Bardzo proste i tanie ciasto ze śliwkami. Na maślance i oleju. Wilgotne, pulchne i lekkie. Nie obsycha, nie twardnieje i nie traci na smaku. Ze śliwkami smakowało doskonale, choć mam zamiar upiec je jeszcze z innymi owocami. Zapraszam :)
Składniki:
blaszka 25x35 cm
- 460 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 350 g cukru
- 3 jajka
- 500 ml maślanki
- 150 ml oleju
- ok. 12 śliwek węgierek + łyżka bułki tartej
Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na pół. Obsypać bułką tartą.
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Do jednej miski przesiać mąkę, sodę, sól. Połączyć z cukrem. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka, wymieszać z maślanką i olejem. Dodać mokre składniki do suchych i krótko zamieszać aż składniki się połączą - ciasto nie musi być jednolite, mogą pozostać grudki mąki. Gotowe przelać do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć śliwki - tak by na każdy kawałek ciasta przypadła połowa śliwki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 stopni, ok 40 minut - do suchego patyczka. Gdyby ciasto za mocno się zrumieniło - przykryć papierem do pieczenia.
Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło: Magazyn Kuchnia
Uwielbiam właśnie takie ciasta;))) Jaki ma piękny kolor!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho i też go bardzo lubię:) mnie jeszcze smakuje z brzoskwiniami:)
OdpowiedzUsuńPychota:-), śliwek jeszcze nie popełniłam w tym roku ale już się na nie szykuję:-)
OdpowiedzUsuńŁucjo kusisz tak od rana :) a ja kocham ciasto ze śliwkami, przepis podkradam :))) Buziaki
OdpowiedzUsuńCieszę się i polecam, ponieważ jest naprawdę pyszne :)
Usuńwow! właśnie szukam inspiracji na dziś i... chyba znalazłam ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, pięknie wygląda, mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
lubię ciasta na maślance właśnie za ich wilgotność, ze śliwkami jeszcze w tym roku nie robiłam, trzeba będzie zrobić:)
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda:) Chętnie wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI jaki kolor piękny: ) Wpraszam się na kawałek!
OdpowiedzUsuńMaslankowe sa pyszne.Jesli cos zostalo,to ja chetnie dokoncze haha :)
OdpowiedzUsuńCiasta ze śliwkami są boskie :) Z maślanką jeszcze nie robiłam. Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńNadajemy na tej samej częstotliwości - u mnie też maślankowy śliwkowiec :) Z tym, że na razie nie pokażę ;)
OdpowiedzUsuńA to dlaczego nie pokarzesz ?! ;)
Usuńwłaśnie ostatnio chodzi za mną takie szybkie ciacho ze śliwkami!:)
OdpowiedzUsuńPyszne, skubnę do kawki kawałek :-)
OdpowiedzUsuńKiedy przeczytałam tytuł, to pomyślałam, że będzie ciasto na bazie masła, a tu proszę takie wspaniałe z maślanką. Lekkie, puszyste ... pyszne :)
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobrażam jakie jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuń