Lazania podana na słodko. Makaron przełożony masą makową, gruszkami i sosem śmietanowym. Szybkie i proste danie dla wielbicieli słodkości. Przepis możecie wykorzystać na Boże Narodzenie. Robiłam podobną w zeszłym roku na święta, wtedy gruszki zastąpiłam dużą ilością orzechów i owoców kandyzowanych. Polecam :)
Składniki:
- makaron lasagne - u mnie Lubella
- 500 g gotowej masy makowej
- 1 gruszka
- 100 g orzechów włoskich
- 400 g homogenizowanej śmietany 18%
- 4 żółtka
- łyżka cukru
Żółtka lekko rozbić, wymieszać z cukrem i śmietaną. Gruszkę umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
Foremkę o wymiarach 22x13 wyłożyć folią aluminiową. Na dno wyłożyć płaty makaronu, posmarować je lekko sosem śmietanowym na to wyłożyć 1/4 masy makowej, posypać gruszką i przykryć kolejnymi płatami makaronu, czynność powtarzać do wyczerpania produktów, tak by ostatnią warstwę tworzył makaron polany dokładnie sosem śmietanowym. Zrobiłam 4 warstwy makowe. Ważne jest by masa było gęsto przełożona makaronem, tak by po wystudzeniu lazania była zwięzła i dała się kroić.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce. przed podaniem posmarować odrobiną śmietany lub jogurtu i obsypać orzechami.
Ciekawa inspiracja, ale czy w środku też są orzechy? Jeżeli tak to gdzie i czy je prażyłaś ? :)
OdpowiedzUsuńOrzechy dałam tylko na wierzch, nie prażyłam ich, jeśli chcesz je dawać do środka to kładziesz je na masę makową, podobnie jak gruszki. Dodatki można wybierać wg uznania i takie jakie lubimy :)
UsuńFaktycznie pierwsze skojarzenie miałam z daniem wigilijnym :-) Fajowe :-)
OdpowiedzUsuńto danie z powodzeniem może zostać podane na wigilijnym stole :)
UsuńBardzo oryginalnie! Super!
OdpowiedzUsuńFajna lazania, taka na słodko. Jeszcze nie jadłam takiej :-)
OdpowiedzUsuńto dopiero oryginalny pomysł! musialo być pyszne!
OdpowiedzUsuńjest bardzo dobre :) polecam :)
UsuńMyślałam, że lazania nie może mnie zaskoczyć. A tu niespodzianka :) Bardzo oryginalny i ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i zachęcam :)
UsuńPIEKNIE i niezwykle wyglada :)
OdpowiedzUsuńpychotka :) uwielbiam mak !
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Też muszę zrobić taką słodką lazanię :)
OdpowiedzUsuńtaka słodka wersja lazanii to bardzo oryginalny pomysł na deser !
OdpowiedzUsuńŁucja łamiesz przepisy :):):)
pozdrawiam serdecznie ...
dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńAle odlotowy pomysł :)
OdpowiedzUsuńlazanii na słodko jeszcze nie robiłam nigdy, a przyznam, że ta ujęła mnie od pierwszego przeczytania ;-)
OdpowiedzUsuń