expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 29 czerwca 2013

Intensywnie cytrynowe ciasto z truskawkami w Weekendowej Cukierni

Intensywnie cytrynowe ciasto z truskawkami to propozycja Weekendowej Cukierni, której czerwcowym gospodarzem jest Bartek z blogu K&L Food Polska.
Ciasto jest pyszne i uzależniające :) Lekki ucierany spód, cytrynowy krem i truskawki oblane galaretką. 
Przygotowałam ciasto dla gości i wszystkim bardzo smakowało, także gorąco polecam :)

Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto:
  • 150g masła
  • 150g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz oraz kaszka manna do wysmarowania/wysypania formy

Składniki do nasączenia ciasta:
  • pół szklanki zimnej przegotowanej wody
  • sok z pół cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i na koniec mleko cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy. Miksujemy na gładką masę. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną kaszki mannej, umieszczamy w niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut, jeśli boki będą zbyt ciemniały to przykrywamy kawałkami pergaminu. Wystawiamy z piekarnika i całkowicie studzimy. Mieszamy sok, wodę oraz cukier i łyżką nasączamy powierzchnię ciasta w paru miejscach.


Składniki na masę:
  • 280ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (będzie potrzeba około 10 szt zależy od wielkości)
  • 500ml wody
  • 225g cukru
  • 6 czubatych łyżek lub 150g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka masła
  • skórka z jednej cytryny 
Cytryny sparzamy wrzątkiem. Mąkę ziemniaczaną lub skrobie kukurydzianą rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, resztę wody zagotowujemy z cukrem, tłuszczem, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy rozprowadzoną mąkę energicznie mieszając. 4 łyżki kremu odkładamy do miseczki i ucieramy z żółtkami na gładką masę. Skręcamy ogień, dodajemy żółtka z kremem do masy i jeszcze dobrze chwile mieszamy, zestawiamy z płytki do ostudzenia. Krem przykryć folią spożywczą. Po całkowitym wystudzeniu jak będziemy widzieli, że krem zacznie gęstnieć, rozsmarowujemy go na cieście i odkładamy do całkowitego zgęstnienia przed położeniem truskawek, trzymamy blaszkę w lodówce co najmniej 2 godziny.
Składniki na galaretkę i owoce:
  • truskawki około 1 kg
  • galaretka truskawkowa (na 1/2 litra wody)
  • 200ml soku żurawinowego lub innego czerwonego np. truskawkowego
Galaretkę (mimo, że jest na 500ml to zalać tylko 100ml wrzącej wody) i potem dobrze mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym dodajemy sok i mieszamy, studzimy. Oczyszczamy i płuczemy truskawki. Tniemy na połówki lub ćwiartki. Rozkładamy na masie cytrynowej. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Potem jeszcze najlepiej gotowe ciasto wstawiamy na noc do lodówki będzie najlepsze gdy spód nabierze wilgoci a masa i galaretka ładnie zgęstnieją i całość się pięknie "cytrynowo" przegryzie.

Smacznego :) 

piątek, 28 czerwca 2013

Rolada bezowa z truskawkami

Rolada bezowa z truskawkami. Niezwykły deser. Delikatna i słodka beza a w niej bita śmietana i owoce, jakie tylko chcemy. Teraz truskawki, ale na blogu jest już rolada robiona zimą z brzoskwiniami z puszki, są też zdjęcia rolady z malinami, a ja najbardziej lubię z jagodami :) Roladę robiłam, gdy były upały, dlatego do śmietanki dodałam galaretkę, by masa była trwalsza i ciasto mogło spokojnie stać na stole.
Namawiam do zrobienia :) nie będziecie żałować!! 

Składniki:
  • 4 białka
  • 230g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 400g owoców
  • galaretka truskawkowa rozrobiona w 1/2 szklanki wody
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia o rozmiarze 24x34 cm.
W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. W dużej misce umieścić białka i ubić je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać ocet i dalej ubijając łyżka po łyżce dodawać cukier z mąką. Masa powinna być gęsta i lśniąca.
Bezę rozsmarować na papierze, zachowując co najmniej 1 cm odstępu od brzegów papieru, ponieważ beza urośnie.
Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku, ok 20-25 minut. Upieczoną bezę wyciągnąć z piekarnika i zostawić na parę minut do przestudzenia. Następnie rozłożyć papier do pieczenia i na niego wyłożyć bezę odwracając ją do góry nogami. Ściągnąć delikatnie papier i zostawić bezę do całkowitego przestudzenia.
Owoce drobno pokroić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać schłodzoną galaretkę. Gotową wyłożyć na bezę. Na śmietanie rozłożyć owoce, (część owoców można zostawić do ozdobienia) pozostawiając z jednego krótszego boku odstęp na 3 cm, by przy zwijaniu rolady nadzienie nie wyciekło.
Zwinąć roladę od drugiego krótszego boku. Górę rolady udekorować owocami. 
Bezę można podać od razu. W lodówce przechowywać do 2 dni.
Smacznego :)

Źródło: Domowe Wypieki

czwartek, 27 czerwca 2013

Zapiekanka z kurczakiem curry, brokułem i serem

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, kurczakiem curry, brokułem i serem. Smaczna propozycja na letnie obiady :)
Do przygotowania zapiekanki użyłam ser Podlaski  Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, który otrzymałam w ramach serowej współpracy :)

Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 150 g ser żółtego - u mnie ser Podlaski MSM Mońki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 200 g śmietanki 30%
  • sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa

Piersi umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Oprószyć curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, Usmażyć na oliwie.
Ziemniaki oskrobać i umyć. Zalać wodą i gotować 10 minut, po tym czasie dodać do wody podzielony na różyczki brokuł. Wodę lekko osolić, gotować aż warzywa będą wpół miękkie.
Ziemniaki ułożyć w lekko naoliwionym naczyniu żaroodpornym. Małe w całości, większe pokroić. 
Na ziemniakach ułożyć kurczaka.
Śmietany połączyć, doprawić solą i pieprzem. Jeśli bardzo lubimy curry można jeszcze dodać do śmietany. Wylać mieszankę na ziemniaki i mięso. 
Wyłożyć różyczki brokuła. Posypać serem i poszatkowanym koperkiem. Zapiec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego :) 




środa, 26 czerwca 2013

Lody truskawkowe z wanilią

Lody truskawkowe z wanilią, z dodatkiem żółtek. Lekkie, puszyste i dużo dużo smaczniejsze niż kupne :)
Lody przyrządziłam przy pomocy maszyny do lodów, choć można je zrobić bez niej.
Oryginalny przepis jest na ok. 1,5 litra lodów, ale moja maszyna jest na litr lodów, a ja dopiero ją poznaję, dlatego zmniejszyłam  proporcje i takie je Wam podaję. Polecam :)  


Składniki na ok. 1 litr lodów:
  • 170 ml pełnego mleka
  • 170 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 4 żółtka
  • 170 ml drobnego cukru do wypieków
  • 350 g truskawek, odszypułkowanych
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny - pominęłam
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Truskawki i sok z cytryny zmiksować blenderem, odstawić.
Do garnka z grubym dnem wlać mleko, kremówkę i ziarenka wanilii. Gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie w drugim naczyniu mikserem utrzeć żółtka z cukrem, do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zważyły.
Natychmiast dodać zmiksowane z truskawki, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po tym czasie schłodzoną mieszankę wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.

Źródło: Moje Wypieki 

wtorek, 25 czerwca 2013

Roladki serowe w auszpiku

Roladki serowe, które wypełniłam pastą jajeczną z chrzanem, oraz rzodkiewką. Smaczna i lekka przekąska podana w auszpiku. Polecam :)
Do przygotowania roladek użyłam sera Edamskiego w plasterkach  Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, który otrzymałam w ramach serowej współpracy :) Ser ma elastyczną konsystencję i jest cieniutko pokrojony,  sprawdził się idealnie. Plasterki nie łamały się i ładnie się zwijały.

Składniki:
  • 14 plasterków sera żółtego - u mnie ser Edamski MSM Mońki
  • 4 duże rzodkiewki
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • ok. 4 łyżeczki chrzanu tartego + łyżka majonezu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3-4 łyżeczki żealtyny
  • sól, pieprz do smaku

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać z bulionem i odstawić do przestudzenia.
Jajka obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, wymieszać z chrzanem i majonezem. Szczypiorek pokroić i dodać do jajek. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser zwijać w ruloniki i napełnić je jajkami, zostawiając troszkę miejsca u góry. Roladki ułożyć na liściach sałaty. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce i napełnić nią roladki.
Tężejącą galaretką posmarować roladki serowe. Resztę schłodzić w lodówce, po czym posiekać nożem i  nałożyć galaretkę na roladki.
Smacznego :)




poniedziałek, 24 czerwca 2013

Lassi malinowo-rabarbarowe

Mimo że u nas temperatury już nieco spadły, wczoraj miałam w domu jedyne 28 stopni :) wciąż nie miałam ochoty na pieczenie. Dlatego swoich gości poczęstowałam takim o to podwójnie różowym lassi :) 
Na dole warstwa malinowa, u góry mleko migdałowe, jogurt i rabarbar. Przepyszne orzeźwienie, które pięknie się prezentuje.
Polecam gorąco na upalne dni :) 

Składniki dla 4 osób:
Puree z malin
  • 1 szklanka malin - dałam 2 szklanki mrożonych
  • 2 łyżki cukru

Puree z rabarbaru
  • 1 ½ szklanki posiekanego rabarbaru
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 łyżki wody

Mleko migdałowe
  • 1 ½ szklanki mielonych migdałów
  • 1 kawałek cynamonu - u mnie szczypta mielonego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka kruszonego lodu
  • ¼ szklanki płatków migdałowych

Maliny i cukier gotować w rondelku na małym ogniu ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Schłodzić.

W osobnym rondelku umieścić rabarbar, cukier i wodę. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż będzie miękki, ale jego kolor pozostanie różowy. Zdjąć z ognia i zmiksować. Schłodzić.

Mielone migdały, cynamon i mleko umieścić w rondlu, doprowadzić niemal do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, przestudzić. Wylać na sito wyłożone gazą i mocno ją skręcając wycisnąć mleko do osobnego naczynia. Schłodzić. 
Płatki migdałów zrumienić na patelni. 
Gdy wszystkie składniki zostaną schłodzone, mleko, jogurt, rabarbar, kruszony lód i 2 łyżki puree z malin zmiksować do połączenia składników. 
Pozostałe puree z malin rozlać do szklanek. Następnie ostrożnie, tak by nie pomieszać kolorów wlewać drugą warstwę. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi i udekorować malinką.
Smacznego :)  

Źródło: program Anny Olson "Na słodko"

Przepis dodaję do akcji:
Akcja rabarbar - IV edycja

sobota, 22 czerwca 2013

Sałatka z tortellini i serem



Sałatka z tortellini, serem żółtym, świeżym ogórkiem, papryką i kukurydzą. Lekka a jednocześnie pożywna. Zawsze znajdzie swoich zwolenników :) Bardzo lubimy sałatki z tortellini i jadamy je w różnych wersjach. Dziś pierwsza z nich :)


Składniki:
  • opakowanie tortellini
  • czerwona papryka
  • ogórek długi
  • puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Pierożki  ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie i krótkie paseczki. Ogórek umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Szczypior opłukać i drobno posiekać. Ser żółty pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce.
W miseczce wymieszać tortellini, ser, paprykę, ogórka, kukurydzę i szczypiorek. Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić solą i pieprzem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. 
Smacznego :)

piątek, 21 czerwca 2013

Owocowe lody na patyku

Upały jakie nam towarzyszą zdecydowanie zniechęcają mnie do przebywania w kuchni. Choć mi osobiście nigdy wysokie temperatury nie przeszkadzały. Nawet jeszcze kilka dni temu, niezrażona piekłam chleb, choć temperatura w mieszkaniu wynosiła 29,4 wczoraj odpuściłam. Zmęczenie dopadło mnie i synka ;( on zdecydowanie gorzej to znosi ;( a w mieszkaniu mamy już 32 stopnie, nic tylko leżeć!!
Dlatego dziś szybkie lody dla ochłody :) Samo zdrowie, bo to tylko zmiksowane truskawki i kiwi :) jeśli nie macie foremek zróbcie je w jednorazowych kubeczkach. Jest to świetny sposób na podanie dzieciom owoców :)

Składniki na 4 lody:
  • 3 kiwi bez pesteczek
  • 250 g truskawek
  • 4 patyczki do lodów
Kiwi i truskawki zmiksować w osobnych naczyniach. W foremki wlewać na przemian warstwy czerwoną i zieloną. Po każdej warstwie, chłodzić lody przez kilka minut w zamrażarce by stężały i kolory się nie pomieszały. Gdy napełnimy już całe foremki w każdą wkładamy patyczek do lodów, mrozimy kilka godzin i gotowe.
Smacznego :)

czwartek, 20 czerwca 2013

Muffiny serowe

Mocno serowe muffiny, z dodatkiem szynki, piwa i musztardy Dijon. Mięciutkie, wilgotne i bardzo smaczne. Doskonałe na ciepło i na zimno. W oryginale jest keks serowy, ja zdecydowałam się na przygotowanie babeczek, ponieważ są bardziej podzielne i świetnie sprawdzają się w plenerze. A muffiny idealnie komponują się z piwem :)
Do przygotowania muffin użyłam sera Morskiego Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, który otrzymałam w ramach współpracy.


Składniki na 12 sztuk:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml mleka
  • 15 dag szynki
  • 10 dag startego sera żółtego - użyłam sera Morskiego MSM Mońki
  • 10 dag cheddara
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 50 ml jasnego piwa
  • szczypta soli i pieprzu

Formę na Muffinki wyłożyć papilotkami.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Ser cheddar i szynkę pokroić w kosteczkę,  ser morski zetrzeć na tarce. Zalać piwem i odstawić na 0,5 godziny do lodówki.
Jajka ubić, miksując na wolnych obrotach dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, mleko, olej i musztardę. Zmiksować do połączenia składników. Dodać ser i szynkę, wymieszać łyżką. Doprawić solą i pieprzem. Łyżką nałożyć ciasto do papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut. Babeczki powinny urosnąć i lekko się zrumienić.
Po upieczeniu, babeczki pozostawić w formie przez 15 minut.
Smacznego :)



Źródło: Kuchnia plus

wtorek, 18 czerwca 2013

Sernik z truskawkami

Waniliowy sernik na zimno z truskawkami, przełożony biszkoptem i oblany truskawkową galaretką. Smaczny, lekki  i nie za słodki. Polecam :)
Zrobiłam go w formie o wymiarach 22 x 27, ale polecam troszkę większą, ponieważ miałam problem z wylaniem galaretki :)

Składniki na biszkopt:


  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka. Dodać ocet i olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
Masę biszkoptową wylać do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut. Do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ostudzić i wyciągnąć z formy. Delikatnie oderwać papier. Biszkopt przekroić na pół. 
Formę wyłożyć folią aluminiową i  włożyć w nią pierwszy biszkoptowy blat.

Składniki na masę serową:

  •  1 kg twarogu mielonego z wiaderka
  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 1 laska wanilii
  • cukier puder do smaku
  • 1 kg truskawek
  • żelatyna na litr wody
Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1/2 litra gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudzić. Laskę wanilii przekroić na pół, wyciągnąć ziarenka.
W misie umieścić twaróg, mascarpone, ziarenka wanilii i ok. 3 łyżek cukru pudru. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Spróbować czy odpowiada nam stopień słodyczy, w razie potrzeby dosłodzić. Dodać ostudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować i  wylać na pierwszy biszkoptowy blat.

W masę serową gęsto wkładać obrane i umyte truskawki.
Na masę z truskawkami ułożyć drugi blat biszkoptu. Na nim ułożyć truskawki pokrojone w plasterki i zalać zimną, tężejącą już galaretką.
Sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego :)





poniedziałek, 17 czerwca 2013

Jajka faszerowane serem i szynką

Jajka faszerowane serem żółtym i szynką. Smaczna i lekka przekąska. Można je udekorować pajączkami zrobionymi z czarnych oliwek a gwarantuję ze nikt nie oderwie od nich oczu :)
Do przygotowania jajek użyłam ser żółty Aldamer Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, który otrzymałam w ramach współpracy.


Składniki:
  • 6 małych jaj -  ugotowanych na twardo
  • 5 łyżek sera żółtego startego na drobnych oczkach (użyłam sera żółtego  Aldamer MSM Mońki)
  • 4 plasterki szynki 
  • 2 łyżki majonezu
  •  sól i pieprz do smaku
  • oliwki czarne do dekoracji
Jaja obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. W miseczce wymieszać ser, żółtka,majonez i drobno pokrojoną szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić białka farszem. Część oliwek przekroić na pół i zrobić z nich tułów pająków, resztę oliwek pokroić na ósemki i zrobić z nich nóżki.
Smacznego :)


piątek, 14 czerwca 2013

Pancakes z ricottą i truskawkami

Placuszki z truskawkami i ricottą. Delikatne, lekkie, nie za słodkie. Dałam tylko połowę cukru, za to dosłodziłam je polewą krówkową i bitą śmietaną :D 
Agata z Happy Kitchen, od której wzięłam przepis zrobiła je z borówkami, ja zdecydowałam się na truskawki :)

Składniki:
  • 250 g ricotty
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki cukru (dałam 1 łyżkę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 250 g truskawek
W misce ucieramy żółtka z cukrem i ricottą na jednolitą masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, mleko oraz esencję waniliową. Mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem.  
Truskawki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Łyżką nakładamy na patelnię małe porcje ciasta. Smażymy na średnim ogniu, a gdy góra placuszków zacznie się ścinać, przewracamy na drugą stronę. W razie potrzeby patelnię ponownie delikatnie posmarować olejem.

Pancakes można oprószyć cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną. 

Dodatkowo podgrzałam 1/2 puszki kajmaku z 1 łyżką śmietany 30 % , dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek i polałam placuszki.

Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji:
   Czerwone owoce w roli głównej Truskawkowy zawrót głowy 2013

czwartek, 13 czerwca 2013

Krem z rzodkiewki

Pyszna i lekka zupka wiosenna. Polecam wszystkim miłośnikom zup kremowych.

Składniki:
  • 1/2 kg rzodkiewki
  • 2 duże ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1 mały por, biała i zielona część
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/3 kostki masła
  • 100 g śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
Ziemniaki, seler obrać, pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w plasterki. Masło rozgrzać i dusić w nim warzywa przez 10 minut. Rzodkiewkę umyć, rozdrobnić, przekrawając ją na pół, lub na cztery. (kilka rzodkiewek można odłożyć do dekoracji) Wrzucić do garnka i dusić kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zalać 1/4 bulionu, zmiksować wszystko na na gładko i dodać resztę bulionu. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)

środa, 12 czerwca 2013

Brioszki z serem

Brioszki z serem, suszonymi pomidorami i kukurydzą. Drożdżowe bułeczki, które sprawdzą się jako pożywna przekąska, a potrafią zaspokoić nawet duży głód :) Doskonale smakują na ciepło i na zimno, dlatego można je zabrać do pracy na drugie śniadanie. 
Do przygotowania brioszek użyłam ser Gouda Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, który otrzymałam w ramach współpracy :)

 Składniki na 5 bułeczek:
  • 250 g margaryny
  • 500 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 4 jaja
  • 1 jajko do posmarowania

Nadzienie:

  • 250 g pomidorów suszonych w oliwie
  • 150 g żółtego sera (użyłam Goudy MSM Mońki)
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki sól
Margarynę roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Jaja ubić.
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Wlać ciepłe mleko, jaja i dokładnie wymieszać.
Wlać margarynę i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, bardzo dobrze się wyrabia. 
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.

Przygotować farsz.
Pomidory osączyć z oliwy i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce. Papryczkę drobno pokroić, bez pestek. Dodać kukurydzę. Wszystko wymieszać. Doprawić solą.
Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć farsz i zlepić, formując bułeczkę.
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez ok. 30 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego :)

Źródło: Brioszki - Sól i pieprz, farsz - pomysł własny

 

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Letni torcik truskawkowo-serowy

Lekki sernik na zimno, z truskawkami i ricottą. Prosty w przygotowaniu i ładnie się kroi. Pyszny deser na letnie dni :) 

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
  • ok 20 szt. podłużnych biszkoptów
  • 250 g sera ricotty
  • 200 g śmietanki 30%
  • 500 g świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • kilka łyżek cukru
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i wyłożyć spód i boki biszkoptami. 
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.
300 g truskawek podgrzać w garnku z łyżką cukru. Gotować na małym ogniu, aż puszczą sok i się rozpadną. Zmiksować i wystudzić. Wymieszać z rozpuszczoną galaretką. 1/3 galaretki zostawić do polania wierzchu.
Ricottę utrzeć z cukrem, cukru dodać wg uznania, ja dałam 2 łyżki. Śmietankę ubić na sztywno. Wymieszać z serkiem i galaretką. Wstawić masę do lodówki, a kiedy zacznie tężeć wlać ją do tortownicy.
Pozostałe truskawki pokroić w plasterki i udekorować wierzch sernika. Owoce polać pozostałą galaretką.
Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji:
Czerwone owoce w roli głównejTruskawkowy zawrót głowy 2013

sobota, 8 czerwca 2013

Konfitura rabarbarowa z pomarańczą i kardamonem

Konfitura z rabarbaru :) coś tak pysznego, że ten kto nie jadł nie jest w stanie sobie tego wyobrazić :) W zeszłym roku robiłam pierwszy raz i byliśmy nią tak zachwyceni, że stała się naszą ulubioną. Jak dla mnie rabarbar w słoiku bije na głowę przetwory z truskawek, choć to one były zawsze moimi ulubionymi :) Kto nie wierzy niech spróbuje :) Poprzednią robiłam z cynamonem, teraz dodałam pomarańcze i kardamon. Polecam :)

Składniki:
  • 1 kg rabarbaru (waga po obraniu)
  • 1 kg cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżeczka kardamonu
Rabarbar umyć, obrać i pokroić 1-2 cm plastry. Zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, by rabarbar puścił sok, a cukier się rozpuścił. Po tym czasie rabarbar przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
Pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć skórkę, dodać do gotującego się rabarbaru. Z pomarańczy usunąć błony, plasterki rozdrobnić i wrzucić do konfitury. Gotować wszystko do uzyskania pożądanej konsystencji. 
Gorącą konfiturę rozlać do wygotowanych słoików i postawić do góry nogami. Całkowicie wystudzić. 
Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki po 250 ml.
Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji:
  Akcja rabarbar - IV edycja

czwartek, 6 czerwca 2013

Tatar z łososia i sałatka z cukinii w ziołach



Tatar z świeżego łososia, z cebulką i ogórkiem :) tak go przyrządza moja mama. Podałam do niego lekką sałatkę z cukinii marynowanej w ziołach. 
Smaczna i wykwintna przystawka, o delikatnym smaku, zaostrzającym apetyt. Uświetni każde spotkanie, przyjęcie czy uroczystość.

Tatar z łososia:

  • 200 g świeżego fileta z łososia
  • ½ pęczka koperku
  • kilka gałązek cienkiego szczypiorku
  • ½ małej cebulki
  • 1 krótki ogórek
  • sok z 1 ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Ogórka umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wsypać do miseczki, lekko osolić i odstawić. Gdy ogórek puści wodę, odlać.
Koperek umyć, poszatkować. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Łososia umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Drobno pokroić, skropić dwiema łyżkami soku z cytryny. Wymieszać, dodać cebulkę, koperek, skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać oliwę, ponownie skropić sokiem z cytryny. Dodać 3 łyżki ogórka. Wymieszać.
Na talerzu wyłożyć ogórka, posypać go drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Na to wyłożyć tatar, formując go w kulki różnej wielkości i układając od największej do najmniejszej.

Sałatka z cukinii:

  • 1 młoda cukinia
  • 5 gałązek bazylii
  • 8 gałązek tymianki
  • mały pęczek natki pietruszki
  • łyżka solonych orzeszków ziemnych (zmielonych)
  • łyżka kremowego octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
Cukinię umyć, obieraczką do warzyw pokroić wzdłuż na cienkie plastry. W szerokim garnku nastawić 0,5 litra wody. Dodać do niej 2 gałązki bazylii, 4 gałązki tymianku, kilka gałązek natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny i przekrojony na cztery ząbek czosnku. Gdy woda się zagotuje, lekko ją osolić i wrzucić cukinię. Gotować niecałe 5 minut. Po tym czasie odlać wodę, cukinię wyłożyć na płaski talerz i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Pozostałą natkę, listki bazylii i tymianek drobno poszatkować. Wsypać do miseczki, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, ocet balsamiczny, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i posmarować ostudzoną cukinię (zostawić 2 łyżki sosu). Wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie cukinię wyciągnąć i wyłożyć na talerz zwijając plasterki w ruloniki. Polać pozostałym sosem i posypać zmielonymi orzeszkami. Podawać.

Smacznego :) 

wtorek, 4 czerwca 2013

Waniliowe ciasto truskawkowo-rabarbarowe

Mocno waniliowe ciasto z truskawkami i rabarbarem :) Bardzo nam smakowało, a zwłaszcza mojej córce, która zajadała się nim z wielkim apatytem, aż miło było patrzeć :) 

I ponownie pod przepisem odpowiem na pytania Agaty z blogu Happy Kitchen i Sylwii z blogu Follow The Taste. Dziękuję za nominację do nagrody Liebster Blog Award :)

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  •  200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 300 g truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania

Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować olejem.
Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem ok 5-7 minut a następnie dodawać po jednym jajku i ubijać kolejne 5 minut. Mąkę połączyć z ziarnami wanilii (najlepiej wcierać je w mąkę), proszkiem do pieczenia i budyniem. Do masy maślanej dodać mleko a następnie po łyżce mąki. Ciasto będzie dość gęste, ale takie właśnie ma być.
Utartą masę przełożyć do tortownicy. Na wierzch wysypać pokrojone truskawki i rabarbar. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do180 stopni i piec około 60 minut, sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Ciasto odstawić aby wystygło, a następnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji
  Akcja rabarbar - IV edycja

Źródło: Gotuję, bo lubię  


A teraz moje odpowiedzi na pytania, tym razem i ja rozdam swoje nominacje :) 

“Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”


Pytania Happy Kitchen:

  • Ulubione ciasto?
Lubię wiele ciast ale chyba najbardziej Ślicznotkę :) 
  • Kulinarny autorytet?
Moja mama
  • Na śniadanie: Jajecznica czy owsianka?
Jajecznica
  • Jaki kraj chcesz odwiedzić najbardziej?
Włochy
  • Ostatni przepis, który wypróbowałaś?
Krem z białych szparagów :)
  • Morze, góry czy Mazury?
Góry
  • Czy jest jakieś danie/składnik, którego bardzo nie lubisz?
Chyba nie ma takiego :) 
  • Pizza/spaghetti?
Nie mogę się zdecydować :) uwielbiam i pizzę i spaghetii :) moja rodzina potwierdzi :)
  • Wolisz zimę czy lato? Dlaczego?
LATO!!!! kocham słońce :) a zimy nie lubię, ponieważ zdecydowanie za długo trwa!!
  • Jaką książkę kulinarną polecasz?

  • Wyobrażasz sobie życie bez Internetu?
Chyba już nie :/ 
Pytania od Follow The Taste:


  • Skąd czerpiesz inspirację do gotowania?
Z książek kucharskich i z internetu :)
  • Co nakłoniło Cie do prowadzenia bloga?
Uwielbiam piec, za każdym razem piekę inne ciasto i znudziło mi się przepisywanie przepisów do zeszytu :) 
  • Jaka/Dokąd była Twoja najlepsza podróż kulinarna?
Niestety nie odbyłam jeszcze żadnej takiej podróży, ale marzę o wyjeździe do Włoch :)
  • Dokąd najchętniej chciałabyś pojechać?
Włochy :)
  • Wolisz dania słodkie czy słone?
Słodkie piec, słone jeść :)
  • Jakie blogi kulinarne najchętniej odwiedzasz i czego na nich szukasz (inspiracje, przepisy, określona tematyka?)
przeglądam wiele blogów kulinarnych :) szukając na nich właśnie inspiracji, przepisów i nowych pomysłów :) 
  • Czy są jakieś potrawy których nie odważyłaś się zrobić u siebie w kuchni (np. ze względu na poziom trudności) a bardzo je lubisz?
Nigdy nie przeraża mnie stopień trudności, problemem jest prędzej brak składników :)
  • Twoja ulubiona kuchnia?
Polska
  • Czy jest jakieś danie/składnik które bardzo nie lubisz?
Chyba nie ma takiego :)
  • Twoje ulubione danie?
Spaghetti, Pizza, pierogi ruskie :)
  • Bez jakich składników nie wyobrażasz sobie gotowania?
mąka, mleko, ser, pomidory, sól i cukier :) 
Moje nominacje :) 
  1. Rano kawa czy herbata?
  2. Obiad mięsny czy warzywny?? a może na słodko??
  3. Wieczór z książką czy filmem?
  4. Ulubiony smak dzieciństwa?
  5. Najbardziej odważny eksperyment kulinarny?
  6. Makaron czy ryż?
  7. Odpoczywasz aktywnie czy raczej na kanapie?
  8. Ulubiona książka, nie tylko kucharska?
  9. Czy prowadzenie blogu sprawia Ci przyjemność?
  10. Twoje ulubione danie na blogu :)
  11. Jaki jest Twój ulubiony przedmiot w kuchni?
 Zapraszam do zabawy :) 

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Krem z białych szparagów

Przepis na krem ze szaragów wzięłam z książki pt. "W poszukiwaniu smaku doskonałego" Roberta Sowy. 
Jest smaczny, delikatny i wiosenny, a krewetki dodają mu lekkiej pikanterii :)

Składniki dla 4 osób:
  • 600 g białych szparagów
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 litr rosołu warzywnego 
  • 200 ml śmietany 36%
  • 80 g krewetek
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek (użyłam 1/2 ostrej papryczki)
  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
  • cukier, sól czosnkowa, pieprz do smaku
Bulion zagotować, dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ją do wywaru. Szparagi umyć, obrać i włożyć do wywaru. Zupę doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji i zabielić śmietaną. 
Krewetki zamarynować w oliwie z oliwek, imbirze i sambal oelek (papryczkę pokroiłam w cienkie plasterki). Usmażyć na patelni i podawać wraz z zupą. Całość posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

Smacznego :)

sobota, 1 czerwca 2013

Pavlova z truskawkami

Niezwykły deser bezowy. Po pierwsze, beza - lekka, chrupiąca i bardzo krucha z zewnątrz, miękka i delikatna w środku. Po drugie, krem śmietanowy - z sosem truskawkowym i świeże owoce. Czy można chcieć więcej! nie jeden powie, że tak :) ale myślę że jak na jeden dzień taki deser to wystarczająco dużo słodyczy :) Zapraszam. 
Pavlova jest efektem wspólnego pieczenia z okazji Dnia Dziecka, w którym miałam przyjemność uczestniczyć dzięki zaproszeniu Małgosi z bogu Smaki Alzacji :)  
Dziś w wirtualnej kuchni spotkałam się z Małgosią, Anią, Agnes, Agnieszką, Jolą i Joasią.Dziękuję!!


Składniki na bezę:
  • 4 białka (ok. 170 ml)
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub skrobia kukurydziana)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub sok z cytryny)
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem i narysować na nim okrąg o średnicy ok 20 cm.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli, po jednej łyżce cukru, za każdym razem bardzo dokładnie miksując masę. Gdy masa jest już gładka, lśniąca i nie wyczuwamy grudek cukru dodajemy mąkę i ocet, dokładnie miksujemy.
Masę białkową wyłożyć łyżką na narysowany okrąg. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Zostawiłam bezę w uchylonym piekarniku na całą noc. 
Zimną bezę wyłożyć na paterę do góry nogami, delikatnie sciągając papier.



Składniki na masę śmietanową:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
Przygotować sos truskawkowy. Kilka truskawek włożyć do rondelka z grubym dnem, zasypać cukrem i delikatnie podgrzewać aż puszczą sok. Zmiksować  i odparować, ża uzyskają konsystencję syropu. Wystudzić. 
Śmietankę ubić na sztywno, Serek ubić na puszstą masę, dodać do niego 2 łyżki kremówki i szybko wymieszać, dodać resztę i delikatnie zmiksować. Wlać sos i wymieszać łyżką. 
Masę śmietanową wyłożyć na bezę, udekorować owocami. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.


Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji:
 Czerwone owoce w roli głównej

EUROPA NA WIDELCU