Smaczny domowy chleb z cukinią. Mięciutki, o strukturze drożdżowej bułeczki. Cukinia w chlebie nie jest wyczuwalna, a jedynie nadaje mu wilgotności. Chleb zachowuje świeżość przez kilka dni. Jest prosty w przygotowaniu, ciasto dobrze się formuje i szybko wyrasta. Zapraszam :)
Składniki na dwa bochenki:
- 250 g startej na dużych oczkach cukinii
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 700 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- łyżka soli
- łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 4 łyżki oliwy
- siemię lniane
Jogurt ogrzać do temperatury pokojowej, dodać do niego pokruszone drożdże i oliwę, wymieszać. Następnie dodać sól, cukier, zioła i cukinię, wymieszać. Do miski przesiać mąkę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie, ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i ponownie zagnieść. Podzielić na dwie równe części, z których uformować bochenki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożem, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte bochenki posmarować wodą i obsypać siemieniem lnianym. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, następnie jeszcze chleb dopiec przez 10 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Przepis na chleb zostanie dołączony do październikowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" - akcji organizowanej przez blog Zapach chleba :)
Źródło: A. Borowska "Dynie, cukinie, kabaczki"
Przepis zapisany do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz widzę taki chleb i bardzo mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńpolecam :D
UsuńJaki ma ładny kolorek! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Majanko :)
Usuńchleb i cukinia?
OdpowiedzUsuńWooow, połączenie bardzo intrygujące! :)
Chleb wspaniale wygląda,widzę,że dodałaś dodatkowo jogurt ,ja robiłam bez ,ale chętnie skorzystam w przyszłości z twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńPiekłam juz chlebek z cukinią i mogę potwierdzić, że wychodzi naprawdę bardzo ciekawy... :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy chlebek, wygląda pysznie, dodatek cukinii to strzał w 10 :-)
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji jeszcze takiego próbować, prezentuje się świetnie:)
OdpowiedzUsuńCudowny chlebek - nie mogę się na niego napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy i zdecydowanie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńChlebek był bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńAlex
pomyslowe!:) chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńfantastyczny ten chlebek :-)
OdpowiedzUsuńUroczy i zapewne smaczny chlebuś:-)
OdpowiedzUsuńTo tylko zdjęcie takie, czy naprawdę miał delikatny odcień zieleni...? Bardzo mi się taki podoba :)
OdpowiedzUsuńto widocznie zdjęcie :) chlebek był biały :D
UsuńFajny pomysl chętnie skorzystam Bardzo mi sie podoba; ) pora na cukinie, kabaczki lato wpelni Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńz termo obiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu.
Usuń