Strony

wtorek, 12 sierpnia 2014

Pszenny chleb z cukinią

Pszenny chleb z dodatkiem cukinii - na zakwasie pszennym. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy połączyć składniki i odstawić - po 12 godzinach upiec i ostudzić. Miękisz ma lekki, wilgotny i sprężysty. Bardzo lubimy właśnie takie chleby :) 
Jeśli jednak nie macie zakwasu, to polecam cukiniowy chleb na drożdżach, który bardziej przypomina bułkę, ale jest bardzo smaczny i podobnie jak ten pieczony na zakwasie długo zachowuje świeżość. Zapraszam :)

Składniki na długą keksówkę:
  • 120 g pszennego zakwasu razowego (dokarmiony 24 godziny wcześniej)
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 600 g mąki pszennej chlebowej - typ 750
  • 200 g startej cukinii
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
Cukinie odstawić na sicie na 15 minut i łyżką odcisnąć wodę.
Zakwas połączyć ze śmietaną, dodać część wody (w zależności od tego jakiej mąki użyjemy tyle będzie potrzeba wody). Dodać olej i mąkę. Zagniatać ciasto ok. 10 minut. Powinno być gładkie, elastyczne i dość spójne, w razie potrzeby dolewać po odrobinie wody z podanych 250 ml. Gdy ciasto będzie gotowe, partiami dodawać osączoną z wody cukinię i wgniatać ją w ciasto. Teraz już ciasto będzie dużo rzadsze - przełożyć je do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 12 godzin. 
Po tym czasie ściągnąć folię i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 40 minut, następnie chleb wyciągnąć z formy i dopiekać jeszcze 20 minut. Studzić na kratce. 
Smacznego :) 

Chleb dodaje do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Zapach Chleba :) 

17 komentarzy:

  1. robiłam ostatnio muffiny z cukinią i były pyszne to i chlebuś musiał obłędnie smakować

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tak do Ciebie zaglądać w porze śniadaniowej i przyglądać się takimi pysznym wypiekom chlebowym :) aż człowieka nachodzi chęć wgryzienia się w taką kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z cukinią nie jadłam :) pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam cukiniowego:)kolejny piękny chlebuś spod Twojej ręki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zwykle nietypowe, pyszne połączenie;))

    OdpowiedzUsuń
  6. jaką ma wspaniałą skórkę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coraz bardziej zaskakujesz mnie tymi chlebkami! Cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi sie dodatek w postaci cukinii :) pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy takiego nie jadłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny chlebek, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. skuszę się chyba na wersję drożdżową :) piękny bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Łucja daj kawałek, bo u mnie takich jeść nie chcą. A chętnie bym zjadła. Żółtą cukinię bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam niedawno drożdżowy, z orzechami. Obłędnie połączenie!
    Kiedy ja w końcu własny zakwas wyhoduję...

    OdpowiedzUsuń
  14. A jeśli dam zakwas żytni, to może sie tez udać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że się uda :)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź, na pewno kiedyś upiekę taki bocheneczek, może nie będzie taki piękny jak Twój, ale się postaram :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)