Strony

wtorek, 18 listopada 2014

Wegetariański gulasz z soczewicy

Sycący i rozgrzewający gulasz z soczewicy i pomidorów. Potrawa szybka i prosta, za to bogata w aromaty i wartości odżywcze. Przepis Natalii z Poezja Samku. Polecam :) 

Składniki:
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 450 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 średnie cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • sok z połowy cytryny
  • chili lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • gęsty jogurt lub śmietana do podania
Cebule i seler naciowy pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, dodać seler naciowy i chwilę poddusić. Wrzucić drobno posikany czosnek i papryczkę chili, kurkumę, curry, oraz garam masalę - stale mieszając podsmażać przez minutę. Dosypać oba rodzaje soczewicy (opłukane), zamieszać i dodać pomidory. Wlać litr wody, doprawić solą i pieprzem. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Może to potrwać nieco dłużej, w razie gdyby potrawa zrobiła się zbyt gęsta podlać wodą. 
Gdy soczewica będzie miękka, a gulasz odpowiednio gęsty – skropić go sokiem z cytryny, doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.  
Gotowy nalewamy do miseczek i podajemy z jogurtem lub śmietaną. 
Smacznego : )

18 komentarzy:

  1. pięknie wygląda:) szkoda, że u mnie nie chcą jeść soczewicy czy soję, bo bardzo chętnie wypróbowałabym przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo.. wygląda na bardzo rozgrzewający i sycący.. :) lubię takie gulasze, dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie sobie taki zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super danie, bardzo lubię soczewicę w daniach :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie na taki mam dzis ochotę i chyba skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smak wyrazisty,jak kolory na zdjęciu:)chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie wegetariańskie dania- świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm... uwielbiam soczewicę, a taki gulasz musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. jesteś mistrzem! uwielbiam takie danie, są naprawdę treściwe, a do tego łatwe i dość szybkie w przygotowaniu :) sięgnęłabym dla jeszcze większej ostrości smaku po sos salsa mexicana develey, co o tym sądzisz? w mojej kuchni bardzo często gości na kuchennej półce ;) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz ostre smaki to jak najbardziej :)

      Usuń
  10. chyba jutro ugotuję bo mam akurat ochotę na soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł na inną wersję gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. musi idealnie rozgrzewać! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)