Delikatny, kakaowy biszkopt przełożony masą jogurtową, wypełniony po brzegi świeżymi truskawkami. Całość otulona czekoladą.
Biszkopt upiekłam z dodatkiem oleju rzepakowego, dzięki niemu ciasta są lekkie i sprężyste.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest podstawowym składnikiem naszej codziennej diety.
Zapraszam :)
Składniki na biszkopt:
tortownica o średnicy 23 cm
- 4 jajka
- łyżeczka esencji waniliowej
- 165 g drobnego cukru brązowego
- 30 g kakao
- 70 g mąki pszennej
- 100 g oleju rzepakowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem i esencją waniliową na jasną puszystą i gęstą masę. Wyjęta ubijaczka powinna zostawić w niej ślad. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Następnie, stale mieszając dodać powoli olej.
Masę wylać do tortownicy, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzić w formie przez 5 minut, następnie ostrym nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki, wyciągnąć i studzić na kratce.
Składniki na masę jogurtową:
- 750 g gęstego jogurtu naturalnego
- 250 g serca mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 25 g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
- ok. 1 kg oczyszczonych, umytych i osuszonych truskawek
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy ułożyć w tortownicy, nasączyć (biszkopt jest bardzo delikatny i sprężysty, mimo wszystko lubię choć troszkę go nasączyć).
Wylać część masy, ułożyć ciasno truskawki grubszą częścią do dołu. Wyłożyć pozostałą masę i ułożyć pozostałe truskawki szpicem do dołu. Przykryć drugim blatem, który lekko nasączyć. Wstawić na noc do lodówki.
Dekoracja:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 200 g śmietanki 30% + łyżka cukru pudru
- ok. 1 kg truskawek, umytych, oczyszczonych i suchych
- papier do pieczenia
Czekoladę drobno posiekać i z łyżeczką oleju rzepakowego roztopić w kąpieli wodnej, uważając by czekolady nie przegrzać. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić równomiernie czekoladę na wyciętym z papieru prostokącie. Gdy czekolada zacznie tężeć obłożyć nią tort (najlepiej mieć kogoś do pomocy). Dokładnie dopasować i docisnąć. Tort włożyć do lodówki by czekolada całkowicie stężała. Następnie ostrożnie ściągnąć papier.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na tort i udekorować go przekrojonymi na pół truskawkami. Dodatkowo można ozdobić listkami mięty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
cudnie wygląda! moglabym taki jeść na tarasie w letnie popołudnia :)
OdpowiedzUsuńTen kawałek to dla mnie?! wygląda obłędnie!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńporywam do kawki:)
Nie dość, że piękny to na pewno smaczny :-))
OdpowiedzUsuńWygląda genialne ten tort! Mniam :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś chęci na takie ciacho!!! A ta dekoracja z czekolady świetna:)
OdpowiedzUsuńCzekolada i truskawki - połączenie idealne:)
OdpowiedzUsuńPiękny i bardzo smakowicie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńPiękny:)zastanawiałam się,czy bok jest jadalny,ale widzę,że tak-jesteś genialna:)
OdpowiedzUsuńAle wspaniały tort! Wygląda niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny, Łucjo!
OdpowiedzUsuńWow, ślinotoku dostałam:-)
OdpowiedzUsuńTruskawkowa piękność!!!.
OdpowiedzUsuńZamawiam taki na urodziny! Miam :)
OdpowiedzUsuńprzepiękny!!!! a ta czekolada dookoła to już w ogóle mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłas
OdpowiedzUsuńmmm... ale bym sobie zjadła takie ciacho po całym ciężkim dniu...
OdpowiedzUsuńNiesamowity! :) Ta czekolada robi wrażenie ;)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńwygląda jak z cukierni :) po prostu śliczny :)
OdpowiedzUsuńNo przy takim cudzie moje proste ciasto na rzepakowym jest bez szans...:))
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda OBŁĘDNIE :))
Dziękuję :) Jednak nigdy nic nie wiadomo, każdy ma równe szanse :)
UsuńTo prawdziwe cudo!
OdpowiedzUsuńRozmarzyłam się...
Po prostu rewelacja, dekoracja świetna, w ogóle całość znakomita :)
OdpowiedzUsuńŁucjo zaszalałaś! :) Wow, to w koło to czekolada? Myślałam, że jakiś papier to potrzymania ciasta, napatrzeć się nie mogę :)
OdpowiedzUsuńbrakło mi słów na widok tego ciasta - wspaniałe
OdpowiedzUsuńobłędny!!!! :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik, z truskawkami to ja bym cały zjadła. :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda taki opakowany w czekoladę :)
OdpowiedzUsuńciacho bomba; wiem bo jadłam !!!
OdpowiedzUsuńZjawiskowy deser! Niestety będę musiała wypróbować przepis! :)
OdpowiedzUsuń