Strony

piątek, 25 października 2013

Ciasteczka owsiane kokosowo-czekoladowe

Smaczne, pachnące, chrupiące :) ciasteczka owsiane z kokosem i czekoladą. Dodatki możemy dowolnie zmieniać i dobierać według swoich upodobań. Dałam kokos i czekoladę, ale można je zastąpić np. orzechami, suszonymi owocami, groszkami czy pestkami dyni lub słonecznika. Zapraszam :) 

Składnik na 1 dużą blachę:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • małe jajko
  • 80 g mąki pszennej
  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g wiórek kokosowych
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, następnie mąkę, sól i sodę, zmiksować. Dodać płatki, kokos i posiekaną drobno czekoladę.  Zagnieść ręką. Formować ręką nieduże kulki, rozpłaszczać je w dłoni i układać na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Można układać blisko siebie, ciasteczka niewiele rosną. Zmieściły mi się na jednej dużej blaszce.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu, odczekać chwilę, aż ostygną i stwardnieją. Zdjąć z blaszki.
Smacznego :)

Źródło: Kuchnia, rysunek Zofii Różyckiej

24 komentarze:

  1. Wspaniałe ,jak zawsze,miłego dnia życzę!.

    OdpowiedzUsuń
  2. kokos, czekolada-lepiej nie moooożna <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej - to jedne z moich ulubionych:))
    P.s
    Co do wyciskanych, to myślę, że z rękawem mogłoby się udać. Jak będę robić następnym razem to spróbuję i dam znać jak wyszedł eksperyment.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi się taki zestaw smaków podoba ogromnie, musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. na owsiane zawsze mam ochotę !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też porywam do kawy, bo ciacha zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne połączenie składników :D Z wielką przyjemnością się poczęstuje :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Są bardzo smaczne i szybko znikają. Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie ciasteczka - znikają u mnie błyskawicznie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. jesteś okrutna!:P one mają wszystko, co uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szukałam, szukałam i znalazłam - świetny przepis! Nieco go zmieniłam (mąkę pszenną na pełnoziarnistą orkiszową, płatki na owsiane górskie i dodałam odrobinę otrębów pszennych), ale i tak ciasteczka wyszły kruchutkie i czeekoladowe:) Mój mąż bardzo się w nich rozsmakował i ja też:)
    Będę polecać każdemu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) Nam również smakują i chętnie do nich wracamy!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)