Pszenno-orkiszowy chleb z dynią i płatkami owsianymi. Z delikatnym, sprężystym wnętrzem i chrupiącej skórce. Jeden z naszych ulubionych :)
Zachowuje świeżość przez kilka dni, dlatego piekę od razu dwa bochenki. Zapraszam :)
Składniki:
2 foremki o wymiarach 15x30 cm
- szklanka płatków jęczmiennych + 2 szklanki wrzątku
- 150 ml wody
- 250 g puree dyniowego*
- 150 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 400 g mąki orkiszowej
- 470 g mąki pszennej chlebowej, typ 750
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Płatki jęczmienne zalać wrzątkiem, odstawić do przestudzenia. Następnie połączyć je z pozostałą wodą, zakwasem, puree dyniowym, solą i cukrem. Wsypać mąki i zagnieść jednolite ciasto. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką, ponieważ masa będzie dość rzadka.
Przełożyć do foremek wyścielonych papierem do pieczenia. Wierzch chlebów posmarować oliwą i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrastania na 12 godzin.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć do 180 i piec jeszcze 40-50 minut. Pod koniec pieczenia wyjąć chleby z formy i dopiekać na ruszcie. Upieczony chleb pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Przed krojeniem ostudzić.
Smacznego :)
*Dynię umyć, wydrążyć gniazda nasienne, nie obierając pokroić w
plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć filią aluminiową i
piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni ok. godzinę - aż dynia
będzie miękka. Następnie przestudzić, obrać ze skóry i zmiksować na
gładko.
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Marcina z bloga Grahamka, weka i kajzerka :)
Bardzo lubię takie chleby, tylko takie jem , na pewno smakuje wyśmienicie ♥
OdpowiedzUsuńChciałam zaprosić Cię na mojego nowego bloga : http://spelniaj-twoje-marzenia.blogspot.com/ Jeżeli mnie nie znasz jestem stąd : http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/ : )
Pozdrawiam ♥
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWspanialy chlebus. Takiego jeszcze nie pieklam :) Zapisze sobie przepis.
OdpowiedzUsuńMajko będzie mi bardzo miło jeśli go upieczesz :)
Usuńpięknie wyrośnięty :) dyniowego jeszcze nie robiłam, będę piec :)))) P.S Kajzerki wyszły wyśmienite :) dzieciaki się zajadały...
OdpowiedzUsuńAsiu bardzo się cieszę :)
UsuńMistrzowski,co tu dużo mówić:)
OdpowiedzUsuńI znów Łucjo chleb doskonały, ale Ty masz "rękę", tylko pozazdrościć. Marzę,żeby spod mojej reki choć w maleńkiej części takie chleby wypiekać, jesteś dla mnie Mistrzynią Świata w tej dziedzinie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBożenko pięknie dziękuję !!! Nie wiem tylko dlaczego sobie ujmujesz, Twoje chleby są piękne i inspirujące!! Pozdrawiam :)
UsuńPiękny bochenek... przepis koniecznie do wypróbowania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić chlebek z dynią :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńTakie pieczywo musi być znacznie zdrowsze, wspaniały!
OdpowiedzUsuńŁucjo-chleb wygląda wspaniale, wyrośnięty i wypieczony jak trzeba :) Poza tym z dynią z pewnością jest wilgotny i pyszny :) Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńKolejny piękny i bardzo apetyczny chlebuś:)
OdpowiedzUsuńjak znajdę chwilę to wypróbuję przepis, uwielbiam domowe chleby :)
OdpowiedzUsuńIdealna skórka: ))
OdpowiedzUsuńsuper wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńMuszę tylko dorwać zakwas, bo mój umarł jakiś czas temu i piekę ten chlebuś, bo zapowiada się znakomicie :-)
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńI genialne połączenie składników.
Zachwycam się.
Piękny kolor i apetyczny chlebek.
OdpowiedzUsuńBardzo udany ten chleb. Koniecznie musze go upiec.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wisełko będzie mi bardzo miło :)
Usuńbosko wygląda ten chleb! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za komentarze! Cieszę się, że chlebek się podoba i mam nadzieję że go upieczecie! Jest tego wart!
OdpowiedzUsuńPozazdrościć takiego chlebka :)
OdpowiedzUsuńChlebuś taki jak lubię na zakwasie i z dynią oraz płatkami. Czego chcieć więcej samo zdrowie
OdpowiedzUsuńWiem, ze się powtarzam, ale Twoje chleby zawsze robią na mnie ogromne wrażenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńChleby na zakwasie są najlepsze. Przepis wart wypróbowania, chlebek wygląda smakowicie. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuńPolecam ten chlebek, jest wyjątkowo smaczny :D
Usuń