Strony

wtorek, 27 listopada 2012

Chałka

Pyszna chałka drożdżowa, pulchna i mięciutka w środku, z chrupiącą makową skórką!! Zrobiłam z 1 kg mąki, wg przepisu, jednak następnym razem upiekę z połowy porcji, ponieważ wychodzą 2 naprawdę duże chałki :) a najsmaczniejsza jest pierwszego dnia. Nie jest słodka, więc można ją jeść z różnymi dodatkami.

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 4 dag drożdży
  • 2 dag cukru
  • 3-4 szklanki wody (dałam ok. 3)
  • 5 dag masła
  • 2 dag soli
  • 1-2 jajka do smarowania 
  • mak - do posypania
Drożdże rozrobić z cukrem i 1/2 szklanki wody. Mąkę przesiać, połączyć z drożdżami i wodą. Wodę dodawać stopniowo, u mnie wystarczyły niecałe 3 szklanki wody. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i sól. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, ok 1 godziny - do podwojenia objętości. Następnie na blasze posmarowanej tłuszczem formować chałki w ten sposób, aby najpierw pleść warkocz większy, a na niego położyć mniejszy. Pozostawić do wyrośnięcia - ok 30 minut. Po tym czasie chałkę posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić patyczkiem , czy jest sucha w środku.
Smacznego :)

Źródło: Kuchnia Polska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)