Strony

piątek, 18 stycznia 2013

Krem z fasolki szparagowej

Lekka zupa krem z fasolki szparagowej. O delikatnym smaku i aromacie. Podana z grzankami lub makaronem idealnie rozgrzeje i nasyci brzuchy w te zimowe dni :) 
Ja, co prawda nie mam problemów z tym żeby moja 3 latka zjadała warzywa czy owoce, wcina wszystko jak leci :) Ale gdy tylko podaję zupę z grzankami, to talerz zupy znika w kilka minut i nawet pomagać i zachęcać nie trzeba. Zje każdą zupę krem, byle by była z grzankami :) Jeśli macie w domu niejadków to może spróbujcie tego sposobu :) 

Składniki na ok. 4 porcje: 
  •  2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej (ok. 1 kg)
  • 1 litr wody
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • kilka kromek chleba
  • masło
Zagotować litr wody, wrzucić kostki rosołowe i fasolkę. Gotować ok 10 minut, aż fasolka będzie miękka. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 3 łyżkach śmietanki, dodać resztę śmietanki. Wszystko wlać do garnka i zamieszać. Serki topione pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Gotować kilka minut, mieszając. Całość zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 
Chleb posmarować masłem i pokroić w kosteczkę. podsmażyć na suchej patelni, aż grzanki ładnie się zrumienią. 
Zupę rozlać na talerze, posypać grzankami i natką.
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Mmmm...z fasolki...musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proszę, jakie proste, nigdy nie próbowałam z fasolki szparagowej zupy robić, jak widać, kuchnia, to nieograniczona kopalnia pomysłów

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ma piękny kolorek :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)