expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 20 marca 2017

Tort fistaszkowy z kajmakiem




Torcik dla wszystkich wielbicieli fistaszków i kajmaku. Inspirowany popularnymi batonami Snickers. Intensywnie kakaowy biszkopt przełożony kremem z masła orzechowego, kajmakiem i fistaszkami. Powiem Wam, że smakował wspaniale. Smaki przenikały się, łącząc słodkie ze słonym. Gładki, rozpływający się w ustach krem kontrastował z chrupiącymi orzeszkami i batonikową dekoracją. 
Koniecznie spróbujcie :)

Składniki na biszkopt:
tortownica o średnicy 18 cm
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
Mąkę przesiewamy razem z kakao. 
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier. Nie przerywając miksowania wrzucamy po jednym żółtku. Przesianą mąkę i kakao wsypujemy w trzech turach i delikatnie, szpatułką łączymy z masą jajeczną. 
Dno formy ścielimy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 40 minut. Patyczek wbity w ciasto musi pozostać suchy. 
Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyciągamy z formy.

Składniki na krem:
  • 300 g masła orzechowego
  • 500 ml śmietany 36%
  • płaska łyżka cukru pudru


Śmietanę ubijamy. W momencie kiedy zacznie gęstnieć wsypujemy cukier puder. Następnie łyżka po łyżce dodajemy masło orzechowe miksując na niskich obrotach, aż składniki się połączą. 

Dodatkowo:
  • 400 g masy kajmakowej
  • 150-200 g solonych fistaszków
  • 2 batony Snickers
+ 1/2 szklanki przegotowanej wody połączonej z łyżką cukru waniliowego 

Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż, tworząc 3 blaty. 
Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy wodą waniliową. Kajmak* dzielimy na 3 porcje, pierwszą z nich wykładamy na ciasto, na nim układamy fistaszki i 1/3 kremu orzechowego. Przykrywamy drugim plackiem i powtarzamy czynność. Wierzch tortu nasączamy, wylewamy kajmak i wykładamy krem. Dekorujemy orzeszkami i pokrojonymi w 2 cm kawałki batonikami. Chłodzimy w lodówce - najlepiej przez noc.
Smacznego :)

Puszkę z kajmakiem wstawiam do rondelka z bardzo gorącą wodą. Robi się wówczas płynny i dużo łatwiej rozprowadza po biszkopcie. 










wtorek, 14 marca 2017

Krem kalafiorowo-dyniowy z kaszą jaglaną




Wiosna powolutku daje o sobie znać. Dzień coraz dłuższy i cieplejszy, ale pogoda jeszcze kapryśna. Nie spieszę się z nowalijkami. W marcu lubię rozgrzać się talerzem gorącej zupy. Korzystam z dyniowych zapasów i miksuję kolejne kombinacje warzywne. 
Dziś polecam kalafiorową z dynią i kaszą jaglaną.  Smaczną, sycącą i rozgrzewającą. 

Składniki:
  • 1/2 kg dyni
  • 1 kg kalafiora
  • 2 pietruszki
  • 2 litry bulionu warzywnego, mięsnego lub wody
  • ok. 12 cm białej części pora 
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • łyżeczka kurkumy 
  • łyżka masła klarowanego
  • natka pietruszki
W dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane i prażymy przez kilka sekund liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejszmy ogień i dodajemy pokrojony drobno por, imbir i czosnek. Przyprawiamy kurkumą i dusimy 10 minut. Dynię, kalafior i pietruszkę kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec wsypujemy kaszę jaglaną. Wyciągamy listki laurowe i miksujemy zupę na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby możemy dolać bulionu, lub wody. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Do zupy podałam prażone na suchej patelni pestki słoneczniku i dyni z solą morską i świeżo mielonym pieprzem. 

Smacznego :)



EUROPA NA WIDELCU