Strony

środa, 7 stycznia 2015

Staropolski piernik świąteczny

Długodojrzewający piernik staropolski. 
Jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych. Miękki, pachnący  i rozpływający się w ustach.
Ciasto przygotowujemy na 5-6 tygodni przed pieczeniem i przechowujemy chłodnym miejscu (np. lodówce). Następnie pieczemy blaty, przekładamy i dekorujemy. Piernik zamknięty w szczelnym pojemniku zachowa świeżość nawet przez dwa tygodnie. 
Przełożony powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą smakował wyśmienicie. Można użyć również masy grysikowej, kajmakowej, czy orzechowej, a do obłożenia użyć lukru. 

Przepis z książki - "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry.


Składniki:
  • 500 g miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g smalcu lub masła (u mnie 200 g smalcu i 50 g masła)
  • 1 kg mąki
  • 3 jaja
  • 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy do piernika, u mnie 3 czubate łyżki domowej przyprawy do piernika
  • garść posiekanych orzechów
  • opcjonalnie - orzechy, owoce kandyzowane i suszone - pominęłam
Dodatkowo:
  • ok. 500 g powideł śliwkowych do przełożenia
  • 150 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki masła

Miód, cukier, smalec i masło umieścić w rondelku i na wolnym ogniu podgrzewać, aż masa się zagotuje i cukier rozpuści. Ostudzić. 
Do zimnej masy dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić. Umieścić w emaliowanym, kamionkowym lub szklanym naczyniu, przykryć szczelnie ściereczką i wstawić do lodówki na 5-6 tygodni. 

Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Blaszkę (u mnie 24x34cm) wyścielić papierem do pieczenia i układać w niej kolejno blaty piernika. Piec w 180 stopniach, ok. 20 minut. Ciasto ładnie i równo rośnie.
Placki dokładnie wystudzić i przełożyć powidłami. Równomiernie obciążyć, np. książkami. Następnego dnia można piernik pokroić tworząc 2-3 ciasta, oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i obsypać orzechami. Gotowe pierniki zamknąć w szczelnych pojemnikach i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni do skruszenia.

Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. Moja babcia taki zawsze robi i jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam go, jest po prostu fantastyczny, najlepszy piernik jaki jadłam: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, to mój ulubiony świąteczny piernik:-)
    Łucjo, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomity piernik, doskonale wygląda u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przećwiczyć ten przepis przed następnym Bożym Narodzeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam tę samą książkę ;) Piernik piekę już od baaardzo dawna, zawsze na Boże Narodzenie. Jest niesamowicie apetyczny!!!
    Gorąco pozdrawiam "krajankę"!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda wspaniale :) obfitość ulubionych smaków.Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  8. my wczoraj zjedliśmy ostatnie pierniczki z ciasta na piernik staropolski, to zdecydowanie najlepszy piernik:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piernik to moje ulubione ciasto świąteczne, tyle fajnych orzechów dodałaś lubię je chrupać. Wszystkiego dobrego w nowym roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonały! Na te święta w końcu zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)