Strony

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Paluchy z ciasta francuskiego z pieczarkami i cebulką

Paluchy z ciasta francuskiego, nadziewane pieczarkami i czerwoną cebulką. Wierzch posypany serem żółtym i czarnuszką, która nadaje całości ciekawego smaku i aromatu. Smaczne, lekkie i szybkie. Doskonale sprawdzą się jako przekąska i danie główne, dodatek do sałaty lub czerwonego barszczu. Zapraszam :) 

Składniki:
  • opakowanie świeżego ciasta francuskiego,
  • 250 g pieczarek
  • 2 średnie cebule czerwone
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz, sól
  • łyżka czarnuszki
  • żółty ser,u mnie Kolumb
Cebulę obrać, umyć i pokroić w półksiężyce. Zeszklić na odrobinie oleju. Pieczarki obrać, umyć i osuszyć, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i podsmażać kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Ostudzić. Ciasto francuskie pokroić na ok. 8 cm pasy, nakładać farsz i zwijać, następnie ruloniki poprzekrawać i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut, do zrumienienia. 
Smacznego :)


17 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasto francuskie, można z niego wyczarować cudeńka i na słono i na słodko, jest wdzięczne.A Twoja propozycja to świetna alternatywa dla pracochłonnych uszek do barszczu i nie tylko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szybkie i smaczne :) śmiało mogą zastąpić pierogi, kapuśniaczki a nawet uszka :)

      Usuń
  2. Super takie paluchy, i pod barszczyk, i pod browarek ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. ubostwiam ciasto francuskie, jest wprost genialne :) do tanca i do rozanca :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Superowe! ja robię podobne z kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super i bardzo apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybka, prosta i smaczna potrawa, szkoda że moi domownicy nie lubią ciasta francuskiego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne paluchy sama bym zjadła jednego :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wyglądają i są szybkie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny przepis, bardzo smacznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O,takie paluchy to chętnie bym widziała u siebie,bardzo lubię tego typu przekąski:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno już nie jadłam ciasta francuskiego, a uwielbiam, choć samej nie bardzo mi wychodzi :). Takie paluchy na pewno by mi smakowały :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie przekąski zwłaszcza w okresie świątecznym:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności rewelacja uwielbiam😋

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)