Domowa pizza na pomidorowym spodzie. Przepis na spód już stary i sprawdzony, ale ostatnio często modyfikuję go, zamieniając zapisaną w składnikach wodę na sok pomidorowy. Ciasto zdecydowanie zyskuje, jest pulchne, mięciutkie, doskonale komponuje się z dodatkami.
Można upiec jedną dużą pizzę o grubszym spodzie, taką lubią moje dzieci, lub dwie okrągłe, na cienkim, którą lubię ja :) Zapraszam!
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 200 ml soku pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Dodatki:
- 50 g salami
- 2 duże mozzarelle
- 2-3 ząbki czosnku - opcjonalnie
- sól, pieprz, oliwa
- świeże listki bazylii
Składniki na ciasto połączyć, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnice, lekko wyrobić,
podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować dość cienko
zostawiając grubsze brzegi. Placki wysmarować delikatnie oliwą, obsypać drobno posiekanym czosnkiem. Wyłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i salami.
Piekarnik nagrzać wraz z blachą do temperatury 220-230 stopni. Pizzę wyłożyć na gorącą blachę i piec 15-20 minut, w zależności od jej grubości, do zrumienienia brzegów.
Podawać gorącą, obficie obsypaną listkami bazylii. Można oprószyć solą morską i grubo mielonym pieprzem.
Smacznego :)
Oo, i to jest świetny pomysł na dzisiejszy obiad:-)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie na mojego bloga :)
Robiłam pizze na obiad w środę ;)
OdpowiedzUsuńu mnie jutro na obiad :)
Usuń;) domowe pizze sa najpyszniejsze
OdpowiedzUsuńOch, wiesz jak mnie skusić :) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńja również :)
Usuńświetny pomysł na ciasto pizzowe! Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś :P Świetny przepis na ciasto.
OdpowiedzUsuńzachęcam do zrobienia!
UsuńWygląda pięknie :) I takie cienkie ciasto, a dodatek pomidorów: mega
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie!
UsuńBardzo lubie pizze ale właśnie domową, a Twoja wygląda pięknie- nic tylko siąść i zajadać.Pycha!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCo za pyszności, taka domowa najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńPyszna pizza. Fajny spód i w ogóle cała wygląda bardzo smacznie.:)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna, ale kolor ma rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMoje sobotnie obiady to domowa pizza.
OdpowiedzUsuńTaka pizzę lubię najbardziej : cienkie ciasto i niezbyt dużo składników - tak by smaki idealnie sie komponowały ze sobą i były wyraźnie zaakcentowane.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na pewno przetestuje :D
OdpowiedzUsuńO Rany ta pizza jest obłędna!! :-)
OdpowiedzUsuńOooo pizza o pomidorowym spodzie. Chyba jeszcze się nie spotkałam. U Ciebie kochana jak zwykle pomysłowo i kolorowo :) Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńkusi wyglądem:)
OdpowiedzUsuńWiesz Łucjo też dodaję sok pomidowrowy do ciasta zamiast wody:-), jak zobaczyłam zdjęcie to od razu wiedziałam że używasz soku:-), bo ciasto wygląda identycznie jak moje:-). Wspaniale wygląda pizza i domowa nie ma sobie rónej:-). Pozdrawiam niedzielnie:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pizzę - szczególnie domową
OdpowiedzUsuńIntryguje mnie ten pomidorowy spód... Ale całość wygląda przeapetycznie :)))
OdpowiedzUsuńDomowa pizza - pycha! :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna! :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowa pizza, a dobry przepis na ciasto to skarb. :-)
OdpowiedzUsuń