expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 6 sierpnia 2013

Delikatny chleb na zakwasie

Prosty chleb na zakwasie żytnim. Ciasto dobrze się wyrabia, jest spójne i łatwo się formuje. Po wyrobieniu i zwinięciu w kulę utrzymuje swój kształt, więc do wyrastania nie potrzebny mu koszyczek, wystarczy ułożyć go na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu skórkę ma rumianą i chrupiącą, środek lekko zbity. 
Przepis na chleb zostanie dołączony do sierpniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" - akcji organizowanej przez blog Zapach chleba :)

Składniki:
  • 230g aktywnego zakwasu żytniego
  • 130 g maślanki
  • 70g wody
  • 25g oleju
  • 140g mąki żytniej 
  • 400g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży - jeśli mamy młody zakwas

Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Można sprawdzić czy ciasto jest gotowe, naciskając je palcem. jeśli błyskawicznie się odkształci musi jeszcze rosnąć, jeśli zajmuje mu to trochę czasu, można już piec. 

Gotowe posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 240 stopni. Ścianki piekarnika spryskać wodą. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut. Gotowy bochenek, opukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Chleb studzić na kratce.
Smacznego :) 


Źródło: Galeria chleba

7 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU