Strony

piątek, 8 marca 2013

Jajka faszerowane pieczarkami i prażonym słonecznikiem

Smaczne jajeczka faszerowane pieczarkami i prażonym słonecznikiem, z dodatkiem szczypiorku i rzeżuchy, będą doskonałą przekąską nie tylko w Święta :) Składniki podaję na 10 jaj, ponieważ gwarantuję, że rozejdą się mgnieniu oka :)
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggieola która zbiera przepisy wielkanocne.

Składniki:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g pieczarek umytych i obranych
  • 100 g słoneczniku uprażonego na suchej patelni
  • mały pęczek szczypiorku
  • garść rzeżuchy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól
Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na lekko naoliwionej patelni, tak by zmiękły i lekko odparowały. Wystudzić.
Szczypiorek drobno posiekać.
Jaja obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Białka odłożyć, a żółtka włożyć do miseczki.
W miseczce rozgnieść żółtka widelcem, dodać odsączone pieczarki, słonecznik, majonez i jogurt, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać połowę szczypiorku, wymieszać. 
Przygotowanym farszem nadziać białka, ułożyć na talerzu, udekorować rzeżuchą i pozostałym szczypiorkiem.
Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
Oraz w akcjach:
 


13 komentarzy:

  1. Dziękuję Łucjo za życzenia i Tobie również wszystkiego najlepszego życzę:-). Jajka wyglądają wyśmienicie:-), wspaniały pomysł na świąteczny stół:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie wiosennie i świątecznie już :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, byłoby mi miło, gdybyś dodała do mojej akcji zbierania przepisów wielkanocnych, zresztą widzę, że masz więcej wspaniałych propozycji na święta, zapraszam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jajka prezentują się bardzo świątecznie i bardzo apetycznie przy tym wyglądają :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko mam, oprócz rzeżuchy. Zastąpię kiełkami, nabrałam wielkiej ochoty na takie nafaszerowane jajka:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha , też takie zrobię na święta
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam... moja ulubiona wielkanocna wersja jaj :D
    Wyrazista w smaku i co zawdzięcza słonecznikowi, wspaniale czuć że się ja zjada... jest co pochrupać.
    Myślę że każdy się skusi na takie jajo na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznaję... nie mogłam się nimi najeść. Zrobiłam z polowy porcji bo bałam się że zostaną i niestety ZA MAŁO!!!
    Przepyszne...
    T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)