Strony

niedziela, 15 września 2013

Francuskie ślimaczki z bazylią i pomidorami

Ślimaczki z ciasta francuskiego, jedne z pastą z suszonych pomidorów, drugie z pastą z bazylii. Lekka imprezowa przekąska. Ślimaczki można upiec dzień wcześniej i ostudzone przechować w szczelnym pojemniku.
Przekąskę podałam z Party Dipem czosnkowym Prymat.

Francuskie ślimaczki z pastą bazyliową:
  • arkusz świeżego ciasta francuskiego
  • duży pęczek świeżej bazylii - ok 60 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
Listki bazylii umyć i osuszyć, wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać sok z cytryny, pokrojone ząbki czosnku i 4 łyżki oleju. Wszystko zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową pastą wysmarować równomiernie arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.

Francuskie ślimaczki z pastą pomidorową:
  • 1 duża czerwona papryka
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • pieprz, sól, ostra papryka i słodka papryka do smaku
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić  w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kiedy papryka zacznie pachnieć, przełożyć ją do wysokiego naczynia, dodać kilka suszonych pomidorów i odrobinę oliwy, która zostanie po pomidorach. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać jeszcze oliwę, tak by uzyskać konsystencję pasty. Doprawić przyprawami do smaku. Gotową pastą wysmarować arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.

Dodatkowo:
  • Party DIP czosnkowy Prymat + majonez + gęsty jogurt naturalny
Składniki razem wymieszać. Podawać z francuskimi ślimaczkami.


Smacznego :) 

20 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na imprezkę! Wyglądają bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektowne. Fajny pomysł. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie-na imprezę w sam raz! :)
    I te kolory, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne,te z pomidorkami szczególnie podbiły moje serce:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne ślimaczki wyszły takie ładne kolorki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyglądają, idealne na imprezę!

    OdpowiedzUsuń
  7. A;e pysznie wyglądają ślimaczki, aż chce się jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo mi się podoba taka przekąska, zrobię na jakąś imprezkę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ślimaczki pierwsza klasa!:) uwielbiam je robić z różnymi farszami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają świetnie, już wyobrażam sobie, jak pysznie smakują! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. też często robię różne szybkie przegryzki z ciasta francuskiego, idealnie się sprawdzają w różnych sytuacjach :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, jakie kolorki. Aż się chce wyciągnąć rękę, złapać takiego ślimaczka, umoczyć go w dipie i skosztować :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie skorzystam z pomysłu jak będę mieć większą imprezę :) Są świetne

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuję za bardzo miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie tylko apetycznie wyglądają, ale również pysznie smakują... zwłaszcza te z pastą pomidorową :)
    T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)