Lekka sałatka z tuńczykiem i jajkiem, podana w cytrynowych miseczkach o kolorze słońca, będzie miłym urozmaiceniem Wielkanocnego śniadania :) Polecam :)
Składniki na 4 osoby:
- 4 cytryny
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 ogórek
- garść zielonych oliwek
- 5-6 łyżek majonezu
- 1/2 pęczka koperku
- 2 gałązki natki pietruszki
- cukier, sól, pieprz
Cytryny umyć sparzyć i osuszyć. Odkroić wierzch w 3/5 wysokości, ściąć nieco spód, tak by owoce mogły stać. Miąższ wydrążyć. Z jednej cytryny miąższ zostawić i drobno posiekać.
Jaja pokroić w kosteczkę. Koperek i natkę umyć i posiekać, zostawiając kilka gałązek koperku do dekoracji. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, wsypać do małej miseczki, posolić i odstawić.
Oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać osączony z wody ogórek. Majonez wymieszać z odłożonym miąższem cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Nałożyć do wydrążonych cytryn. Gotowe ustawić na talerzu i ozdobić koperkiem.
Smacznego :)
Źródło: Fakt, Śniadania i kolacje.
Przepis bierze udział w akcjach:
Wooow! Wyglądają extra!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńUmiem robić pomidory faszerowane jajkiem i tuńczykiem. Zaciekawiłaś mnie tą cytryną. Na zdjęciu wygląda cudnie :) Po Świętach szykuje się u moich znajomych impreza, coś czuję że moim kulinarnym wkładem będzie Twoja przystawka :)
OdpowiedzUsuńbędzie mi bardzo miło :)
UsuńJa mam nadzieję, że moim znajomym będzie miło ;)
UsuńKochana to jest cud-miód! Piękne są te cytrynkowe przekąski!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńOoo, super pomysł z nafaszerowaniem cytryn :))
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie podana w tych cytrynach:) a sałatki z tuńczyka bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPomysłowy sposób podania a sałatka pyszna.
OdpowiedzUsuńPięknie podane, sfotografowane idziała na ślinianki.
OdpowiedzUsuńo jak świetnie podana:)
OdpowiedzUsuń