expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 28 lutego 2014

Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem

Bardzo smaczna sałatka śledziowa, którą znalazłam na blogu Magdy z Wesoła kuchnia. Sałatka wyglądała tak pięknie że od razu chciałam ją zrobić. Natomiast połączenie składników jest w niej tak zaskakujące że trudno się oprzeć by jej nie zjeść. Zapraszam na sałatkę śledziową w której oprócz śledzi znajdziecie również pieczone buraczki, marynowane pieczarki, ziemniaki i gruszkę :) 

Składniki:
  • 2 małe buraki
  • cebula
  • 3 płaty śledziowe w occie - u mnie w oleju
  • gruszka
  • słoiczek pieczarek marynowanych
  • 5 małych ogórków konserwowych
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka octu winnego
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
Buraki owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości. Pieką się dość długo dlatego najlepiej zrobić to w trakcie pieczenia ciasta lub chleba. Upieczone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, drobno pokroić, oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać z buraczkami, doprawić solą pieprzem i octem winnym.
Śledzie, ziemniaki, ogórki, obraną gruszkę i pieczarki (zostawić kilka do dekoracji) pokroić w kostkę. Dodać majonez, jogurt. Delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. 
Na półmisku układać na przemian buraki i sałakę śledziową. Udekorować groszkiem, natką pietruszki i pieczarkami. 
Smacznego :) 

Uwagi:
Zarówno sałatki z buraków jak i śledziowe lubię przygotować na kilka godzin przed podaniem. Przygotowuję i schładzam w lodówce, tak by składniki miały czas się przegryźć. Następnie ostatecznie doprawiam i podaję.

czwartek, 27 lutego 2014

Pączki serowe

Delikatne, puszyste i lekkie pączki serowe, które przygotujemy w kilka minut.  Wystarczy wymieszać składniki i dłońmi formować małe kuleczki które od razu wrzucamy na rozgrzany olej. Nic prostszego! Zapraszam :)


Składniki:
  • ½ kg twarogu
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 16 g cukru waniliowego

Dodatkowo:
  •  olej do smażenia 
  •  cukier puder do oprószenia

W rondlu rozgrzać olej.
Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto (będzie dość luźne i klei się do rąk). Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki, które wrzucać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na ciemno złoty kolor.

Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy by ociekły z tłuszczu. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :)







środa, 26 lutego 2014

Panmarino - włoski chleb z rozmarynem

Lekki i delikatny chleb włoski z rozmarynem. Podkręciłam jego smak dodając przyprawę do chleba włoskiego Kamis, dzięki której był jeszcze bardziej aromatyczny, a podczas pieczenia po domu roznosił się cudowny zapach. Świetnie komponuje się z serami i wędliną. Zapraszam :) 

Składniki na bigę:
  • 65 g letniej wody
  • 2 g drożdży instant
  • 100 g mąki pszennej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Następnie wstawić do lodówki na 8-16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:
  • cała biga
  • 300 g letniej wody
  • 5 g drożdży instant
  • 500 g mąki pszennej
  • 65 g oliwy z oliwek
  • 10 g świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
  • 15 g soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego Kamis
Składniki ciasta wymieszać i wyrabiać przez około 13-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1,5 - 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie równe części i uformować podłużne bochenki około 25 cm długości (u mnie okrągłe chlebki), które ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce - zachowując przynajmniej 8 cm odstępu.  Całość przykryć i odstawić do wyrastania na około 45 - 60 minut. Wyrośnięte chlebki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 30-40 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)  


Źródło: Tak sobie pichcę

wtorek, 25 lutego 2014

Donaty bananowe


Jak tylko zobaczyłam przepis na donaty bananowe od razu wiedziałam że będę musiała je zrobić :) 
Upiekłam i wyszły pyszne, w smaku przypominające bułeczki drożdżowe.  Delikatne i puszyste, maślane i pachnące bananami! 
Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Jest miękkie, elastyczne i dość luźne ale nie przykleja się do rąk. 
Zapraszam :)

Składniki:
  • 100g cukru pudru trzcinowego
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 
  • 250ml letniego mleka
  • 500g mąki tortowej
  • 200g stopionego masła
  • 2 dojrzałe banany
  • szczypta soli
  • 2 łyżki grubego cukru trzcinowego
2-3 łyżki masła odłożyć. Mleko wymieszać z przesianym cukrem pudrem trzcinowym i drożdżami. Dodać przesianą mąkę, masło, sól i dokładnie rozgniecione widelcem banany.
Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysokość ok. 2 cm.
Okrągłą foremką wycinać kółka, mniejszą otworki. Donaty ułożyć na dwóch blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Posmarować połową odłożonego masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 25 minut. (lepiej nie wstawiać dwóch porcji na raz, tylko upiec najpierw jedną blaszkę, a następnie drugą) 
Jeszcze gorące donaty posmarować resztą masła i posypać grubym cukrem trzcinowym
Smacznego :) 

Źródło: Diamant.pl

Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Zapach Chleba:

poniedziałek, 24 lutego 2014

Warsztaty kuchni indyjskiej



15 lutego wzięłam udział w warsztatach kulinarnych. Warsztaty odbyły się w Studiu Kulinarnym Piotra Kucharskiego. Prowadził je Michał Szabat, a tematem była kuchnia indyjska. 
To były moje pierwsze warsztaty i jechałam na nie pełna entuzjazmu, ale też z niepokojem. Nie wiedziałam jak to będzie wyglądało, czy będę gotować czy tylko patrzeć, jak dużo będzie osób. Pierwszy raz zostawiłam też dzieci na tak długo. 
Wszystkie obawy okazały się bezpodstawne i uleciały gdy przekroczyłam próg Studia Kulinarnego. Atmosfera panowała ciepła i wesoła. Nie było nas wiele, 10 osób gotujących w pięciu parach, pod przewodnictwem Michała i jego żony Marysi. 

Ponad cztery godziny gotowaliśmy, rozmawialiśmy a wokół roznosił się aromat indyjskich przypraw.

Michał i Marysia przez cały czas opowiadali o kuchni indyjskiej, przyprawach i zwyczajach panujących w Indiach. Opowieści słuchałam z przyjemnością, widać było że kuchnia i podróże to ich pasja.


Kuchnia indyjska jest bardzo wyrazista, barwna i aromatyczna. Pełna niepowtarzalnych przypraw, które mogliśmy dotknąć, powąchać i posmakować. Wiele z nich różni się od tych które spotykamy na polskim rynku. Oprócz pojedynczych przypraw popularne są również masale, czyli mieszanki, które łączą w sobie kilka a nawet kilkanaście przypraw i ziół.

Warsztaty rozpoczęliśmy od przygotowania Masala chai, tradycyjnej indyjskiej herbaty. Jej bazę stanowią czarna mocna herbata, mleko, cukier i przyprawy, takie jak kardamon, cynamon, imbir, pieprz i goździki. Jest bardzo słodka, delikatnie ostra i aromatyczna. W Indiach zastępuje kawę. 

Parzyłam już chai w domu, zamiast kawy. Zachwyca smakiem, ożywia i rozgrzewa. 

Następnie przygotowaliśmy Pakorę - popularną indyjską przystawkę lub przekąskę. Kawałki warzyw zanurzane w cieście z mąki z ciecierzycy i smażone na głębokim tłuszczu. 


Chutney kokosowy, słodko-ostry sos indyjski.


Warzywne Biryani - zapiekany ryż,  przekładany na przemian z warzywami i dodatkiem całej gamy przypraw.


Carry z rybą:

Cukinia z pomidorami:


Wszystkie potrawy  jadłam pierwszy raz i bardzo mi smakowały. 
Już czekam na kolejne warsztaty :) 



niedziela, 23 lutego 2014

Mini pączki na serkach homogenizowanych

Pyszne pączki które przygotujemy w kilka minut. Nie wymagają zagniatania ciasta, wyrastania, ani wałkowania. Masę przygotujemy w kilka minut, tyle ile będzie nam się podgrzewał tłuszcz. Nie potrzebujemy do nich nawet miksera, dlatego mam nadzieję że przepis spodoba się wielu osobom. 
Są delikatne i puszyste, niemal rozpływają się w ustach. Najlepsze zaraz po upieczeniu, choć na drugi dzień nadal pozostają świeże. Ich podstawowym składnikiem jest serek homogenizowany, a obtaczane są w cukrze i cynamonie :) Zapraszam ! 

Składniki:
  • 400 g serka homogenizowanego, u mnie naturalny
  • 4 jajka
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • olej do smażenia 
Dodatkowo:  
  • 70 g drobnego cukru + 1 płaska łyżeczka cynamonu  - wymieszać
Serek homogenizowany wymieszać rózgą z jajkami. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość wymieszać na gładką i jednolitą masę. Ciasto odstawić na 15 minut, w tym czasie rozgrzać w wysokim garnku olej. 
 
Łyżeczką namoczoną w oleju nabierać małe porcje ciasta, które wykładać na rozgrzany tłuszcz i piec z obu stron na jasny brązowy kolor. (w większości przypadków ciasto wrzucone na olej przybierało kształt kuleczki)
Usmażone pączki odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczać w posypce cynamonowej.
Smacznego :) 




sobota, 22 lutego 2014

Maślane rogaliki z makiem

Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie za nami. W ramach "Wypiekania na śniadanie", którego organizatorką jest Małgosia ze Smaków Alzacji, upiekliśmy rogaliki z makiem. Przepis szczerze polecam ponieważ rogaliki wyszły pyszne! Mięciutkie w środku, z zewnątrz rumiana skórka z makiem. Lekko słodkie, delikatne i maślane. Zapraszam :) 

Składniki na 16 rogalików:
przepis od Kwirlejka  

  • 500 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki miodu 
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 50 g masła
  • jajko
  • 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • jajko - do posmarowania
  • mak 

Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. 
Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. 
Studzić na kratce.
Smacznego :)  


 Razem ze mną piekli:

Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie- I love it
 
Grażyna z blogu Grażyna gotuje
 
Daria z blogu Breakfast 
 
Iza z blogu Smaczna Pyza
 
Lorentyna z blogu Pistachio
 
Lidka - zdjęcie z FB 
 
Ala z blogu Ala piecze i gotuje
 
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
 
Jola z blogu Nasze życie od kuchni 
 
Monika z blogu Matka Wariatka 
 
Małgosia z blogu Smaki Alzacji

Dorota z blogu Moje Małe Czarowanie

Joanna z blogu Różowa kuchnia

Monika z blogu Niezapomniane smaki

Kasia z blogu Kasia in

Justyna z blogu Mama i Pomocnicy

Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity

Ewelina z blogu Przy kubku kawy

Marghe z blogu Po prostu Marghe

Monika z blogu Pin up Cooking Looking 
 
Alicja z blogu Wielki apetyt
 
Marta - zdjęcie z FB 
 
Malgosia - zdjęcie z FB  
 
Karolina z blogu Kresowa Panienka 
 
Iwona z blogu bloGotowanie z pasją


Rogaliki dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach Chleba:
 

Sałata z awokado i panierowanym camembertem

Prosta i smaczna sałatka z awokado, pomidorkami, suszoną żurawiną i serkiem camembert panierowanym w sezamie.  Camembert jest pieczony w głębokim tłuszczu, tak by nie trzeba było go obracać a całość równo się zrumieniła. Przygotowujemy go na ostatnią chwilę, tuż przed samym podaniem. Sałatka jest pożywna i sycąca. Zapraszam :) 

Składniki na 2 porcje:
  • mieszanka sałat
  • kiełki rzodkiewki
  • awokado
  • garść suszonej żurawiny
  •  kilka pomidorków koktajlowych
  • serek camembert
  • łyżka bułki tartej
  • duże jajko
  • sezam
  • mąka pszenna
Składniki na dressing:
  • sok z połowy cytryny
  • ok. 40-50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Sok z cytryny i oliwę wlać do miseczki, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Mieszać aż uzyskamy jednolitą emulsję.

Sałatę i kiełki opłukać, rozłożyć na talerze. Pomidorki przekroić na pół, awokado obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na sałacie. Wszystko obsypać suszoną żurawiną.

Rozgrzać tłuszcz. W jednej miseczce wymieszać bułkę tartą  z sezamem. W drugiej rozkłócić jajko i lekko je osolić. Do trzeciej przesiać mąkę. Camembert podzielić na 8 części. Każdy z nich obtaczać w mące, następnie dokładnie w jajku, sezamie i ponownie w jajku i sezamie. Wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 30 sekund, tylko do lekkiego zrumienienia. Wyciągnąć i odłożyć na papier. Po osączeniu z tłuszczu przekładać na talerze. 
Sałatę skropić przygotowanym wcześniej dressingiem. Podawać.
Smacznego :)

piątek, 21 lutego 2014

Pizza z sosem pomidorowym i pieczonym kurczakiem

Pizzę moglibyśmy jeść codziennie. Bardzo lubimy taką na cienkim spodzie, a dodatki dobieram w zależności od tego na co mamy akurat ochotę. Dziś przedstawiam wersję dla głodnych, z pieczonym kurczakiem, serem i sosem pomidorowym. Zapraszam :)

Składniki na ciasto:
2 duże pizze
  • 400 ml ciepłej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • kopiasta łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Kamis
Z podanych składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
 
Dodatkowo:
  • 2 pieczone udka kurczaka
  • ok. 100 g sera żółtego
  • czerwona cebula
  • garść czarnych oliwek
  • czerwona papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól morska prowansalska Kamis 
  • garść rukoli
Sos:
  • puszka pomidorów bez skóry
  • opakowanie Przyprawy do pizzy Kamis
Pomidory z puszki zmiksować i wymieszać z przyprawą Kamis. Odstawić. 
Kurczaka pokroić. Paprykę pokroić w paski, cebulę w plastry. Ser zetrzeć na tarce. Pomidory przekroić na pół.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, które cienko rozwałkować. Każdy placek posmarować dwiema łyżkami sosu pomidorowego, rozłożyć ser, mięso, cebulę i paprykę. Ułożyć połówki pomidorów i oliwki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, ok. 15-20 minut. Tak by brzegi i spód się zrumieniły. Po upieczeniu posypać rukolą, oprószyć solą morską. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym.
Smacznego :)



czwartek, 20 lutego 2014

Sernik z białą czekoladą

Delikatny i kremowy sernik z białą czekoladą, na ciasteczkowym spodzie. Wyjątkowo smaczny i lekki, idealny na każdą okazję. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie stwarza żadnych problemów. Nie rośnie, nie opada i nie pęka. Spód powinien być zrobiony z razowych herbatników, nie miałam takich i użyłam ciasteczek zbożowych. Jeśli zrobicie w tej wersji, to nie polecam dodawać już cukru, by masa ciasteczkowa nie była za słodka.  Zapraszam :) 

Składniki na spód - tortownica o średnicy 23 cm:
  • 300 g pokruszonych herbatników razowych - użyłam ciasteczek zbożowych
  • 100 g brązowego cukru - pominęłam
  • 150 g stopionego i schłodzonego masła
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, również z zewnątrz, najlepiej podwójnie, tak by torownica była dokładnie zabezpieczona przed wodą.  Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 135 g białej czekolady
  • 135 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • laska wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • 400 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 90 g cukru
Czekoladę  drobno posiekać, wymieszać z jogurtem w metalowej miseczce. Wstawić do większego naczynia wypełnionego wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Jajka lekko ubić, dodać ziarenka z laski wanilii i skórkę z cytryny. W osobnej miseczce na najniższych obrotach utrzeć twaróg z cukrem. Dodać ciepłą mieszankę jogurtu z czekoladą, ucierać 2-3 minuty. Dodać masę jajeczną, zmiksować do połączenia się składników. Wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Zabezpieczoną tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wlać wrzątek do 3/4 wysokości tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. 
 

Składniki na śmietanowy wierzch:
  • 100 g białej czekolady
  • 350 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 120 g śmietanki 36%
Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą zmiksować ze śmietanami. Posmarować sernik i ponownie wstawić do piekarnika, piec 5 minut. Wyciągnąć i wystudzić. Następnie schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. 
Smacznego :) 

Źródło: Magazyn Kuchnia

środa, 19 lutego 2014

Pasztet z ciecierzycy i dyni

Pasztet z ciecierzycy i dyni, pełen aromatycznych przypraw.  Smaczny i zdrowy, a przy tym bardzo prosty do przygotowania. Pasztet wychodzi dość zwięzły, a ponieważ lubię pasztety luźne, takie które daje się jeść z chlebem, przy drugim pieczeniu dodałam mniej kaszy manny. Jeśli szukacie nowych smaków w kuchni to zachęcam do zrobienia :)

Składniki na małą keksówkę:
  • ok. dwóch szklanek cieciorki ugotowanej
  • szklanka puree z dyni
  • 3 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ok. 150 g kaszy manny - daję 100 g
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, 
  • kurkuma - użyłam Kurkumy Kamis
  • mielony kmin rzymski, 
  • papryka słodka - użyłam Papryki słodkiej Kamis, 
  • kolendra - użyłam Kolendry mielonej Kamis
  • Ognista mieszanka przypraw Kamis
Ciecierzycę, puree z dyni, jajka, czosnek, natkę pietruszki zmiksować. Dodać kaszę mannę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Przestudzony pasztet schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego :) 

 Źródło: UgotujmyTo

wtorek, 18 lutego 2014

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane salsą z awokado, podane na chlebku.  Wszystko idealnie się komponuje, tworząc smaczną i lekką przystawkę. Zapraszam :)

Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 małej cebuli
  • papryczka chilli
  • sól, pieprz, kolendra
  • 12 szt. okrągłych kromeczek chleba pumpernikiel 
Jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. 
Awokado obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojone w kosteczkę żółtka. Z papryczki usunąć pestki i drobno posiekać, dodać do awokado. Całość doprawić solą, pieprzem i dużą ilością mielonej kolendry. Delikatnie wymieszać, nałożyć do wydrążonych białek, podawać.  
Smacznego :) 

Pszenny chleb ricottą

Pszenny chleb na zakwasie z dodatkiem sera ricotty.  Delikatny w smaku, świetnie smakuje ze wszystkimi dodatkami. Długo zachowuje świeżość. Zapraszam :) 

Składniki:
  • 150 g zakwasu pszennego 100% hydracji - dokarmiony 12 godzin przed pieczeniem
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 100 g sera ricotta
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
W misce wymieszać zakwas z wodą, miodem i olejem. Następnie dodać mąkę, zamieszać, przykryć i odstawić na 30 minut. Dodać sól i ser, zagnieść gładkie elastyczne ciasto (ok. 5 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5-2 godziny. 

Po tym czasie ponownie ciasto zagnieść i umieścić w koszyczku wyścielonym ściereczką obsypaną mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
 
Wyrośnięty chleb przełożyć na gorącą blachę lub kamień, naciąć.  Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 stopni.  Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 15 - 20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. 
 
 
Źródło: Bake&Taste

piątek, 14 lutego 2014

Porzeczkowiec

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio jadłam. Kakaowe blaty przełożone dżemem porzeczkowym, masą serową i bitą śmietaną. Całość lekka, puszysta i delikatna. Słodycz przełamana kwaśną porzeczką. Połączenie idealne. Ciasto dobrze się prezentuje i może spełnić rolę tortu.
Przepis dostałam od przyjaciółki Renaty, za co dziękuję :) 


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Składniki na blaty, forma o wymiarach 25x35 cm:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 5 płaskich łyżek kakao 
  • szklanka cukru
Wszystko umieścić w rondelku i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru 

Mąkę, proszek, sodę - przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka i wszystko ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę kakaową i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera. 
Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe wylać do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tylko dno) wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto przekroić na na pół, tworząc dwa blaty.


Składniki na masę serową:
  • 200 g miękkiego masła
  • 500 g serka homogenizowanego, można użyć mielonego twarogu
  • 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:  2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki, ok 400 g


Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Porcjami dodawać ser, do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Składniki na masę śmietanową:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% - schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy i zmiksować do otrzymania pożądanej konsystencji.


Pierwszy blat ciasta posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć drugim blatem, który posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Wierzch udekorować startą czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce. 
Smacznego :) 

czwartek, 13 lutego 2014

Sałatka z grejpfrutem i kozim serem

Orzeźwiająca sałatka z grejpfrutem, kozim serem i prażonymi orzechami włoskimi. Smaki idealnie się komponują a całość dopełnia lekki dressing z oliwy i cytrusów. Zapraszam :) 

Składniki na 2 porcje:
  • mieszanka sałat
  • grejpfrut
  • ok 100 g koziego sera, roladki
  • 2 garści orzechów włoskich
Składniki dressingu:
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • ok.  80 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól - u mnie Sól morska prowansalska Kamis
  • świeżo mielony pieprz
Orzechy zrumienić na suchej patelni. Ostudzić.
Grejpfruta obrać i nad miseczką wyciąć miąższ – najpierw odciąć skórkę razem z białymi błonkami. Małym nożem wyciąć segmenty miąższu wzdłuż białych błonek. Gdy wytniemy ostatni segment miąższu, wycisnąć z pozostałej części sok do miseczki. 
Do soku z grejpfruta dodać sok z pomarańczy, czerwony ocet balsamiczny i oliwę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie, tak by wszystkie składniki się połączyły. Odstawić. 

W półmisku ułożyć sałatę, dodać kawałki grejpfruta, pokruszony kozi ser i orzechy. Całość skropić dressingiem. Lekko zamieszać, podawać. 
Smacznego ;) 


EUROPA NA WIDELCU