Strony

poniedziałek, 28 października 2013

Lazania makowa z gruszką i orzechami


Lazania podana na słodko.  Makaron przełożony masą makową, gruszkami i sosem śmietanowym. Szybkie i proste danie dla wielbicieli słodkości. Przepis możecie wykorzystać na Boże Narodzenie. Robiłam podobną w zeszłym roku na święta, wtedy gruszki zastąpiłam dużą ilością orzechów i owoców kandyzowanych. Polecam :)

Składniki:
  • makaron lasagne - u mnie Lubella
  • 500 g gotowej masy makowej
  • 1 gruszka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 400 g homogenizowanej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • łyżka cukru
Żółtka lekko rozbić, wymieszać z cukrem i śmietaną. Gruszkę umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
Foremkę o wymiarach 22x13 wyłożyć folią aluminiową.  Na dno wyłożyć płaty makaronu, posmarować je lekko sosem śmietanowym na to wyłożyć 1/4 masy makowej, posypać gruszką i przykryć kolejnymi płatami makaronu, czynność powtarzać do wyczerpania produktów, tak by ostatnią warstwę tworzył makaron polany dokładnie sosem śmietanowym. Zrobiłam 4 warstwy makowe. Ważne jest by masa było gęsto przełożona makaronem, tak by po wystudzeniu lazania była zwięzła i dała się kroić.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce. przed podaniem posmarować odrobiną śmietany lub jogurtu i obsypać orzechami.
Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Ciekawa inspiracja, ale czy w środku też są orzechy? Jeżeli tak to gdzie i czy je prażyłaś ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy dałam tylko na wierzch, nie prażyłam ich, jeśli chcesz je dawać do środka to kładziesz je na masę makową, podobnie jak gruszki. Dodatki można wybierać wg uznania i takie jakie lubimy :)

      Usuń
  2. Faktycznie pierwsze skojarzenie miałam z daniem wigilijnym :-) Fajowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to danie z powodzeniem może zostać podane na wigilijnym stole :)

      Usuń
  3. Fajna lazania, taka na słodko. Jeszcze nie jadłam takiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. to dopiero oryginalny pomysł! musialo być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślałam, że lazania nie może mnie zaskoczyć. A tu niespodzianka :) Bardzo oryginalny i ciekawy pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł, wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pychotka :) uwielbiam mak !

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda! Też muszę zrobić taką słodką lazanię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. taka słodka wersja lazanii to bardzo oryginalny pomysł na deser !
    Łucja łamiesz przepisy :):):)
    pozdrawiam serdecznie ...

    OdpowiedzUsuń
  10. lazanii na słodko jeszcze nie robiłam nigdy, a przyznam, że ta ujęła mnie od pierwszego przeczytania ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)