Strony

wtorek, 14 kwietnia 2015

Mazurek kokosowy z czekoladą

Zdecydowanie moje ulubione połączenie. Kokos oblany czekoladą, podany na cienkim kruchym spodzie. Polecam nie tylko na Święta :)

Składniki na kruchy spód:
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 żółtka
Masło pokroić w drobną kosteczkę, połączyć z mąką. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić godzinę w lodówce. 
Z porcji ciasta odkroić kawałek i odłożyć. Resztę cienko rozwałkować na pergaminie w dowolnym kształcie. Odłożoną część zrolować w cienkie wałeczki i zrobić brzegi. 
Ciasto nakłuć i obciążyć (przykryć papierem do pieczenia i wysypać ziarno fasoli). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, około 15-20 minut. Po 15 minutach ściągnąć papier z fasolą i dopiec ciasto, tak by się lekko zrumieniło. Odstawić do przestudzenia.

Składniki na masę kokosową:
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • łyżka mleka w proszku
  • 150 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
Mleko zagotować z cukrem i mlekiem w proszku. Wsypać kokos i na małym ogniu gotować, aż kokos wypije płyn. Masę należy często mieszać, by się nie przypaliła. Gdy zgęstnieje, zdjąć ją z ognia i połączyć z masłem. Lekko przestudzić i wyłożyć na upieczony blat mazurka.Wyrównać.

Czekoladę drobno posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na przestudzony kokos. Mazurka dowolnie ozdobić. 

Smacznego :) 

28 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Bardzo lubię mazurki i w sumie nie wiem dlaczego robię je tylko w święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, zjadlabym kawalek :) Zapisuje do wyprobowania na przyszle swieta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uroczy:) a smaki idealnie dobrane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten kokos pod czekoladą kusi by spróbować, piękny mazurek Łucjo! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie moje smaki :) czekolada i kokos

    OdpowiedzUsuń
  6. Uroczy, kokosowy, po prostu pysznościowy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wydziobałabym te jajeczka jak kurka;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda. Zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusząco :) Czekolada i kokos to wspaniałe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. My chcemy cofnąć się w czasie... Takiego mazurka chętnie zjadłybyśmy o każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny,a że kokos bardzo lubię to chętnie bym spróbowała kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam ten krem czekoladowy oblany czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jakiż on piękny! jak świetnie go przyozdobiłaś! <3
    i ta czekolada!

    OdpowiedzUsuń
  14. Tą masą kokosową mnie totalnie kupiłaś<3

    OdpowiedzUsuń
  15. No tak, Łucjo ,mnie też nie starczyło czasu, by podzielić się z innymi przepisami świątecznymi i pewnie podobnie jak Ty "podam" na blogu jak musztardę po obiedzie, a może sie komuś przepis przyda? Dobre ciasto można jeść niezależnie od tradycji. Piekny mazur!

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki piękny mazurek! Uwielbiam, gdy ma ozdobne brzegi. I smak wyjątkowy!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały mazurek! Lubię kokosa, z pewnością by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie-kolorowo, wiosennie, świątecznie :) taki mazurek chętnie byśmy zjedli :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny mazurek ! Masa kokosowa i czekolada po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie wygląda sama bym zjadła bo ie robię mazurków :-) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  21. Takiego mazurka zdecydowanie można jeść częściej niż tylko od Święta :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy zamiast mleka w proszku można dodać mąkę ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie, nie trzeba. Mleko w proszku służy tu do podkreślenia smaku. Mąka ziemniaczana nie potrzebnie nada masie konsystencji kisielu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)