mieć chociaż jeden słoiczek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to musi być pyszne do naleśników, gofrów. Ślinka mi cieknie pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. już nabrałam ochoty na zrobienie takich :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym słoik na poczekaniu :))

    OdpowiedzUsuń
  12. w sam raz na zimę do ciast:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)