expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 25 lutego 2014

Donaty bananowe


Jak tylko zobaczyłam przepis na donaty bananowe od razu wiedziałam że będę musiała je zrobić :) 
Upiekłam i wyszły pyszne, w smaku przypominające bułeczki drożdżowe.  Delikatne i puszyste, maślane i pachnące bananami! 
Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Jest miękkie, elastyczne i dość luźne ale nie przykleja się do rąk. 
Zapraszam :)

Składniki:
  • 100g cukru pudru trzcinowego
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 
  • 250ml letniego mleka
  • 500g mąki tortowej
  • 200g stopionego masła
  • 2 dojrzałe banany
  • szczypta soli
  • 2 łyżki grubego cukru trzcinowego
2-3 łyżki masła odłożyć. Mleko wymieszać z przesianym cukrem pudrem trzcinowym i drożdżami. Dodać przesianą mąkę, masło, sól i dokładnie rozgniecione widelcem banany.
Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysokość ok. 2 cm.
Okrągłą foremką wycinać kółka, mniejszą otworki. Donaty ułożyć na dwóch blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Posmarować połową odłożonego masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 25 minut. (lepiej nie wstawiać dwóch porcji na raz, tylko upiec najpierw jedną blaszkę, a następnie drugą) 
Jeszcze gorące donaty posmarować resztą masła i posypać grubym cukrem trzcinowym
Smacznego :) 

Źródło: Diamant.pl

Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Zapach Chleba:

24 komentarze:

  1. Bananowe smaki? Coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam o bananowych,a przepis brzmi fajnie,tylko proszę,podpowiedz,ile gram drożdży jest w op.?ja mam w takiej puszeczce i nie wiem ile ich dać.I czy cukier puder trzcinowy można zastąpić zwykłym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam w paczuszkach po 7 gram i tyle dałam. Myślę że można zastąpić zwykłym cukrem pudrem, nie zapomnij go przesiać :)

      Usuń
  3. o bananowych jeszcze nie słyszałam:) tylko że ja wolę smażone, jak myślisz udadzą się, czy to zły pomysł?
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko nie mam pojęcia, ale dlaczego nie, skoro inne smażymy to i te powinny się udać :) Z drugiej strony dajemy do nich dużo cukru więc nie wiem czy by się nie przypalały! Nie potrafię pomóc!

      Usuń
  4. O ,ciekawostka,donaty bananowe? ,piękne.

    OdpowiedzUsuń
  5. ten bananowy smak w donacie musi być obłędnie pyszny

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne, nie spotkałam się z nimi wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Powtarzam się, ale nigdy nie robiła. Pączki, faworki, oponki tak, jednak donaty są niewiadomą dla mnie póki co.
    Twój przepis jest bardzo prosty a banany sprawiają, że chętniej spoglądam na niego :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę smacznie. Zapraszam na mojego bloga, może cos sie spodoba :) www.rozsmakuj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszą być bardzo dobre .:)

    OdpowiedzUsuń
  10. namówię mamę, żebyśmy ich wypróbowały w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł, uwielbiam banany, ciekawe czy dałoby radę tak zrobić tradycyjne pączki

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysł na wykorzystanie bananów .Dzieciom na pewno bardzo smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały pomysł na wykorzystanie bananów, a do tego jeszcze donaty są pieczone i to mi bardzo odpowiada. Chciałabym suszone drożdże zastąpić świeżymi, jak mylisz, ile mogę ich dać? Pozdrawiam cieplutko :) Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że 50 g, powinny ładnie wyrastać !

      Usuń
  14. Super. Kolejny dobry przepis na wykorzystanie dojrzałych bananów :)

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  15. na przyszły rok muszę koniecznie wypróbować wersji pieczonej! :) a z bananami to musi być obłęd!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU