Smaczne jajeczka faszerowane pieczarkami i prażonym słonecznikiem, z dodatkiem szczypiorku i rzeżuchy, będą doskonałą przekąską nie tylko w Święta :) Składniki podaję na 10 jaj, ponieważ gwarantuję, że rozejdą się mgnieniu oka :)
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggieola która zbiera przepisy wielkanocne.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggieola która zbiera przepisy wielkanocne.
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g pieczarek umytych i obranych
- 100 g słoneczniku uprażonego na suchej patelni
- mały pęczek szczypiorku
- garść rzeżuchy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz, sól
Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na lekko naoliwionej patelni, tak by zmiękły i lekko odparowały. Wystudzić.
Szczypiorek drobno posiekać.
Jaja obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Białka odłożyć, a żółtka włożyć do miseczki.
W miseczce rozgnieść żółtka widelcem, dodać odsączone pieczarki, słonecznik, majonez i jogurt, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać połowę szczypiorku, wymieszać.
Przygotowanym farszem nadziać białka, ułożyć na talerzu, udekorować rzeżuchą i pozostałym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
Oraz w akcjach:
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
Oraz w akcjach:
Dziękuję Łucjo za życzenia i Tobie również wszystkiego najlepszego życzę:-). Jajka wyglądają wyśmienicie:-), wspaniały pomysł na świąteczny stół:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńale jaja:D:D
OdpowiedzUsuńco nie :D
UsuńJak pięknie wiosennie i świątecznie już :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, byłoby mi miło, gdybyś dodała do mojej akcji zbierania przepisów wielkanocnych, zresztą widzę, że masz więcej wspaniałych propozycji na święta, zapraszam :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) oczywiście że dodam :)
UsuńJajka prezentują się bardzo świątecznie i bardzo apetycznie przy tym wyglądają :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWszystko mam, oprócz rzeżuchy. Zastąpię kiełkami, nabrałam wielkiej ochoty na takie nafaszerowane jajka:-))
OdpowiedzUsuńpycha , też takie zrobię na święta
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Bardzo lubie faszerowane jajka:)
OdpowiedzUsuńMniam... moja ulubiona wielkanocna wersja jaj :D
OdpowiedzUsuńWyrazista w smaku i co zawdzięcza słonecznikowi, wspaniale czuć że się ja zjada... jest co pochrupać.
Myślę że każdy się skusi na takie jajo na świątecznym stole :)
Przyznaję... nie mogłam się nimi najeść. Zrobiłam z polowy porcji bo bałam się że zostaną i niestety ZA MAŁO!!!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne...
T.C.