Krem cytrynowy. Na wielu blogach pojawia się w różnych wersjach. Robiłam go pierwszy raz i zdecydowałam się na Lemon curd bez dodatku masła. Choć pewnie wypróbuję również przepis z masłem :)
Krem jest słodki i kwaśny zarazem :) bardzo smaczny. Doskonały do przełożenia ciastek, tortów, bezy, jako dodatek do lodów, deserów, serników ... zastosowań może mieć wiele, dlatego polecam :) Zróbcie i przekonajcie się :)
Składniki:
- 4 cytryny
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- 230 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Cytryny wyszorować, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok, skórkę z cytryny umieścić w rondelku, dodać mąkę, cukier, żółtka i jaja. Laskę wanilii przekroić i wyciągnąć miąższ, dodać do reszty składników. Wszystko podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając. Gdy krem się zagotuje dodać oliwę i jeszcze chwilę pogotować, mieszając. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez gęste sitko by krem był gładki. Wystudzić. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Źródło: Kuchnia Elexis
Mam w planach zrobic go w ten weekend ;) Ja chyba zdecyduję się na wersję z masłem ;)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa jak smakuje z masłem :)
Usuńpięknie Ci wyszedł! ładne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Gosiu :)
UsuńPożeram wzrokiem:) Pewnie też zrobię,jak się wykuruję,bo już wiele razy znajdywałam go na blogach:)
OdpowiedzUsuńAgusik życzę szybkiego powrotu do zdrowia :*
Usuńwygląda super, na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńjuż czuję jego smak ... ;)
OdpowiedzUsuńpycha, daj jedna do kawki
OdpowiedzUsuńOoo, rzeczywiście wspaniale Ci wyszedł! :)
OdpowiedzUsuńKubeczki smakowe pracuję u mnie. Piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńŁucja, prawdziwa przepyszota!
OdpowiedzUsuńWlaśnie zrobiłam i jest rewelacyjny! Zostałam zwolenniczką tego przepisu, bo te kremy z masłem były dla mnie za ciężkie :/ Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń