Smaczne ciasteczka do herbatki :) Kruche, maślane, z ulubionym dżemem. Nie przekładałam wszystkich, ponieważ córcia nie lubi dżemu, więc dla niej zostały suche, dla nas przełożone powidłami śliwkowymi i oprószone cukrem pudrem.
Składniki:
Składniki:
- 230 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka kropli olejku waniliowego
- 2 szklanki przesianej mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- dżem morelowy
Masło, cukier puder i olejek waniliowy utrzeć na puszystą masę. Zmiksować z solą i mąką. Zawinąć ciasto w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkować na grubość 4 mm na stolnicy oprószonej mąką. Foremką o ulubionym kształcie wyciąć ciasteczka, w połowie z nich zrobić po 1-2 niewielkie okrągłe dziurki. Ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem i wstawić do lodówki na pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do 165 stopni. Piec ciasteczka ok 12-14 minut, aż się lekko zrumienią. Ostudzić. Herbatniki bez dziurek posmarować lekko dżemem i przykryć ciastkami z dziurką.
Smacznego :)
Rozgrzać piekarnik do 165 stopni. Piec ciasteczka ok 12-14 minut, aż się lekko zrumienią. Ostudzić. Herbatniki bez dziurek posmarować lekko dżemem i przykryć ciastkami z dziurką.
Smacznego :)
Źródło: Magazyn Kuchnia
bardzo ładnie wyglądają. Lubię takie proste ciastka z dżemem :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym sie poczęstowałą... i to nie jednym :D
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka. Można sie zaprosić na degustacje. Żartuję:)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
Usuń