Strony

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Smarowidło do chleba z ciecierzycy i jajek, z pomidorami suszonymi i olejem sezamowym. Zaskakujące połączenie składników, które przypadło nam do gustu :) W paście bardzo wyczuwalny jest dodatek oleju sezamowego. Początkowo troszkę mnie przeraził jego wyrazisty smak, który niekoniecznie chciałam wyczuwać, ale przy ostatecznym doprawieniu stwierdziliśmy, że to właśnie on nadaje paście szczególnego charakteru i nie żałuję że go dodałam. Jeśli nie macie oleju sezamowego lub nie lubicie, można śmiało zastąpić go inną oliwą. Świetnie sprawdzą się tu oliwy z dodatkiem czosnku, suszonych pomidorów lub papryczki chili. Zapraszam :)


Składniki:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ząbek czosnku
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
Ciecierzycę, jajka, 2 pomidory suszone, czosnek, przecier pomidorowy i olej sezamowy zmiksować na gładko. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. 
Pomidory suszone pokroić w paseczki i wymieszać z pastą. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :) 

Źródło:  White Plate

19 komentarzy:

  1. Intrygująca kompozycja ze względu na olej sezamowy.
    Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinotoku dostałam już przy rogalikach, a po tym smarowidle uciekam na śniadanie;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinotoku dostałam już przy rogalikach, a po tym smarowidle uciekam na śniadanie;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna, tylko te jajka muszę pominąć ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne. Jej jak to pięknie wygląda i pewnie smakuje super.
    Uwielbiam suszone pomidory. przed chwilą pisałam post z przepisem z ich udziałem :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wooooow. Przepyszniasty pomysł. Koniecznie muszę wypróbować!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łucjo pyszna jest ta pasta, też często ją robię bo mój mąż uwielbia jak robię mu kanapki do pracy właśnie z dodatkiem tej pasty lub pasztetu. Ale jak patrzę na zdjęcie to narobiłaś mi ochoty na kiełki:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy czegoś takiego nie jadłam :)) a wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie!! robiłam już pastę z ciecierzycy ale nie pomyślałam żeby dodać do niej pomidorów suszonych, a bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam smarowidła :) wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  11. M ... uwielbiam takie pasty ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie muszę uzupełnić listę zakupów o suszone pomidory;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciecierzycę więc chętnie wypróbuję ten przepis :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja dziś pod wpływem impulsu kupiłam torebkę ciecierzycy i tak sobie myślę co by tu z nią zrobić - dziękuję za pyszna inspirację

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajna pasta, bardzo lubię takie wegetariańskie. Pożywne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, biorę, trochę dopasuję do moich wegańskich potrzeb i rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takiej pasty jeszcze nie próbowałam. Wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)