Strony

środa, 25 czerwca 2014

Muszle zapiekane ze szpinakiem i ricottą


Makaron nadziewany szpinakiem, ricottą i boczkiem.  Podany na lekko pikantnym sosie pomidorowym. 
Pomysł na danie podsunęła mi koleżanka Marta. Lekko go zmodyfikowałam, ale myślę że wyszło bardzo smacznie :) Zapraszam!

Składniki:
  • 20-25 szt. makaronu muszle (conchiglie)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 150 g wędzonego boczku 
  • cebula
  • 350 g młodego szpinaku
  • 250 g ricotty
  • 1/2 szklanki tartego twardego sera 
  • sól morska Kamis
  • kolorowy pieprz Kamis
  • gałka muszkatołowa Kamis
Szpinak umyć, osuszyć drobno posiekać. Cebulę, czosnek obrać, pokroić kosteczkę. Boczek bardzo drobno  pokroić. 
Makaron ugotować al dente w dużym garnku osolonej, energicznie gotującej się wody. Odcedzić i ułożyć na zimnych talerzach.
Na oliwie podsmażyć cebulkę i boczek, do lekkiego zrumienia. Dodać szpinak, zmniejszyć ogień i gotować aż szpinak zwiędnie. Dodać ricottę i mieszać aż składniki się połączą. Doprawić solą, pieprzem  i gałką muszkatołową do smaku. 
Muszle napełnić szpinakiem, ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Obsypać serem. 
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, aż ser się rozpuści. Podawać z gorącym sosem pomidorowym.

 
Składniki na sos pomidorowy:
  • czerwona papryka
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • szczypta chilli
  • sól morska
  • łyżka oliwy z oliwek
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidory sparzyć,  obrać ze skórki, pokroić. Cebulę, czosnek obrać, drobno posiekać.
Na rozgrzanej oliwie zrumienić cebulkę, dodać czosnek, następnie paprykę. Wszystko podsmażyć do dość mocnym ogniu. Dodać pomidory świeże i mieszankę przypraw,  podgrzewać aż część wody odparuje. Zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować. Gdyby sos był za rzadki, podgrzewać aż odparuje i zgęstnieje. Doprawić solą i chilli do smaku. 
Gorący rozlać na talerze i ułożyć na nim zapieczone muszle ze szpinakiem. 
Smacznego :)




18 komentarzy:

  1. Pieknie je podalas,bardzo smacznie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie nadziane muszelki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym z wielką chęcią taką porcję na dzisiejszy obiad :) Uwielbiam połączenie makaronu ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne! Często robię jako dodatek do mięsa, smakuje wybornie! Świetne zdjęcia!:) zapraszam też do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam nadziewane muszle<3 Muszę sobie zrobić w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  6. U'lala! Chyba porwę jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem fanką tych muszelek :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałosci dziś serwujesz.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszności, sosik pomidorowy bardzo fajny, i nadzienie muszelek. Bardzo lubię suszone pomidory kamisa :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam nadziewane muszle! szpinakiem to w ogóle mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny obiad, jakbyś pomyślała o mnie:) mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie dania :-) ze szpinakiem wszystko bym zjadła , no prawie wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Za szpinakiem nie przepadam, ale to wygląda tak apetycznie, że chyba bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)