Strony

poniedziałek, 8 lipca 2013

Placuszki z kalarepki

Letnie placuszki z kalarepki :) Tanie i smaczne. U nas sezon na placuszki warzywne już rozpoczęty. Pierwsze prezentuję z kalarepką. Jak tylko urośnie mi w ogródku cukinia, będą z cukinią, następnie z dynią :)
Bardzo smaczne i delikatne w smaku. Najlepiej nam smakują podane z pomidorami, oliwą i bazylią. Polecam :)

Składniki:
  • 1,5 kg kalarepki
  • 2 młode cebulki
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osolić, zamieszać i odstawić, by kalarepka puściła sok. W tym czasie posiekać drobno cebulkę, natkę i czosnek. Odsączyć kalarepkę, dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju roślinnym z obu stron, tak jak placki ziemniaczane. Po usmażeniu pierwszego placuszka, sprawdzić smak, czy nie trzeba więcej soli lub pieprzu. Jeśli się łamie i rozpada można dodać odrobinę mąki.




Składniki na pomidory z bazylią:
  • 2 duże pomidory
  • 1 mała młoda cebulka
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz, oliwa
Pomidory umyć, pokroić w półksiężyce. Cebulkę pokroić w piórka, bazylię posiekać. Wszystkie składniki razem wmieszać. W kubeczku wymieszać oliwę z solą i pieprzem, gotowym sosem polać pomidory i delikatnie wymieszać. Podawać z placuszkami.

Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. z kalarepki jeszcze nie jadłam, a z cukinii bardzoo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam kalarepkowych,ale tak smacznie wyglądają,że trzeba je będzie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kalarepy jeszcze nie jadłam :O ej, jak to smakuje? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, wykorzystam przy okazji:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbuję, kalarepka już zawojowała moje serce w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z kalarepki placuszków jeszcze nie jadłam muszę to koniecznie nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem taaaaka glodna, a tutaj taki wpis! Lece do kuchni i zaczynamy gotowanie :) Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na zdrowy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny obiad:) placuszki z cukinii uwielbiam a tych z kalarepy jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł. Z kalarepki jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne i zdrowe placuszki :-) sama jestem ciekawa jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. o! z kalarepki jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kalarepka zupełnie zapomniana u mnie w kuchni. Może już czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale świetny pomysł! Jeszcze nigdy placków z kalarepy nie jadłam, a już wiem że one są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję za komentarze :) kalarepka jest delikatna w smaku, na ciepło placuszki smakują podobnie do pieczonej rzodkiewki, na zimno już bardziej delikatnie, jak placki z cukini :) gorąco polecam, jest danie tanie i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie miałam jeszcze okazji kosztować:) Z pewnością wypróbuję przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam kalarepę, ale tak to jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)