Strony

poniedziałek, 3 listopada 2014

Orzechowy chleb z dynią

Tym razem moja propozycja na chleb drożdżowy. Pachnący, o sprężystym miąższu i pięknym kolorze. Z dodatkiem dyni, śmietany, orzechów włoskich i ziemnych. 
Przepis nie jest trudny, ciasto pięknie rośnie, a chleb smakuje doskonale :) Zapraszam! 

Składniki:
długa keksówka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 250 g puree dyniowego*
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g orzeszków ziemnych, niesolonych
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 600 g mąki pszennej chlebowej, typ 750
Dodatkowo: 1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych - do obsypania chleba
Drożdże rozkruszyć, wymieszać ze śmietaną, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut by ruszyły. 

Orzechy zrumienić na suchej patelni, przestudzić i zmielić. 
Rozczyn połączyć z wodą i puree dyniowym. Dodać mąkę, orzechy i sól. Wyrobić ciasto - wyrabiałam robotem, przez kilka minut, tak by uzyskać gładką i spójną masę. Gotowe ciasto umieścić w oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania, ok. 1 - 1,5 godziny, do podwojenia objętości. 
Następnie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstawić do ponownego wyrastania, na mniej więcej 30-40 minut. Wierzch chleba posmarować lekko olejem i obsypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok. 1 godzinę. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. 
Pod koniec pieczenia chleb wyciągnąć z keksówki i dopiec na kratce. Piec do suchego patyczka. 
Smacznego :) 

* Dynię umyć, wydrążyć gniazda nasienne, nie obierając pokroić w plastry.  Ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć filią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni ok. godzinę - aż dynia będzie miękka. Następnie przestudzić, obrać ze skóry i zmiksować na gładko. 


Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach", w tym miesiącu prowadzoną przez Marcina z Grahamka, weka i kajzerka :) 

 





24 komentarze:

  1. Pięknie i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja wam zazdroszczę takiego świeżego i pachnącego chlebusia na śniadanie :) pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się świetnie, nie jadłam jeszcze chleba o orzechowym posmaku
    mąka chlebowa pszenna rozumiem?

    OdpowiedzUsuń
  4. orzechowy <3 i ten piękny kolor!
    Aj.. zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę jaki pyszny chlebek. Uwielbiam domowe pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O raju, musiał być boski w smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda, smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też czasem piekę chleb z dyni ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam niedawno z dynią na zakwasie i bardzo mi smakował chlebuś. Fajny ma kolorek twój moja dynia była mało żółta. Porywam kromke

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się taka propozycja! Koniecznie do wypróbowania :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Poproszę kromeczkę, albo dwie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. domowy chleb to jest to co kocham najbardziej :)
    mm.. już czuję jego zapach po całym domu :) sąsiadom tylko ślinka cieknie czując takie zapachy na klatce :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaaakiii duży! Piękny jest i ten kolor; )

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak tu nie kochać chleba, skoro nie ogranicza naszych pomysłów, by mimo,że jest powszedni ,mógł od czasu do czasu być niepowszedni, jak ten na przykład.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, zdecydowanie doskonale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny:)kolejny udany do serii Twoich domowych wypieków chlebowych:)

    OdpowiedzUsuń
  17. I jeszcze jeden wypiek Na zakwasie i na drożdżach :)
    Piekny kolor ma.

    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)