Pyszne, świeżutkie bułeczki pszenno-orkiszowe posypane ulubionymi ziarnami.
Idealne na śniadanie w domu, szkole czy pracy.
Do bułeczki jakiś ulubiony dżem, serek i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
Doskonałe do pieczenia w rożnych wariantach, wystarczy dodać inną mąkę, posypać innymi dodatkami i za każdym razem otrzymamy nowe, niepowtarzalne bułeczki.
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej zwykłej (u mnie pełnoziarnista)
- 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 20 g świeżych drożdży lub łyżeczka suszonych
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku
- opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego lub drobno utłuczonego anyżu (pomijam)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajo roztrzepane z łyżeczką śmietany, mleka lub wody - do posmarowania
- ziarno do posypania - sezam, słonecznik, mak, kminek,pestki dyni, itp.
Do miski wrzucić drożdże, zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki wody i odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki i zagniatać aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h. (do podwojenia objętości).
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. (ja zrobiłam 8 - 100 gramowych bułek). Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wrosły. Każdą z nich posmarować jajkiem i posypać dodatkami.
Wstawić do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piec 12-15 minut.
Smacznego:)Źródło: Pracownia Wypieków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)