Tatar z świeżego łososia, z cebulką i ogórkiem :) tak go przyrządza moja mama. Podałam do niego lekką sałatkę z cukinii marynowanej w ziołach.
Smaczna i wykwintna przystawka, o delikatnym smaku, zaostrzającym apetyt. Uświetni każde spotkanie, przyjęcie czy uroczystość.
Tatar z łososia:
- 200 g świeżego fileta z łososia
- ½ pęczka koperku
- kilka gałązek cienkiego szczypiorku
- ½ małej cebulki
- 1 krótki ogórek
- sok z 1 ½ cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Ogórka umyć, obrać i pokroić w
drobną kosteczkę. Wsypać do miseczki, lekko osolić i odstawić. Gdy ogórek puści
wodę, odlać.
Koperek umyć, poszatkować.
Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Łososia umyć, wysuszyć ręcznikiem
papierowym. Drobno pokroić, skropić dwiema łyżkami soku z cytryny. Wymieszać,
dodać cebulkę, koperek, skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i
pieprzem. Wlać oliwę, ponownie skropić sokiem z cytryny. Dodać 3 łyżki ogórka.
Wymieszać.
Na talerzu wyłożyć ogórka,
posypać go drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Na to wyłożyć tatar, formując go
w kulki różnej wielkości i układając od największej do najmniejszej.
Sałatka z cukinii:
- 1 młoda cukinia
- 5 gałązek bazylii
- 8 gałązek tymianki
- mały pęczek natki pietruszki
- łyżka solonych orzeszków ziemnych (zmielonych)
- łyżka kremowego octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- Sól, pieprz
Cukinię umyć, obieraczką do
warzyw pokroić wzdłuż na cienkie plastry. W szerokim garnku nastawić 0,5 litra wody. Dodać do
niej 2 gałązki bazylii, 4 gałązki tymianku, kilka gałązek natki pietruszki, 2
łyżki soku z cytryny i przekrojony na cztery ząbek czosnku. Gdy woda się
zagotuje, lekko ją osolić i wrzucić cukinię. Gotować niecałe 5 minut. Po tym
czasie odlać wodę, cukinię wyłożyć na płaski
talerz i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Pozostałą natkę, listki bazylii i
tymianek drobno poszatkować. Wsypać do miseczki, dodać 1 łyżkę soku z cytryny,
ocet balsamiczny, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać
i posmarować ostudzoną cukinię (zostawić 2 łyżki sosu). Wstawić do lodówki na
pół godziny. Po tym czasie cukinię wyciągnąć i wyłożyć na talerz zwijając
plasterki w ruloniki. Polać pozostałym sosem i posypać zmielonymi orzeszkami.
Podawać.
Smacznego :)
Smacznego :)
wygląda apetycznie, zaserwowane jak w restauracji:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie:) Fantastyczne połączenie smaków:) musiało być pyszn
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo intrygująco i bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńoj miałabym ochotę zjeść :D
OdpowiedzUsuńmam do Ciebie pytanie co to za ciastko na pierwszym zdjęciu na nagłówku ?:) wygląda tak apetycznie :) chętnie bym je zrobiła :)
:) tu jest link do ciasteczek http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2012/11/herbatniki-z-dzemem.html
Usuńdziekuję :)
UsuńBardzo lubię tatara z łososia,z sałatką musi świetnie smakować:)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie sie prezentuje! Uwielbiam łososia w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam, ale bardzo bym chciała spróbować :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!Zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia,
Agata
wygląda wyśmienicie, będzie trzeba kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTarta z łososia - coś bardzo bardzo dla mnie.
OdpowiedzUsuńAle to musi być dobre. Moja mama byłaby zadowolona bo uwielbia łososia :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy i łososia i cukinię więc propozycja jak raz dla mojej rodziny :-)
OdpowiedzUsuńprzepięknie podany! bardzo estetycznie
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńSuper podane! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zielone warzywa, samo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję wszystkim za miłe komentarze :D
OdpowiedzUsuńAleż pychota! Wygląda obłednie !:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCudowny tatar z łososia w lekko wiosennej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń