Strony

sobota, 17 sierpnia 2013

Sałatka z jajkiem i kwiatem ogórecznika

Ogórecznik jest rośliną jednoroczną, jadalną, pięknie pachnącą ogórkami :)  Jego młode liście i kwiaty możemy dodawać do sałatek. Ma wiele właściwości leczniczych, między innymi łagodne działanie moczopędne, przeciwzapalne, uspokajające i bakteriobójcze. 
Do przygotowania sałatki użyłam jedynie kwiatów, dzięki którym zyskała pięknego wyglądu i nabrała kolorów :)  

Składniki:
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • kwiaty ogórecznika
  • 50 g rukoli
  • 100 g roszponki 
  • 6 dużych rzodkiewek
  • 2 ogórki gruntowe
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią, lub oleju lnianego, który dodatkowo wzbogaci naszą sałatkę w cenne wartości odżywcze
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Olej rzepakowy połączyć z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Odstawić
Ostudzone jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Sałatę opłukać i osuszyć. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać, poszatkować. 
Wszystkie składniki sałatki połączyć, skropić przygotowanym sosem i delkatnie wymieszać. Podawać.
Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. wygląda tak cudnie, że aż żal zjadać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pozytywna, kolorowa sałatka :D I jak ładnie sfotografowana :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne kolory, sałatka samo zdrowie, z ogórecznikom jeszcze nie jadłam. Podeślij mi troszkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę kwiatki ogórecznika, piję olej, ale kwiaty nie dość, ze wyglądają pięknie, to jeszcze tyle zdrowia dodają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) sama jestem zaskoczona tym jak wiele dobrego robi ogórecznik :)

      Usuń
  5. Wygląda pięknie. Nie jadłam jeszcze nigdy tych kwiatów;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tu koniec wakacji, a twoja sałatka skojarzyła mi się wiosennie. Taka pięknie kolorowa:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)