Krucha i soczysta karkówka w
musztardowej marynacie, doprawiona papryką wędzoną. Ja zrobiłam ją już jakiś
czas temu i podałam z czerwoną soczewicą i warzywami na obiad. Ale teraz, tak
przyrządzona karkówka doskonale sprawdzi się na grillu :) Dodatkową zaletą jest
to że mięso marynujemy dzień wcześniej, a następnego dnia karkówka jest od razu
gotowa do pieczenia.
Składniki na obiad dla 3 osób:
- ½ kg karkówki pokrojonej w plastry
- 4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
- sól
- ¾ szklanki soczewicy czerwonej
- 1 marchew
- 1 brokuł
- 1 szklanka fasolki szparagowej
W małym naczyniu wymieszać
musztardę, oliwę, i paprykę. Karkówkę lekko rozbić, z obu stron delikatnie osolić. Każdy
plaster mięsa natrzeć przygotowaną marynatą. Zamknąć w pojemniczku i odstawić
do lodówki na całą noc.
Następnego dnia karkówkę wyłożyć
do lekko naoliwionego naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
200 stopni, ok. 40 minut. Piekłam pod przykryciem a dopiero ostatnie 10 -15 minut bez przykrycia.
Soczewicę ugotować wg przepisu na
opakowaniu. Brokuł, marchew i fasolkę pokroić, gotować kilka minut, w lekko
osolonej wodzie. Kiedy warzywa są na wpół miękkie, odlać wodę, dodać kilka łyżek
masła, doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Dodać odcedzoną
soczewicę, wymieszać.
Podawać od razu. Smacznego :)
Świetne miesiwo! Zrobię:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie zrób :)
Usuńpyszne i mega aromatyczne mięsiwo:D
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńmarynata z musztardy - najlepsza! :) apetycznie wygląda, z grilla też byłaby świetna :)
OdpowiedzUsuń:) już nie mogę się doczekać takiej karkówki z grilla!!
UsuńZ pewnością wspaniała karkówka!
OdpowiedzUsuńMusztarda to pyszna marynata.
Pozdrawiam Cię.
tak, sprawdza się wyśmienicie :D
Usuńpyszny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńŁucjo, pysznie tu u Ciebie, więc.. zostaję.. na dłużej:-))
OdpowiedzUsuńPomysł na karkówkę pierwsza klasa!
dziękuję i zapraszam :D
Usuńjej, uwielbiam karkówkę! W takiej oprawie musi smakować... cudo!
OdpowiedzUsuńJaka pyszna karkówka. Połączanie z musztardą super. Też tak lubię.Fajnie podałaś z warzywami :-)
OdpowiedzUsuń