Strony

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Tarta budyniowa z czereśniami

Rozpoczęliśmy sezon czereśniowy. Stragany uginają się już od słodkich, niemal czarnych korali, a my z przyjemnością kupujemy kolejne kilogramy. Głównie zjadamy je tak po prostu, ale od czasu do czasu mam ochotę wrzucić je do ciasta. Tak oto słodziutkie czereśnie wylądowały w tarcie z kremem budyniowym. Pycha :) 

Składniki na kruchy spód:
  • 150 g mąki krupczatki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • jajko
Masło posiekać nożem z mąką i cukrem pudrem. Dodać jajko i sól. Szybko zagnieść spójne ciasto. Uformować w kulę, owinąć folia spożywczą i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. 
Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. 
Schłodzone ciasto rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Gdyby się kleiło, można lekko podsypać mąką. Wyłożyć formę ciastem i docisnąć do brzegów. Spód nakłuć widelcem. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie przykryć papierem i obciążyć ziarnem fasoli. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 10 minut. Ściągnąć papier i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Dopiekać przez 15 minut, aż spód ładnie się zrumieni. Ostudzić.

Składniki na krem:
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
 Dodatkowo:  
  •  60 g miękkiego masła
  • czereśnie

W garnku zagotować mleko, ziarenka z wanilii i łyżkę masła. W tym czasie utrzeć jajka z cukrem, połączyć z obiema mąkami. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać do zgęstnienia (najlepiej mikserem, by budyń się nie przypalił). Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Następnie partiami dodawać budyń. Ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. Pod koniec dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować do połączenia.
Gotową wyłożyć na ostudzony kruchy spód. Na kremie ułożyć wydrylowane czereśnie.
Schłodzić 2 godziny w lodówce. 
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Wpraszam się do Ciebie na tartę. Wygląda tak kusząco, pięknie ozdobiona. Tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, letnia, taka jaka powinna być;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie,wczoraj zerwaliśmy w sadzie 15 kg ,a dziś myślę do jakiego ciasta je wcisnąć .Pyszna tarta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie się prezentuje... No i te czereśnie 🍒

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna tarta! :) a czereśnie uwielbiam i przeważnie jem solo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę kawałek, pysznie wygląda, a poza tym ja uwielbiam czereśnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)