Moja kolejna propozycja na święta. Mimo że nie jest to ciasto tradycyjnie goszczące na świątecznym stole, to z przyjemnością dołączę je do tegorocznego menu. Jest bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne, pachnące orzechami i cynamonem. Orzechowo-cynamonowa kruszonka jest przepyszna. Dodatkowo ciasto bardzo szybko się robi i nie jest potrzebny mikser.
Składniki:
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 szklanki białego cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (dałam tylko szczyptę)
- 15 dag rozpuszczonego masła lub margaryny
- 1/2 szklanki siekanych 'pecanów' lub migdałów (użyłam migdałów)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 duże jajko
- 1 szklanka maślanki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1 łyżeczkę)
- 1 płaska łyżeczka sody (dałam 1/2 łyżeczki)
W jednej misce wymieszać cukier brązowy, cukier biały, gałkę muszkatołową i ostudzone masło. Z powstałej mieszanki ubrać 1 szklankę i wsypać do drugiej miski, do której dodać jeszcze orzechy i cynamon.
Do mieszanki w pierwszej misce dodać roztrzepane jajko, maślankę, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i wlać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm. Na wierzch wysypać orzechową kruszonkę.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odczekać co najmniej 20 minut nim wyciągniemy ciasto z formy.
Smacznego :)
mmm ale się rozmarzyłam
OdpowiedzUsuńjuż nie mogę doczekać się Świąt:)
Cieszę się, że ciasto smakowało :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Spodobało mi się już od pierwszego wejrzenia :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!