Strony

czwartek, 6 marca 2014

Kurczak ze śliwką owijany boczkiem

Pierś kurczaka faszerowana suszoną śliwką, owinięta boczkiem i duszona w warzywach. Do tego pieczone ziemniaki w ziołach. Przygotowując danie skorzystałam z Kulinarnych Inspiracji Kamis. Zamieniłam jedynie pieczarki na cukinię i paprykę, choć jestem pewna że z nimi smakowałoby równie dobrze. Danie jest proste a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Idealne na niedzielny obiad. Z pewnością będziemy do niego wracać. Zapraszam :) 

Składniki na 4 porcje:
  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 16 suszonych śliwek
  • ok. 300 g wędzonego, nieparzonego boczku pokrojonego w bardzo cienkie plastry
  • 2 małe cukinie
  • czerwona papryka
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • ok. 700 g ziemniaków
  • sól, czosnek granulowany, papryka słodka, tymianek suszony, rozmaryn, kolendra, pieprz - u mnie wszystkie przyprawy Kamis
  • sól morska prowansalska Kamis
  • oliwa 
  • pęczek natki pietruszki
Ziemniaki obrać, umyć. Każdego ziemniaka kłaść na łyżce i gęsto ponacinać.  Naczynie żaroodporne lekko posmarować oliwą, ułożyć w nim nacięte ziemniaki, obsypać rozmarynem, solą morską prowansalską i szczyptą czosnku. Skropić oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, 30-40 minut - do miękkości. Gotowe obsypać kolendrą.
Cukinię i paprykę pokroić w słupki.
Piersi kurczaka ponacinać tworząc kieszeń. W każdą kieszeń wsypać szczyptę czosnku i włożyć po 4 śliwki. Filety obsypać z obu stron odrobiną soli i pieprzu, tymiankiem i papryką. Każdą z piersi owinąć ściśle 3-4 plastrami boczku. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Dodać cukinię i paprykę, zalać śmietaną, przykryć i dusić ok. 15 minut. Pod sam koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Oprószyć solą morską.
Podawać z upieczonymi ziemniakami. 
Smacznego :)



22 komentarze:

  1. O rany, uwielbiam takie zawijańce! Muszę sobie zafundować w niedzielę na obiad :) Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  2. To i ja skorzystam z przepisu:) bardzo lubię połączenie mięsa i owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliwki, boczek - to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wygląda;) Ja czasem robię podobne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi ślinka pociekła, obiad w takim wydaniu już należy do moich ulubionych :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki pyszny kurczaczek ze śliweczką chętnie bym zjadła. I moja ulubiona natka pietruszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ pięknie kolorowo U Ciebie:-) Aż miło patrzeć:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! Niezwykle smacznie się danie prezentuje,boczek nie za tłusty, taki w sam raz, no super propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo egzotyczne, nietuzinkowe połączenie, którego jestem zwolenniczką-tzn z chęcią bym spróbowała! :)
    Bomba!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow. Cudowne polączenia i bardzo apetyczne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  11. Od samego patrzenia chce sie jeść!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm pychota! Chętnie przygotuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. danie wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm... pychota! Od samego patrzenia zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmm.... aż tutaj czuć jak wspaniale pachnie... :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie się prezentuje ten kurczak :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie dziękuję za Wasze komentarze :) miło mi jest że danie się spodobało :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda niesamowicie pysznie i aromatycznie, świetny jest!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wiesz co - kusisz niemiłosiernie tym daniem, Piękny "gar":):):) <3

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo fajne danie, ja też skorzystam z inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo w moim guście kulinarnym...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)