Strony

wtorek, 1 października 2013

Kremowa zupa marchewkowa

Rozgrzewająca zupa krem z marchewki. Z imbirem i chilli, które przełamują naturalną słodycz marchwi. Doskonała na jesienne chłody. Polecam :) 

Składniki:
  • 8-9 średnich marchewek
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • prażone pestki dyni lub słoneczniku
 
Marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę.
W małym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić starty imbir, pokrojony w plasterki czosnek i chili - pozbawione pestek. Podgrzewać kilka minut, uważając by czosnek się nie zrumienił. Zdjąć z ognia. W osobnym rondlu rozpuścić 4 łyżki masła, dodać pokrojoną cebulę, dusić 3 minuty, do niej dodać marchewkę i dusić na małym ogniu 10 -12 minut, aż zmięknie. Do marchewki i cebuli dodać czosnek i chilli, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem. 
Podawać z prażonymi ziarnami słonecznika, lub dyni i natką pietruszki.
Smacznego :)

Źródło: przepis Edyty Kądzieli, Kuchnia+

15 komentarzy:

  1. Pyszna i zdrowa zupka ze słonecznikiem sama przyjmnośc jedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kusząca propozycja,pyszny krem!!.

    OdpowiedzUsuń
  3. kolorek kusi:)
    Ps. gotowanie za glosowanie już trwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze nigdy nie jadłam zupy marchewkowej, muszę sobie kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robiłam podobną zupkę, na chłodne dni idealna propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm a u mnie już czeka pomarańcza żeby marchewce w kremie potowarzyszyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię marchewkową zupę z imbirem - dawno jej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupka zapowiada się super. Mam zamiar wykorzystać Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. zupy krem uwielbiam za ich kolor i sytość, to jak rozgrzewają organizm :)
    No i te pestki na górze :D

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszna i pożywna do tego ten chrupiący słonecznik, pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. Polecam dodanie jeszcze odrobiny kuminu i kolendry, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)