Strony

środa, 19 lutego 2014

Pasztet z ciecierzycy i dyni

Pasztet z ciecierzycy i dyni, pełen aromatycznych przypraw.  Smaczny i zdrowy, a przy tym bardzo prosty do przygotowania. Pasztet wychodzi dość zwięzły, a ponieważ lubię pasztety luźne, takie które daje się jeść z chlebem, przy drugim pieczeniu dodałam mniej kaszy manny. Jeśli szukacie nowych smaków w kuchni to zachęcam do zrobienia :)

Składniki na małą keksówkę:
  • ok. dwóch szklanek cieciorki ugotowanej
  • szklanka puree z dyni
  • 3 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ok. 150 g kaszy manny - daję 100 g
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, 
  • kurkuma - użyłam Kurkumy Kamis
  • mielony kmin rzymski, 
  • papryka słodka - użyłam Papryki słodkiej Kamis, 
  • kolendra - użyłam Kolendry mielonej Kamis
  • Ognista mieszanka przypraw Kamis
Ciecierzycę, puree z dyni, jajka, czosnek, natkę pietruszki zmiksować. Dodać kaszę mannę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Przestudzony pasztet schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego :) 

 Źródło: UgotujmyTo

25 komentarzy:

  1. Pyszny!
    I cieszę się,że warzywne pasztety stają się coraz bardziej popularne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny i wymyślny ten Twój pasztet:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pasztety, robię , owszem, ale ten przepis mi sie podoba, muszę w końcu ruszyć moją dynię z zamrażarki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż za unikalny kolor - mam nadzieję, że smak również zachwyci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny,też chcę pomyśleć nad jakim pasztetem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie ten pasztet wygląda. Spróbowałabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały! I kolor ma niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne kolory i smaki! Taki domowy pasztet już od dawna za mną "chodzi" :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczny pasztecik, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie pasztety, wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś zdecydowanie dla mnie!! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ma świetny kolor:) zdecydowanie muszę spróbować takiego pasztetu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale ma piękny kolorek:-) od samego patrzenia aż ma się ochotę spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Słonecznie i smakowicie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdrowe smakowitości, czyli tak jak lubię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda :)! Bardzo się cieszę, że smakował! Pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  17. wow! Musze go spróbować, wygląda rewelacyjnie :) ten kolor, te przyprawy.. <3

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny pomysł!:) i ten kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie pasztety mogę jeść, samo zdrowie. Z dynią to już mega zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawy, ciekawy :) Nie jadłam jeszcze czegoś takiego. Musi być pyszny!
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  21. Tu jest ciecerzyca czy cieciorka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciecierzyca - cieciorka - groch włoski! To jest wszystko jedno i to samo :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)