Strony

środa, 27 maja 2015

Kruche ciasteczka na patyku

Jeszcze nie zdążyłam zamieścić wszystkich przepisów z 5 numeru Kotła, a już mam dla Was kolejną nowinkę. 
Zapraszam do lektury specjalnego wydania magazynu "Kocioł". Jego tematem jest przyjęcie dla dzieci w stylu nocy świętojańskiej. Znajdziecie w nim ciekawe pomysły na przekąski i słodycze bez cukru, kremów i czekolady. Propozycje dekoracji i co najważniejsze - zdjęcia naszych najmłodszych Kotłowiczów.


Czytajcie, komentujcie i inspirujcie się :) 




Moja pierwsza propozycja to kruche, maślane ciasteczka przełożone ulubionym dżemem. Podane na patyku zwrócą uwagę każdego dziecka. 

Składniki:
ok. 20 ciastek

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g gęstego dżemu
  • 20 patyczków do szaszłyków
  • jajko

Ostre końcówki patyczków odcinamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z mąką. Dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto, które formujemy w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy foremką ciastka. W połowie z nich mniejszą foremką wycinamy otwór. Pełne ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy patyczek lekko dociskając. Nakładamy małą porcję dżemu i przykrywamy ciastem z wyciętą dziurką. Dokładnie dociskamy brzegi. Gotowe ciastka smarujemy jajkiem i obsypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 oC ok. 10-15 minut, aż ciasteczka nabiorą ładnego lekko rumianego koloru. Zdejmujemy z blaszki i studzimy na kratce. 
Smacznego :)

Zdjęcia, które prezentuję nie są mojego autorstwa. Sesję przygotowały:

Kasia z Gotuj z Kasia
Martyna ze Smakiem Pisany
Sabina z Trzy świnki
Zaneta z Cupcake factory 

Na koniec chciałabym jeszcze pokazać Wam moje ulubione zdjęcie Zuzi, które zrobiła Gosia z Trawki Cytrynowej :) 


21 komentarzy:

  1. Ciasteczka świetne! No i pomysł z patykami super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne takie ciastkowe lizaki :)
    A zdjęcia prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny Kocioł, wyjątkowy. Bardzo fajny pomysł na motylki, no i oczywiście na ciastka na patyku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis na ciasteczka :) Fajnie, że na patyku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł! Lepsze niż lizaki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdjęcia przepiękne;)) A ciasteczka bardzo mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kapitalne!:-) I jak widać smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. sam przepis jak i pomysł na ich wykonanie zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne ciasteczka, jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna okładka, ciasteczka do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak jadalne wiatraczki ,cudne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocioł już przeczytany, a ciasteczka fantastyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne zdjęcia!
    Ciasteczka idealne!
    Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie jestem na etapie zbierania pomysłów na kinder bal dla mojej córki, ciastka na patyku świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciasteczka to super pomysł na przyjęcia! A dzieciaki urocze, podoba mi się Wasz pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasteczka do schrupania, córka zresztą też. Jest śliczna :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie prosty pomysł a robi świetne wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)