Strony

wtorek, 8 grudnia 2015

Ciasteczka z masłem orzechowym

Szybkie ciasteczka z dużą ilością masła orzechowego i czekoladą. Bardzo smaczne i intensywnie orzechowe. Zamknięte w szczelnym pojemniku zachowują świeżość przez kilka dni. Zapraszam :) 

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 300 g masła orzechowego, u mnie z kawałkami orzechów
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g pokrojonej gorzkiej czekolady
Masło i masło orzechowe ucieramy z cukrem.  Stale miksując dodajemy kolejno jajka. Następnie ekstrakt i mąkę z sodą. Do jednolitego, gęstego ciasta wsypujemy posiekaną czekoladę - mieszamy. 
Dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układając, ciastka lekko spłaszczamy i pamiętamy by zachować odstępy. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 13-15 minut. Studzimy na kratce. 
Smacznego :)  

Źródło: Poezja Smaku 

8 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo smakowicie, a masło orzechowe na pewno dodało im jeszcze więcej smaku!

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. koocham wszelakie ciasta na bazie masła orzechowego <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, uwielbiam takie ciasteczka!!!!! Z masłem orzechowym, moje ulubione ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasteczka, uwielbiam takie do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Masło orzechowe toleruję jedynie w takich ciastkach, samo w sobie jakoś nie rzuca mnie na kolana.. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)