Strony

środa, 21 stycznia 2015

Makowe muffinki z malinami

Mięciutkie i pachnące muffinki z malinami i makiem. Dekorowane bitą śmietaną pięknie się prezentują i świetnie smakują! Szczególnie przypadły do gustu Zuzi, Michałowi bardziej smakowały kokosowe z bananami.
Zapraszam :)

Składniki:
na 12 sztuk
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g roztopionego masła
  • 2 jaja
  • 125 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 150 g śmietany 18%
  • 50 g maku
  • ok. 200 g malin mrożonych
Dodatkowo:
  • 12 malin do dekoracji
  • 200 g śmietanki 30% + opcjonalnie opakowanie zagęstnika do śmietany
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka maku
Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy i zagęstnik. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera zmiksować razem śmietanę, masło, jajka, mleko i cukier, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wmieszać maliny.
Foremkę na babeczki wyścielić papilotkami. Rozłożyć równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 25 minut. Po upieczeniu zostawić 10 minut w formie, następnie wystudzić na kratce. 
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, oprószyć makiem i na każdej babeczce ułożyć malinę. 
Smacznego :) 

Źródło: Muffiny, małe ale za to pyszne - z moimi zmianami



27 komentarzy:

  1. Mniam! Wyszły pyszne :) Chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem w górach na wyjeździe i nie mam możliwości pieczenia. Ale po powrocie do domu chętnie coś słodkiego upiekę. Może to będą właśnie takie smakowicie wyglądające muffinki....

    OdpowiedzUsuń
  3. Od rana takie cuda na zdjęciach... Ależ apetyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. One nie wyglądają jak z cukierni... wyglądają o wiele lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm... pysznie się prezentują!!! Maliny dodają im klasy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne :) zwłaszcza z dodatkiem malin :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wypieki z dodatkiem maku, a takie muffinki to bardzo chętnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym taką jedną. Chociaż nie. Na jednej na pewno bym się nie powstrzymała i zjadłabym więcej :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do schrupania i te malinki w środku zimy mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bosko i tak zapewne smakują.
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiamy muffinki, a Twoje wyglądają bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prześliczne, tylko pożerać!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie pomyślałyśmy, że surowy mak może tak pięknie ozdobić muffinki :D Cudeńka! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uroczo wyglądają te babeczki :) Pożeram je wzrokiem!

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne babeczki, fajny pomysł z połączeniem maku i malin :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale cudne :-) świetnie się prezentują, przepis też fajny :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. o nie... the best połączenie ever..!

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszności :) mam malinki mrożone to może pora je zużyć :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pychota, ale jakaś gapa ze mnie - mak do środka też dałaś?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ one śliczne! Pięknie wygląda połączenie maku i malin :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)