Strony

piątek, 21 marca 2014

Marcepanowe cake pops - wiosna :)


Wiosenna odsłona ciastek na patyku, które robią furorę w moim domu. Dzieci je uwielbiają, chętnie pomagają przy ich przygotowaniu a następnie z radością zjadają :) 


Składniki:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 250 g suchego czekoladowego ciasta - użyłam ciasta z tego przepisu
  • łyżka powideł
  • po 100 g czerwonych i żółtych pastylek candy melts, lub 
  • 200 g białej czekolady + żółty i czerwony barwnik do czekolady
  • łyżka oleju rzepakowego
  • ozdoby wykonane z masy cukrowej (płatki kwiatów, lub kolorowe posypki)
  • patyczki do lizaków lub długie wykałaczki

Ciasto drobno pokruszyć, dodać starty na tarce marcepan i powidła. Składnik dokładnie połączyć. Uformować w kulę wstawić do zamrażarki na 30 minut.
Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki, wielkości orzecha włoskiego (ok. 20 g), ułożyć na talerzu w chłodzić w zamrażarce przez 15 minut.
Czekoladę lub pastylki roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Zabarwić barwnikami. Użyłam pastylek candy melts i do nich również dodałam olej, ponieważ miały za gęstą konsystencję.
Ciasto wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka do lizaka moczymy w czekoladzie i wbijamy w środek kulki. Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odczekać, by nadmiar czekolady spłynął. Gdy czekolada przestanie kapać przykleić kwiatki i wbić w styropian, lub położyć na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać do wyczerpania kulek. Patyczki wbijać ostrożnie, niemal do końca, tak by ciasto nam nie spadło.
Cake pops schłodzić w lodówce przez 30 minut. Przechowywać w lodówce.
Smacznego ;) 

28 komentarzy:

  1. Prześliczne! Mogę jedno? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ z Ciebie zdolna bestia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze! Mogłabym dostać taki wiosenny bukiet ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście wiosennie u Ciebie;)) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja, świetnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wielce żałuję, że nie jesteś moją mamą, miałabym dostęp do tych pyszności, którymi rozpieszczasz swoje dzieciny. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają fantastycznie ! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Absolutnie rewelacyjny pomysł :-D Świetne są te cakepopsy :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zakochałam się w nich! Są po prostu piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudności:) muszę znowu zrobić, bo takie ciacha sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. jesteś okrutna:P one tak kuszą i tak pięknie wyglądają!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. pięknie pachnie ta kolorowa wiosna :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Urocze ,piękna wiązanka na prezent.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie fajne kolorowe, dzieci zachwycone na pewno były na takie kwiatki :-) wiosna na całego

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojej, jakie śliczności! :) Aż szkoda jeść takie małe dzieła sztuki kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Artystyczne ciasteczka. Wyglądają prześlicznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. no urocze! Ja jestem nimi zauroczona.. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne!
    Sama z chęcią bym skosztowała...

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie piękne są, że szkoda byłoby je jeść. Ale z doświadczenia wiem, że dzieciaki nie mają litości :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie bym do ciebie wpadła i pomogła w ich przygotowywaniu :D Śliczne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)