Strony

środa, 3 września 2014

Sok z owoców aronii

O właściwościach aronii można by pisać dużo i długo. Bogata w cenne witaminy i minerały wzmacnia naszą odporność, obniża ciśnienie, uszczelnia naczynka krwionośne, zapobiega miażdżycy i żylakom. Rozluźnia i koi nerwy, a ponadto doskonale wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. 
Mając to wszystko na uwadze przygotowałam kilka słoiczków soku i dodajemy go teraz codziennie do herbaty.
By złamać cierpkość aronii dodałam do niej cukier, sok z cytryny i wiśnie. Można użyć liści wiśni, ale nie miałam i użyłam owoców wiśni.

Składniki:
  • 1,70 aronii
  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • 500 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • ok. 1,5 litra wody
W garnku umieścić umyte owoce aronii i wiśnie - lekko zmiksować, lub rozbić tłuczkiem do ziemniaków (niezbyt dokładnie). 
Zalać wodą, tak by sięgała ok. 2 cm ponad owoce. Na wolnym ogniu gotować ok. 40 minut. Zostawić na drugi dzień. Rano sok przecedzić przez gazę i dokładnie odcisnąć owoce. Następnie dodać cukier i sok z cytryny. Ponownie zagotować, gdy cukier się rozpuści przelać do wyparzonych buteleczek. Zakręcić i pozostawić do wystudzenia. 
Smacznego :)

Z owoców które mi zostały zrobiłam dżem. Dodałam kilka startych jabłek, podlałam wody. Gotowałam na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodałam cukier (na smak) sok z cytryny i 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika.
Gotowałam do uzyskania odpowiedniej konsystencji i przełożyłam do wyparzonych słoiczków. 



19 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, wiśnie zaskakują:) w ubiegłym roku zrobiłam z cytryną i pomarańczami i też był bardzo dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię taki:) sok z aronii jest zdrowy:) świetnie smakuje również dżem z tych owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie spróbowałbym tego soku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować ten dodatek przyprawy do piernika;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne połączenie z wiśniami,choć ja akurat lubię cierpki smaczek aronii:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sok z aronii jak tylko mam pod ręką zawsze dodaję do ciepłej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie zaprezentowany przysmak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubię aronie i przetworzoną i na surowo - nie przeszkadza mi ani cierpkość, ani odrobina goryczki - może w przyszłym roku u nas lepiej obrodzi to zrobię taki soczek.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też już zapas tego soczku zrobiłam :)świetny na jesienno - zimowe dni.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie miałam okazji kosztować niczego z aronii :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aronia znacznie traci na cierpkości, jeśli ją przemrozisz. Ja swoją wrzucam na dwa dni do zamrażarki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam tyle miejsca w zamrażarce, ale cytryna i cukier dają radę. Sok wyszedł pyszny i słodki :)

      Usuń
  12. Zdrowy i pyszny. Bardzo lubię aronię.

    OdpowiedzUsuń
  13. Sok z aronii bardzo lubię.
    Twój wygląda tak esencjonalnie.
    Samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam w zeszłym roku, pyszności soczek. Zima Łucja ci nie groźna :-) na przeziębienie idealny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)