Strony

wtorek, 27 września 2016

Tarta z figą i kozim serem



Krucha tarta z figą, kozim serem, długo dojrzewającą szynką i orzechami. Całość skropiona miodem i cytryną. Idealne połączenie smaków od którego osobiście nie potrafię się oderwać. Jednak jeśli ktoś nie przepada za kozim serem, niech zastąpi go innym lub pominie całkowicie. Smacznego :)

Składniki na kruchy spód:
  • 165 g mąki
  • 110 g masła
  • 70 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 4 figi
  • 100 g koziego serka
  • garść orzechów włoskich
  • kilka plasterków szynki długo dojrzewającej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • garść świeżej rukoli 
  • świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)

Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć w formie. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnem fasoli. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 20 minut. Następnie ściągnąć papier i dopiekać, aż się zrumieni. 
Na podpieczonym spodzie ułożyć  pokrojone w plasterki figi, szynkę, kozi serek i orzechy. 
Oliwę, sok z cytryny i miód połączyć. Skropić tartę. 
Piec w 180 stopniach, do momentu zapieczenia sera (ok. 10 minut). Przed podaniem obficie obsypać rukolą i skropić pozostały sosem cytrynowo-miodowym. 
Smacznego :)




środa, 21 września 2016

Rustykalna tarta ze śliwkami




Przyszła jesień, a wraz z nią wszystkie jesienne dobrodziejstwa jakimi obdarza nas natura. W Kotle też nadszedł czas jesienny a naszym najnowszym - 13 numerem zawładnęły śliwki i bakłażany. Oprócz fantastycznych i sprawdzonych przepisów z bohaterami numeru znajdziecie w nim również dania kuchni dolnośląskiej i przesiedleńczej, artykuł o sokach Owoce Lutyni. Przepisy, które pomogą nam zwalczyć przeziębienia i wirusy, oraz wywiad z pierwszą polską kobietą  - zwyciężczynią TOP CHEF Polska - Katarzyną Daniłowicz TOP CHEF Polska.
Serdecznie zapraszamy do lektury. 

Ja ze swej strony przygotowałam po jednym przepisie ze śliwkami i bakłażanem.  
Dziś będzie słodko i śliwkowo. Polecam prostą tartę wypełnioną śliwkami. 


Składniki:
 
  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 80 g masła orzechowego
  • 1 łyżka jogurtu
  • 12 śliwek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 białko

Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier puder, masło orzechowe i jogurt. Zagniatamy gładkie, spójne ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
W tym czasie śliwki kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Posypujemy łyżką cukru i odstawiamy, by puściły sok.
Schłodzone ciasto wałkujemy na kształt koła o średnicy mniej więcej 45 cm. Na środku równomiernie rozsypujemy bułkę tartą i układamy śliwki. Brzegi ciasta zostawiamy wolne i nakładamy je na owoce. Ciasto smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 200oC. Podajemy z lodami, bitą śmietaną lub bezami.



 Pod tym linkiem możecie przeczytać pozostałe przepisy:
 

poniedziałek, 12 września 2016

Chleb z tartym jabłkiem, na zakwasie


Wrześniowa propozycja wirtualnej piekarni Ani z bloga Kuchennymi drzwiami to chleb z tartym jabłuszkiem. Pieczony na zakwasie żytnim, z dużą ilością mąki orkiszowej, o miękkim, wilgotnym wnętrzu. Dekorowany jabłkami, które nadają skórce przyjemnej słodyczy. Przepis zaproponowała Dana z bloga Leśny Zakątek
Zapraszamy :)



Składniki zaczynu:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 150g wody
  • 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach
Wszystkie składniki zaczynu łączymy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do fermentacji na 12-14 godzin.



Ciasto właściwe: 
2 formy 25 x 11 
  • cały zaczyn
  • 500g mąki żytniej typ 720
  • 200g mąki orkiszowej jasnej
  • 550g wody
  • 20g soli himalajskiej.
  • 1 jabłko do dekoracji
Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy na 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie przekładamy do foremek i odstawiamy do wyrastania na 1,5 - 2,5 godziny. 
Chleb dekorujemy plastrami jabłka. 
Pieczemy w 230 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i dopiekamy 40 minut w 210 stopniach.

Smacznego :)




piątek, 9 września 2016

Chow mein z wieprzowiną i orzechami




Wieprzowina z orzechami i papryką, podana z makaronem chow mein. Szybkie danie z kuchni azjatyckiej, które bardzo przypadło nam do gustu i chętnie do niego wracamy. Kilka składników podsmażonych na patelni - najlepiej  w woku - ale zwykła patelnia też się sprawdzi. Odrobina sosu ostrygowego oraz sojowego i całość nabiera orientalnego charakteru. 
Spróbujecie? Polecam :)


Składniki:
  • 250 g makaronu chow mein
  • 1/2 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • świeża kolendra do podania
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ok. 2-3 minuty i przelewamy zimną wodą. 
Polędwiczkę kroimy w paski i mieszamy z sosem sojowym i ostrygowym.
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na patelni. Dodajemy wieprzowinę i smażymy ok. 10 minut. Następnie wrzucamy pokrojone w paski papryki i seler naciowy. Po dwóch minutach dodajemy orzechy. Smażymy 2-3 minuty. Łączymy z makaronem, olejem sezamowym i posypujemy świeżą kolendrą. 
Smacznego :)
 













wtorek, 6 września 2016

Clafoutis - szybkie ciasto z malinami



Idealny w swej prostocie i zachwycający w smaku deser mający swe korzenie we Francji. Doskonale sprawdza się przy każdej okazji. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż zrobienie ciasta na naleśniki i o to w tym wszystkim chodzi, by ciastem naleśnikowym zalać owoce i zapiec do zrumienienia. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe.
Jest już na blogu Clafoutis z wiśniami, a dziś wersja malinowa z kokosem, zapraszam :) 

Składniki: 
  • 6 jajek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 300 g malin

Mąkę łączymy z kokosem, a śmietanę z mlekiem.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy na przemian mąkę z kokosem i mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy maliny i zalewamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 40-50 minut. Wierzch powinien się zrumienić.  
Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, obsypujemy cukrem pudrem i podajemy. 
Smacznego :) 

 

poniedziałek, 5 września 2016

Brioszki z jagodami



Cudowne, mięciutkie bułeczki wypełnione jagodami. Pachnące masłem, oblane obficie lukrem, wprost nie można się od nich oderwać. 
Dziś pozostaje mi tylko zatęsknić za nimi i czekać na kolejny sezon jagodowy, ale może Wy macie jeszcze jagody? 
Polecam zrobić z nimi brioszki :) 

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 240 g  g masła
Dodatkowo:
  • 500 g jagód + 1 łyżka mąki (suche jagody delikatnie obtoczyć w mące)
  • szklanka cukru pudru + woda - do przygotowania lukru

Jajka ubić na jasną puszystą masę. 
Suche składniki połączyć, stopniowo dodawać ubite jaja i wyrabiać na niskich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej masy. 
Następnie, nie przerywając miksowania dodawać łyżka po łyżce masło. Mieszać do momentu, aż  dokładnie połączy się z masą. Gdy będzie już całkowicie wmieszane ubijać jeszcze 10 minut. 
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozciągnąć na blacie, złożyć ponownie formując kulę i odstawić do wyrastania na kolejne 1,5 godziny. 
Z wyrośniętego ciasta formować nieduże kuleczki, które dłonią rozpłaszczać i nadziewać jagodami. Dokładnie zlepić brzegi i uformować okrągłe bułeczki. Gotowe układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut. 
W tym czasie rozgrzać piekarnik. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut (w zależności od wielkości brioszki). 
Ostudzone posmarować lukrem. 
Smacznego :)


piątek, 2 września 2016

Odrywany chlebek ze szpinakiem


Delikatnie maślany i pachnący czosnkiem drożdżowy chlebek ze szpinakiem. Formowany tak, by można było sobie poszczególne kawałki odrywać. Wspaniale smakuje jako dodatek do grilla, świeżej sałaty, lub zjadany na samo, ot tak po prostu. Polecam :) 


Składniki:
Na dwa nieduże chlebki pieczone w formie z kominem

  • 50 g drożdży
  • łyżeczka cukru 
  • 110 ml wody
  • 600 g mąki
  • 180 g mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 150 g masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 1/2 łyżeczki soli

Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z cukrem, łyżką mąki i wodą. Odstawić na 15 minut, by zaczyn ruszył. 
Mąkę przesiać, dodać jajka, twaróg, sól i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. 
W tym czasie roztopić masło, połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawić solą. Szpinak drobno pokroić. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach 40x30 cm. Na cieście rozsmarować masę maślano-czosnkową i posypać szpinakiem. Pokroić na 5 pasów wzdłuż dłuższego boku. Pasy kolejno układać na sobie, a następnie kroić w 7 cm porcje. 
Formę wysmarować masłem i ułożyć w niej porcje ciasta.
Piec w temperaturze 190 stopni, przez ok. 45 minut. 
Po upieczeniu odczekać 10 minut i wyłożyć chlebek na talerz. 
Smacznego :)