Strony

wtorek, 26 sierpnia 2014

Maślankowe ciasto ze śliwkami

Bardzo proste i tanie ciasto ze śliwkami. Na maślance i oleju. Wilgotne, pulchne i lekkie. Nie obsycha, nie twardnieje i nie traci na smaku. Ze śliwkami smakowało doskonale, choć mam zamiar upiec je jeszcze z innymi owocami. Zapraszam :) 

Składniki: 
blaszka 25x35 cm
  • 460 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 350 g cukru
  • 3 jajka
  • 500 ml maślanki
  • 150 ml oleju 
  • ok. 12 śliwek węgierek + łyżka bułki tartej
Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na pół. Obsypać bułką tartą. 
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Do jednej miski przesiać mąkę, sodę, sól. Połączyć z cukrem. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka, wymieszać z maślanką i olejem. Dodać mokre składniki do suchych i krótko zamieszać aż składniki się połączą - ciasto nie musi być jednolite, mogą pozostać grudki mąki. Gotowe przelać do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć śliwki - tak by na każdy kawałek ciasta przypadła połowa śliwki. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 stopni, ok 40 minut - do suchego patyczka. Gdyby ciasto za mocno się zrumieniło - przykryć papierem do pieczenia. 
Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :) 





Źródło: Magazyn Kuchnia

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam właśnie takie ciasta;))) Jaki ma piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho i też go bardzo lubię:) mnie jeszcze smakuje z brzoskwiniami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota:-), śliwek jeszcze nie popełniłam w tym roku ale już się na nie szykuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łucjo kusisz tak od rana :) a ja kocham ciasto ze śliwkami, przepis podkradam :))) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i polecam, ponieważ jest naprawdę pyszne :)

      Usuń
  5. wow! właśnie szukam inspiracji na dziś i... chyba znalazłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciasto, pięknie wygląda, mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię ciasta na maślance właśnie za ich wilgotność, ze śliwkami jeszcze w tym roku nie robiłam, trzeba będzie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smacznie wygląda:) Chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. I jaki kolor piękny: ) Wpraszam się na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  10. Maslankowe sa pyszne.Jesli cos zostalo,to ja chetnie dokoncze haha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta ze śliwkami są boskie :) Z maślanką jeszcze nie robiłam. Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nadajemy na tej samej częstotliwości - u mnie też maślankowy śliwkowiec :) Z tym, że na razie nie pokażę ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. właśnie ostatnio chodzi za mną takie szybkie ciacho ze śliwkami!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne, skubnę do kawki kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedy przeczytałam tytuł, to pomyślałam, że będzie ciasto na bazie masła, a tu proszę takie wspaniałe z maślanką. Lekkie, puszyste ... pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. już sobie wyobrażam jakie jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)