Strony

czwartek, 10 kwietnia 2014

Drożdżówka z czerwoną porzeczką

Kilka dni temu koleżanka zapytała mnie czy mam sprawdzony przepis na szybką drożdżówką. Oczywiście że miałam, przewertowałam stare zeszyty i znalazłam przepis na nocne ciasto drożdżowe z owocami. Jest bardzo proste i szybkie, a przy tym lekkie, puszyste i smaczne. Najlepsze pierwszego dnia. 
Możecie je upiec z dowolnymi owocami. U mnie są to zazwyczaj czerwone porzeczki i takie też upiekłam teraz, wykorzystując zapasy z zamrażarki. Zapraszam :)

Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 300 g czerwonej porzeczki lub innych owoców
Formę o średnicy ok. 25 cm  
Wieczorem w dużej misce umieścić kolejno: rozkruszone drożdże, olej, mleko, cukier, sól, jaja. Składników nie mieszać. Przykryć i odstawić na całą noc na blacie kuchennym.
Rano dodać mąkę i zagniatać przez kilka minut, aż uzyskamy gładkie i napowietrzone ciasto. Jest dość luźne ale odstaje od ręki. Gotowe wyłożyć do formy, przykryć i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Obsypać owocami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, lub nieco dłużej, do suchego patyczka. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :)

29 komentarzy:

  1. Drożdżówka zawsze jest na czasie , ale porzeczki już nie! Skąd je wzięłaś ???, widzę tu i ówdzie owoce o dziwnej porze roku, ale nie porzeczki, do jasnej ciasnej. Mam taki ślinotok ,że nie nadążam łykać.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko porzeczki mam jeszcze ze swoich letnich zapasów :) ale widziałam w marketach mrożone porzeczki. Już niedługo będą truskawki lub rabarbar i też będą pasowały ! Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ale mi narobiłaś chęci na słodkie tą drożdżówką:))

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, takie wypieki lubię :) narobiłaś mi apetytu na porzeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze szklanka mleka i istny raj:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżówka to ciasto, którego mi najbardziej brakuje. Ależ mi smaka narobiłaś :))

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo i już wiem na co wykorzystam zapas czerwonej porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze takiego pysznego ciasta z porzeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Za dziecka porzeczki to byłam moja trauma ( babcia kazała zrywać z krzaków co mówiąc delikatnie baaaardzo mnie wkurzało ;) ) a teraz kocham je. Czarne, czerwone, białe. wypieki, kompoty <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Drożdżowe to mój ideal ,owoce bele jakie...

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudna taka baba i świetne te porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjnie wygląda z porzeczkami, choć zwykłe bez niczego, tylko z kruszonką na górze lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł z porzeczkami uważam za bardzo trafiony:) Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Patrząc na Twoje zdjęcie już chcę lata...;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Drożdżowe ciasta są moimi ulubionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetnego koloru nadaje ta pożeczka

    OdpowiedzUsuń
  16. No drożdżowe to ja umiem piec, więc zabieram się do szukania porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Porzeczki, mmm... Pięknie wyglądają, takie czerwoniutkie, na tym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  18. te owoce na wierzchu... matulu! :) i jeszcze drożdżowe... <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Śliczne i pewnie smaczne, bo wygląda leciutko, jak puch :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Drożdżówka, szklanka mleka do tego i dzieciństwo moje mi się przypomina. Owocki super wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam robić i jeść wszelkie drożdżówy :) porzeczki dały piękny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowne kolory! Ach jak się tu letnio i wakacyjnie dzięki Twojej drożdżówce zrobiło!

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam takie owocowe drożdżówki !

    OdpowiedzUsuń
  24. owoce i drożdżowe to połączenie które zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)